U KINU EUROPA

Predstavljen filmski program 'Venecija u Zagrebu'

27.03.2014 u 13:42

Bionic
Reading

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u dvorani Muller zagrebačkog kina Europa, najavljen je program 'Venecija u Zagrebu', koji započinje danas, 27. ožujka u 20 sati, projekcijom filma 'Ruke nad gradom' Francesca Rosija. O programu 'Venecija u Zagrebu', prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu (Mostra) te nadolazećem Zagreb Film Festivalu govorili su organizacijski direktor Mostre, Luigi Cuciniello, direktor Zagreb Film Festivala, Boris T. Matić i direktorica Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, Maria Sica

'Program pod nazivom 'Venecija u Zagrebu', održat će se od 27. do 30. ožujka u kinu Europa i donosi izbor talijanskih filmova prikazanih na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu (Mostri). Ovime se Zagreb pridružuje krugu gradova u kojima je predstavljen ovaj čuveni filmski festival, a kojeg čine Moskva, Sankt Peterburg, Bejrut i Singapur. Program je realiziran u suradnji Zagreb Film Festivala, Venecijanskog filmskog festivala i Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu', istaknuo je Boris T. Matić.

'Osim što se ovim programom nastoje promovirati filmovi iz službene festivalske konkurencije, kao i talijanska kinematografija uopće, njegova je namjera i uspostavljanje odnosa između međunarodnih festivala koji nadilaze uski izbor predstavljenog programa. Suradnja s Mostrom tek je jedna od inicijativa kojom se Zagreb Film Festival pozicionira na europskoj filmskoj karti', komentirala je Maria Sica.

Zadovoljan ostvarenom suradnjom ovih dvaju festivala, Luigi Cuciniello istaknuo je specifičnosti filmova koji će biti prikazani u sklopu programa u kinu Europa: 'Program otvara film prikazan i na otvaranju prošlogodišnje Mostre - restaurirana verzija Zlatnim lavom ovjenčanog filma 'Ruke nad gradom' Francesca Rosija iz 1963. godine. Uz taj film, gledatelji će imati prilike vidjeti još šest filmskih naslova: od dugometražnih produkcija prikazat će se filmovi 'Prvi snijeg' Andree Segrea, čiji je debitantski film 'Shun Li i pjesnik’'dobitnik nagrade LUX 2012., te 'Neustrašivi' Giannija Amelia. Dokumentarni program predstavljen je s četiri filma: dokumentarcima o Bernardu Bertolucciju ('Bertolucci o Bertolucciju'), Pier Paolu Pasoliniju ('Proročanstvo. Pasolinijeva Afrika') i najpoznatijem talijanskom filmskom pokretu - neorealizmu ('Nismo bili samo... kradljivci bicikla. Neorealizam') te filmom ‘Sacro Gra’ Gianfranca Rosija, prvim dokumentarcem koji je osvojio Zlatnog lava za najbolji film', pojasnio je Cuciniello.

Na današnjoj press konferenciji najavljeno je i nadolazeće dvanaesto izdanje Zagreb Film Festivala, koje će se održati od 19. do 26. listopada na nekoliko lokacija: kino Europa, kino Tuškanac, Muzej suvremene umjetnosti, Zagrebačko kazalište lutaka i Zagrebački plesni centar. Osim glavnog natjecateljskog programa s debitantskim filmovima podijeljenima u tri kategorije (dugometražni, kratkometražni i dokumentarni) te natjecateljski program novih hrvatskih autorica i autora, Kockice, bit će predstavljeno nekoliko programskih noviteta. Programom posvećenim filmovima s tematikom o Prvom svjetskom ratu komemorirat će se stota godišnjica ovog povijesnog događaja, a selekor programa je povjesničar filma Daniel Rafaelić. Tom će prilikom biti predstavljeni filmovi poput austro-ugarskog propagandnog filma 'Mit Herz und Hand fürs Vaterland' iz 1915. (uz klavirsku pratnju u izvedbi austrijskog glazbenika i skladatelja Gerharda Grubera) te 'La grande illusion' Jeana Renoira iz 1937. U fokusu ovogodišnjeg izdanja programa ‘Moj prvi film’ bit će Švedska, dok će dječji filmski program Bibijada biti ostvaren u suradnji s Veleposlanstvom Republike Danske te će po prvi put biti proširen za još pet filmskih naslova namijenjenih tinejdžerskom uzrastu.