NOVI FILM U KINIMA

Predstavljen film 'Svećenikova djeca'!

20.12.2012 u 18:10

Bionic
Reading

Nakon što je za sve predstavnike medija održana projekcija filma 'Svećenikova djeca', održana je i novinarska konferencija. Film su predstavili redatelj Vinko Brešan, scenarist i autor glazbe Mate Matišić, glumac Dražen Kühn te producent Ivan Maloča

'Drama 'Svećenikova djeca' Mate Matišića zaintrigirala me još prije petnaestak godina, kada je i napisana. Taj tekst ima humorni diskurs, no ne mogu ga nazvati komedijom. Kada smo počeli razgovarati o toj drami i motivu svećenika koji buši kondome da bi povećao natalitet, odmah smo shvatili da je u filmskoj prezentaciji takve priče jedini mogući žanr, koji je podnošljiv i koji može učiniti tu priču uvjerljivom i dobrom, komedija. A Matišića izuzetno cijenim i volim kao pisca jer su njegove rečenice i tekstovi jako duhoviti i realistični, a njegove situacije puno bliže nadrealizmu, što najviše volim i na kakvom sam humoru i sam odrastao', izjavio je redatelj Vinko Brešan.

'Pripremao sam ovaj film jako dugo, a glavne glumce – Krešimira Mikića, Nikšu Butijera, Dražena Kühna, Mariju Škaričić i Jadranku Đokić - angažirao sam godinu dana prije početka snimanja. Kaže se da je biranje glumaca 70 posto posla redatelja i to je istina. Tražio sam ljude koji imaju fizičke predispozicije da jako sliče likovima kako sam ih ja zamislio, ali i glumce koji moraju odigrati vrlo teške uloge. Glumiti u komediji je izuzetno zahtjevno. Dakle, riječ je o jednom kvintetu s kojim bi se usudio raditi bilo koji film', dodao je Brešan.

'Ja sam glumio u svim filmovima Vinka Brešana osim u Kako je počeo rat na mojem otoku. Dakle, s njime sam surađivao na nizu projekata. Ono što svakako mislim jest da je ovo najbrešanskiji film do sada. Vinko Brešan u ovom je filmu pokazao svu svoju raskoš talenta. Sve moje uloge u njegovim filmovima bile su izrazito zanimljive, svaka na svoj način i definitivno mogu reći da sam od Brešana kao redatelja jako puno naučio', rekao je Dražen Kühn koji je u 'Svećenikovoj djeci' utjelovio lik apotekama Marina.

'Volim raditi s Vinkom Brešanom zbog toga što on ima jasnu viziju kako film treba izgledati, odnosno kako on želi da film izgleda. Bilo je izrazito zanimljivo nakon 15 godina vratiti se na svoj dramski tekst u kojem smo svakako morali mijenjati neke dijelove i raditi intervencije, ali većina toga ostalo je isto', izjavio je Mate Matišić.

'Meni osobno ovo je bio jedan od dosad najzahtjevnijih producentskih poslova. Otok Prvić nam se nametnuo kao najbolje rješenje za potrebe snimanja, premda se radi o otoku, tj. lokaciji na kojoj je zbog nepostojanja trajektne linije bilo izuzetno zahtjevno dopremiti tehniku za filmski set. Na kraju smo imali sreću da smo pronašli pravu crkvu koja je dosta stara i koja se, kao što je bilo po scenariju potrebno, nalazi direktno uz more i okrenuta je jugu, što je pak bilo neophodno za potrebe snimanja. Ono što moram dodati jest da su nas mještani otoka Prvića izuzetno srdačno dočekali, što nam je uvelike olakšalo samo snimanje filma. Najveći nam je problem ipak bio snimiti interijer crkve', izjavio je producent Ivan Maloča.

'Kada snimam film, radim to iz nekog vlastitog svjetonazora. Sviđa li se taj svjetonazor politici ili bilo kojoj instituciji, mene to ne zanima. U ovoj zemlji danas postoji toliko problema te ne vjerujem da ima potrebe da se bilo koja institucija dodatno bavi ovom komedijom. Kada bi se Crkva bavila komedijom o svećeniku koji buši kondome, to bi u ovom trenutku zaista bilo apsurdno. No u ovoj našoj državi nažalost sve je moguće, posebno u trenutku kada su nam goruće teme zdravstveni odgoj i masturbacija, umjesto uistinu bitnih društvenih pitanja koje unutar sustava treba rješavati', zaključio je Brešan.

Film 'Svećenikova djeca' u režiji Vinka Brešana bit će premijerno prikazan 27. prosinca u kinu Cineplexx Centar Kaptol, da bi od 3. siječnja 2013. krenuo u redovnu kinodistribuciju diljem Hrvatske. Spomenuti film realiziran je u produkciji Interfilma.

Glavni junak filma je mladi i predani svećenik don Fabijan (Krešimir Mikić) koji u sklopu svoje službe stiže na mali dalmatinski otok - zabrinut zbog rapidnog pada nataliteta, on u duhu katoličke vjere započinje neobičnu akciju – buši kondome! U njegovoj kućnoj manufakturi uskoro mu se pridružuju dva otočka redikula – trafikant (Nikša Butijer) i mahniti apotekar (Dražen Kühn) te oni zajedničkim snagama ubrzo ukidaju svu postojeću kontracepciju na otoku. Njihova akcija rezultira nizom poroda i vjenčanja, što zainteresira i glavnog biskupa koji odluči posjetiti otok...