SUSRET NA PANTOVČAKU

Predsjednik Josipović podržao DJ naciju

29.03.2011 u 12:16

Bionic
Reading

U subotu 26. ožujka grupa priznatih zagrebačkih DJ-a susrela se s predsjednikom Republike Hrvatske u njegovom uredu na Pantovčaku

Glavna tema susreta bio je odnos ZAMP-a (Zaštita autorskih muzičkih prava) i DJ-a.

Predstavnici DJ-a, među kojima su bili Damir Ludvig, Eddy Ramich, Goran DJ Go Cut Vlajić, Martin Obradović i Tomo DJ Tom Pupavac, ocijenili su dosadašnju suradnju sa ZAMP-om pozitivnom, no ukazali su na velik otpor DJ-a prema detaljima ZAMP-ovog ugovora o privremenom umnožavanju autorskih glazbenih djela.

'ZAMP je propisao naknadu za 10.000 umnoženih naslova godišnje, a prosječni DJ kupuje oko 240 naslova godišnje. Naknada koju ZAMP traži višestruko nadmašuje tarife i u mnogo bogatijim i razvijenijim zemljama kao što su, primjerice, Engleska i Švedska!', istaknuli su DJ-i.

I sam strastveni glazbenik, autor tog zakona i osnivač ZAMP-a, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović je izrazio želju da pomogne u rješavanju situacije na obostrano zadovoljstvo autora i korisnika ugovora o privremenom umnožavanju.

'Impresioniran sam predsjednikovim poznavanjem konkretnih problema DJ-a!', izjavio je DJ Tom, a DJ Go Cut se nadovezao: 'Vjerujem da će nam predsjednik upravo zato pomoći pri smanjivanju tarifa, jer razumije obje strane!'

U neobaveznom dijelu sastanka Eddy Ramich je predstavio zadnji album projekta Eddy Meets Yannah, a Damir Ludvig, producent filma Astralis – Institucija, pozvao je predsjednika Josipovića na hrvatsku premijeru tog u Americi višestruko nagrađenog filma.