U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Predavanje o antici na filmu i Pastroneov 'Pad Troje' iz 1911.

14.10.2013 u 15:13

Bionic
Reading

Prvo predavanje u sklopu izložbe 'Alegorija i Arkadija – antički motivi u umjetnosti hrvatske moderne' održat će Daniel Rafaelić u utorak, 15. listopada, u 20 sati u prostoru Galerije Klovićevi dvori

Na početku predavanja premijerno će biti prikazan film koji je samo za potrebe izložbe stigao iz Kinoteke u Bologni – 'Pad Troje', Giovannia Pastronea iz 1911. godine u trajanju od 25 minuta

Tema predavanja bit će 'Filmovi antičke inspiracije s početka 20. stoljeća'.

Iako se u očima prosječnog promatrača čini da su filmovi s antičkim temama svoj apogej imali krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina dvadesetog stoljeća, njihova prisutnost, vrhunski umjetnički dosezi i popularnost sežu u same početke kinematografije.


Zbog naslijeđene antičke kulturne baštine s kojom se povijesni prostor koji danas nazivamo Europa napajao stoljećima, ne čudi da se pojavom filma istog trena krenulo u filmsku transpoziciju tada iznimno popularnih povijesnih romana ('Posljednji dani Pompeja' Edwarda Bulwer-Lyttona iz 1834; 'Quo Vadis' Henryka Sienkiewicza iz 1895. i 'Ben Hur Lewa Wallacea iz 1880.), sačuvanih djela antičkih autora (Homerova 'Odiseja'; Aristifanova 'Lizistrata'...) ali i Williama Shakespearea (posebice 'Julije Cezar').

Ovo je prilika da se stavi naglasak na neke od najzanimljivijih predstavnika ovog podžanra povijesnog filma, koji upravo na prelasku 19. u 20. stoljeće započinje ispisivati svoj kanon. Golemi broj filmova upravo o antičkim temama, koji su nastali u tom periodu, svjedoče ne samo o inspiraciji antičkom povijesno-arheološkom arkadijom, već i o kratkom prostoru slobode koje će cenzura vrlo brzo i vrlo uspješno već koju godinu kasnije u potpunosti ugušiti.

Ulaz na spomenuto predavanje, kao i nadolazeća, slobodan je za sve posjetitelje