NOVA FASCINACIJA

Poznati muzeji zabranili štapove za selfieje

11.03.2015 u 19:30

Bionic
Reading

Sumanuta pomama uslikavanja samog sebe ispred bilo čega polako gubi utrku s umjetnošću - francuski Versailles i National Gallery u Londonu u srijedu su zabranili korištenje takozvanih štapova za selfieje, pridruživši se tako nizu drugih javnih prostora u svijetu koji su se na takvu mjeru odlučili već prije

Alatka koja služi kao produžetak ljudske ruke kako bi se dobio širi kadar kod samouslikavanja na pametnim telefonima zabranjena je uz objašnjenje da predstavlja opasnost za neprocjenjiva umjetnička djela i narušava osobni prostor drugih posjetitelja.

Glasnogovornica Versaillesa rekla je da je zabrana odmah stupila na snagu.

National Gallery zasad je jedini britanski muzej koji je zabranio štapove za selfie, ali su to dosad učinile najmanje tri londonske glazbene institucije - Q2, stadion Wembley i akademija Brixton - iz sigurnosnih razloga. Od početka godine to su učinila i najmanje četiri engleska prvoligaška nogometna kluba.

Ranije ove godine nekoliko muzeja u gradu New Yorku odlučilo je zabraniti nastavke za bolje selfieje iz sigurnosnih razloga kako se ne bi oštetili eksponati u trenutku pronalaženja pogodnoga kuta za obuhvaćanja djela i samog posjetitelja. Štapovi za samouslikavanje su zabranjeni i u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti, zatim Cooper Hewitt i Smithsonian Design Museum (također u New Yorku), Gettyjevom centru u Los Angelesu i Nacionalnoj umjetničkoj galeriji u Washingtonu te u vatikanskim muzejima.

Slikanje selfieja zabranjeno je i na Australian Openu, zbog straha da bi štapovi za selfie mogli ometati koncentraciju igrača, ali i zaklanjati pogled drugim posjetiteljima.
No formirane su i 'selfie zone' u blizini, za one prave ovisnike koji ne mogu bez selfieja.

Među onima koji su zabranili selfie štapove su i rimski Coloseum, Albertina u Beču, a nisu dobrodošli ni na nogometnim stadionima u Južnoj Americi kao ni na karnevalu u Rio de Janeiru. British Museum pak još uvijek razmatra pitanje spornih 'selfie' štapova.