LOLLAPALOOZA U BERLINU

Poznati glazbeni festival izazvao žestoke prosvjede stanovnika

Bionic
Reading

Poznati glazbeni festival Lollapalooza ove godine 10. i 11. rujna svoje europsko izdanje održava u Berlinu. U prelijepom Treptower Parku u bivšem istočnom dijelu grada, tijekom dvaju dana festivala nastupit će izvođači poput Radioheada, Kings Of Leon, Jamesa Blakea, Roisin Murphy i brojnih drugih, među kojima je s prostora bivše Jugoslavije jedino Dubioza Kolektiv. No očekivanih 140 tisuća posjetitelja izazvalo i prosvjede stanovnika kvarta Treptow, koji su zabrinuti hoće li preživjeti dvodnevni koncertni party

Radiohead, Kings Of Leon, Major Lazer, Paul Kalkbrenner, New Order, Dimitri Vegas & Like Mike, Milky Chance, The 1975, Kaiser Chiefs, Tocotronic, Roisin Murphy, Years & Years i James Blake samo su neki od 45 izvođača koji čine impresivni lineup berlinske Lollapalooze. 140 tisuća ulaznica za taj glazbeni festival rasprodano je tjedan dana prije njegova početka 10. rujna, dok je veliki berlinski Treptower Park pretvoren u festivalsku lokaciju s pet koncertnih pozornica, među kojima je jedna i za djecu, tzv. Kidzapalooza Stage.

No tu su nastali i prvi problemi oko festivala, koji je smješten u devedesetak hektara Treptower Parka, što se nije svidjelo mnogim stanovnicima koji žive u blizini. Iako su se organizatori trudili ostvariti dobar kontakt sa susjedima, berlinske gradske vlasti - notorno spore i često zakašnjelih reakcija - propustile su održati odgovarajuće sastanke s lokalcima, koji su se onda organizirali u građansku inicijativu ‘Ne Lollapaloozi u Treptower Parku’.

Oni su podnijeli i tužbu zbog potencijalne buke koju će izazvati Lollapalooza, koja je odbačena tek nekoliko dana prije početka festivala. Berlinski sud zaključio je da su gradske vlasti uspjele u posljednjem trenutku izbjeći zabranu festivala, tako što su za 1600 stanovnika kvarta tijekom Lollapalooze našli alternativni smještaj.


Također, Treptower Park - u čijem je središtu impresivni spomenik sovjetskoj vojsci iz Drugog svjetskog rata - nedavno je saniran i obnovljen, na što je potrošeno 13 milijuna eura te su stanovnici tvrdili kako će glazbeni festival sve to uništiti.

Ipak, u toj su svađi ipak pobijedile gradske vlasti, predvođene gradonačelnikom Michaelom Müllerom, koje Lollapaloozu vide kao još jedna pokazatelj svjetske relevantnosti Berlina te ističu da se prethodnih godina festival također uspješno održao u gradovima kao što su Oslo, Barcelona, Budimpešta i London.

Nema sumnje da će Lollapalooza, unatoč nekim otporima koji svjedoče o sve većem problemu gentrifikacije u Berlinu, i ovoga puta proći na zadovoljstvo svojih posjetitelja, od kojih većina, naravno, želi vidjeti legendarni Radiohead, čiji nastup na glavnom stageu u nedjelju navečer zatvara festival. Treptower Park će se u dva dana festivala pretvoriti u mali grad, s bankomatima, kafićima i restoranima, umjetničkim izložbama, malim cirkusom za akrobate, a posjetitelji će se svakog jutra moći baviti i jogom.

Naravno, kako je prošao jedan od najvećih glazbenih festivala ovog ljeta u Europi, moći ćete saznati na tportalu.