DIGITALIZACIJA KINA

Porečkoj publici stiže još više vrhunskih filmova

09.07.2013 u 18:18

Bionic
Reading

Porečko kino već od ove jeseni ulazi u digitalno doba. Naime, Poreč je jedan od 27 gradova koji će u suradnji s Ministarstvom kulture financirati Projekt digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača. Riječ je o nacionalnom projektu unapređenja, kako tehnološki tako i repertoarno, 28 kina u 18 županija, pri čemu resorno Ministarstvo sudjeluje u investiciji sa 60 posto, a gradovi sa 40 posto sredstava

Samo u prošloj godini porečko kino imalo je 11.075 posjetitelja, koji su odgledali 145 projekcija pa je tako 'svijetli primjer pozitivnog poslovanja', a od ove jeseni nadaju se da će broj posjetitelja biti i veći budući da će jedna od najljepših kinodvorana u Hrvatskoj digitalizacijom postati i multimedijalna te time i višenamjenska.

'Iako imamo visoke troškove, nama se kino samo financira, no sada ćemo lakše doći do vrhunskih filmova. Digitalizacijom, uz bolju kvalitetu zvuka i slike, proširuje nam se i program. S 'trakama' smo bili ograničeni i kasnili smo za Cinestarom, multipleksima. Budući da smo sada i umreženi, samim time i filmovi će postati jeftiniji i lakše dostupni', objašnjava Sanja Radetić Fatorić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Početna cijena tehnološke opreme potrebne za digitalizaciju kinodvorane procijenjena je na 712 tisuća kuna, no kako reče Radetić Fatorić, provedenim javnim natječajem Ministarstva uspjeli su spustiti cijenu za 45 posto, što znači da će Pučko otvoreno učilište u Poreču dobiti od grada i Ministarstva kulture oko 400 tisuća kuna za digitalizaciju. Tvrtka LMT dobila je natječajem ugovor opremanja, a rok izvedbe je 90 dana, što znači da će se prvi digitalni filmovi u porečkom kinu zavrtjeti već nakon ljeta.

U ponedjeljak je u Zagrebu potpisan ugovor s Ministarstvom, a obvezali smo se da će naše kino narednih sedam godina kontinuirano vrlo aktivno raditi i surađivati s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC-om). Od nas se očekuje puno aktivnosti, a s obzirom na to da će dvorana postati multimedijalna, planiramo je koristiti i tijekom dana za razne manifestacije, a u večernjima satima za kinoprojekcije.

Ne bojim se kućnih videa, jer je poseban ugođaj otići u kino, pogotovo što je naša dvorana moderna, a sada dobiva i digitalnu nadgradnju s mogućnošću daljnjeg tehnološkog unapređenja. Znate, kako ljudi kažu, 'ako ne ideš u korak s vremenom, ono te pregazi', no vjerujem da će se Poreč, koji već ima svoju filmsku publiku i filmsku kulturu, i u tom pogledu dalje razvijati', zaključuje ravnateljica POU-a Radetić Fatorić.