NOVE EPIZODE

Ponovno se otvaraju 'Dosjei X'

25.01.2016 u 10:48

Bionic
Reading

Po mnogima kritičarima najbolja serija ikada snimljena u TV žanru znanstvene fantastike vraća se u televizijski svijet nakon 13 godina pauze kao mini serija od šest nastavka. 26. siječnja u 22 sata, u sklopu TV eventa na kanalu FOX bit će prikazana prva dva nastavka serije

Agenti FBI Fox Mulder (David Duchovny) i Dana Scully (Gillian Anderson) uz nepromijenjenu glazbenu temu serije i prepoznatljivu uvodnu špicu, već u prvim minutama novih epizoda vraćaju nas u svijet urote američke vlade o skrivanju postojanja izvanzemaljskog života i atmosferu koja odiše 90-im godinama prošlog stoljeća. Monolog Davida Duchovnyja na početku prve epizode, popraćen specijalnim efektima kakve do sada nismo vidjeli u 'Dosjeima X', nagovještava vrlo suvremen kontekst u kojem će se odvijati rješavanje novih slučajeva. Prijašnje sezone bavile su se američkom vladom koja taji povezanost s vanzemaljcima, a sada taj dio priče ima snažan zaokret; Mulder će pokušati dokazati kako postoji snažna veza između vlade i tehnologije koju koriste vanzemaljaci, za koju vjeruje da će biti iskorištena protiv čovječanstva.

U središte radnje prvog nastavka stavljena je djevojka Sveta (Annett Mahendru; 'Amerikanci') koju su navodno oteli vanzemaljci i ugradili joj svoj DNK. Sveta će tako postati izvor informacija koje će iz temelja promijeniti sve što je Mulder ikada mislio ili znao o otmicama vanzemaljaca te o ulozi vlade o zataškavanju takvih slučajeva. Iako su i Mulder i Scully sada iskusniji i stariji, dinamika odnosa među njima ostala je ista; Mulder će pokušati uvjeriti skeptičnu Scully da je pravu, a ona će na svoj nepovjerljiv način objašnjenje tražiti u znanosti. Kada u drugom nastavku, istražujući samoubojstvo znanstvenika, otkrivaju laboratorij u kojem se već desetljećima rade eksperimenti i uzgajaju subjekti s nadnaravnim i opasnim moćima, nepovjerenju u paranormalna događanja više nema mjesta... Isto tako nemoguće je ne primijetiti romantičnu napetost između agenata koja nagovješćuje mogućnost veze unatoč burnoj prošlosti, neslaganjima i različitostima.

Chris Carter i dalje ostaje glavni tvorac serije i producent. Duchovny i Anderson oduševljeni su povratkom ulogama koje su ih proslavile i u kojima su, kako kažu, najviše uživali, a nama ostaje prepustiti se fantastičnom i neobjašnjivom jer 'istina je oko nas'.

FOX je već dugo najrašireniji premijerni zabavni kanal na svijetu kojemu se okreće gledateljstvo u SAD-u i šire kako bi gledalo najnovije trendovske programe koje hvali kritika. Međunarodnim prikazivanjem serije 'Dosjei X', FOX je održao obećanje da će i nadalje biti prvi u prikazivanju najboljih serija gledateljima diljem svijeta.

Model istovremenog prikazivanja osnova je FOX-ove programske strategije za poznate američke serije uključujući 'Žive mrtvace', 'Wayward Pines', 'Scream Queens', 'Empire' i nadolazeći 'Outcast', koji je FIC-ov studio FOX International Studios razvio u suradnji s Robertom Kirkmanom za Cinemax u SAD-u i FOX-ove kanale diljem svijeta. FOX je dostupan kao linearni i nelinearni kanal koji se nudi u preko 340 milijuna kućanstava diljem SAD-a te na gotovo svim međunarodnim TV tržištima.