TOP PET

Pogledajte najstrašnije scene kultnih horora

20.04.2014 u 12:30

Bionic
Reading

Postoji mnoštvo horora koji sadrže stravične prizore, nakon gledanja zauvijek urezane i implementirane u naše noćne more. Međutim, ovih pet scena zasigurno nitko neće moći zaboraviti

Paranormalna aktivnost (2007): Duh izvlači Katie iz kreveta

Ne postoji ništa strašnije od dobre, stare, tradicionalno osmišljene i izvedene priče o zlim duhovima koji opsjedaju kuću. Film predstavlja upravo to: 'klasično' zastrašivanje, prilike koje se šuljaju u sjenama, misteriozni zvukovi u kući, a kad prijetnja postaje otjelotvorena, priča postaje stravična. Sablasti ne traže vječni spokoj, već žele ozlijediti sve u blizini.

Krug (2002): Samara izlazi iz TV-a

Kad demonski duh Samare nalazi svoj put za probijanje barijere i izlazi iz TV ekrana da usmrti Martina Hendersona, čak su i oni najizdržljiviji gledatelji zadrhtali od užasa. Taj trenutak čiste strave obilježio je naredne godine izbjegavanjem preostalih videokazeta i čestim obradama azijskih horora.

Audicija (1999): Asami muči Aoyamu

Zadnja scena 'Audicije' bila je novo polazište za torture-porn estetiku koja do danas ima snažan utjecaj na žanr. Neopisiva i dugačka scena brutalnosti presjekla je 'blagost' naizgled romantične drame i pretvorila ovaj film u jedan od najgorih horora svih vremena. Suludo ljubomorna glumica polako zabija igle u svog odabranika, prije nego što mu odreže nogu: sve u ime ljubavi.

Isijavanje (1980): Što se nalazi u sobi 237?

Žena noćnih mora Jacka Torranca. U jednom trenutku on vodi ljubav s mokrom, golom i prekrasnom strankinjom, a već sljedeće minute ona se transformira u raspadajuće i odurno tijelo žene iz najstrašnijih snova. Već pri ulasku u sobu koja odiše 'pogrešnom atmosferom', publika instinktivno navija za Jacka i viče mu: 'Bježi'!

Egzorcist (1973): Reganina glava koja se okreće

Teško je odlučiti se za najstrašniju scenu u legendarnom hororu Williama Friedkina, ali zato je lako izdvojiti 'najeksplicitniju' scenu prikaza demonskog opsjednuća. Ona je postala dio stalnog horor imaginarija i prikaz je nemoći djevojčice čije je tijelo preuzelo sotonsko biće. Također i najčešće prepričavani horor moment svih vremena.