KANDIDATI ZA OSCARA

Po devet nominacija za 'Avatar' i 'Narednika Jamesa'

02.02.2010 u 15:15

Bionic
Reading

Nominacije za nagradu američke Akademije filmske umjetnosti i znanosti, poznatiju pod nazivom Oscar, objavljene danas u 14.39 po našem vremenu, uglavnom se kreću u okvirima očekivanog, uz tek poneko (i, nasreću, ugodno) iznenađenje

Nakon dugo vremena, Akademija je ponovno uvela deset nominacija u kategoriji najboljeg filma, a u konkurenciji su se našli sljedeći naslovi: 'Avatar', 'The Blind Side', 'Distrikt 9', 'Sve o jednoj djevojci', 'Narednik James', 'Nemilosrdni gadovi', 'Precious', 'Ozbiljan čovjek', 'Nebesa' i 'Ni na nebu, ni na zemlji'. Kao što se vidi, većinu nominiranih filmova već smo vidjeli ili upravo možemo gledati na našem repertoaru, a jedine su iznimke 'The Blind Side' sa Sandrom Bullock i drama 'Precious'.

Među ugodnim iznenađenjima svakako je činjenica da je animirani film 'Nebesa' nominiran istovremeno u kategorijama najboljeg filma i najboljeg animiranog filma, dok je 'Ozbiljan čovjek' pomalo neočekivano nominiran za najbolji film.

Za najbolji strani film nominirana su čak tri filma koja se upravo mogu vidjeti kod nas na reviji MAXtv Filmomanija – njemačka 'Bijela vrpca' Michaela Hanekea, peruansko 'Mlijeko tuge' Claudije Llose i francuski 'Prorok' Jacquesa Audiarda, dok popis nominiranih zaokružuju izraelska drama 'Ajami', čiji režiju potpisuju Scandar Copti i Yaron Shani, te argentinski 'Tajna u njihovim očima' redatelja Juana Josea Campanelle.

Za najbolju žensku glavnu ulogu nominirane su Sandra Bullock ('The Blind Side'), Helen Mirren ('Posljednja postaja'), Carey Mulligan ('Sve o jednoj djevojci'), Gabourey Sidibe ('Precious') i Meryl Streep ('Julie i Julia').

Za najbolju mušku glavnu ulogu konkuriraju Jeff Bridges ('Crazy Heart'), George Clooney ('Ni na nebu, ni na zemlji'), Colin Firth ('A Single Man'), Morgan Freeman ('Invictus') i Jeremy Renner ('Narednik James').

Nominacije za najbolju režiju očekivano su pripale Jamesu Cameronu za 'Avatar', Kathryn Bigelow za 'Narednika Jamesa', Quentinu Tarantinu (' Nemilosrdni gadovi'), Leeju Danielsu ('Precious') i Jasonu Reitmanu ('Ni na nebu, ni na zemlji').

Po broju nominacija - devet - utrku vode megapopularni znanstveno-fantastični spektakl 'Avatar' Jamesa Camerona i ratna triler-drama Kathryn Bigelow 'Narednik James'.