UDRUŽENE SNAGE

Plemeniti cilj okupio pjevače, glumce i političare

30.01.2016 u 14:34

  • +16

Mimozini dani na Cvjetnom trgu u Zagrebu

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu osobe iz javnog života okupile su se kako bi u organizaciji Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna i Hrvatske udruge za bolesti štitnjače, podržale plemeniti cilj

Zvijezde i političari udružili su tako snage i prodavali mimoze po cijeni od 10 kuna, a prikupljena sredstva idu za rad udruge Europa Donna i Hrvatske udruge za bolesti štitnjače. Akcija se odvija pod motom ‘5 minuta za zdravlje’ te se njome potiče građane na samopregled dojke i štitnjače.

U ovoj tradicionalnoj akciji sudjelovale su i Vanda Winter, Mia Begović, Danijela Trbović, bivši predsjednik Ivo Josipović, Tihana Harapin Zalepugin, Jasna Palić Picukarić, Ingrid Antičević, Milan Bandić i mnogi drugi. U podne su u zrak pušteni i žuti baloni za novu nadu u život i ozdravljenje.

"Uz redovite samopreglede, rano otkrivanje i prevenciju - rak dojke je izlječiv", poručila je predsjednica udruge Europa Donna dr. Vesna Ramljak. Unatoč tome, istaknula je, u Hrvatskoj je prošle godine 2.600 žena oboljelo, a tisuću ih je umrlo od karcinoma dojke. "To su zastrašujuće brojke, žene nam i dalje dolaze u Kliniku za tumore u stadiju bolesti koji je teško izlječiv".

Dio prikupljenih sredstava bit će namijenjen za kupnju aparata za intraoperativno zračenje, vrijednog 4,5 milijuna kuna, koji će oboljelim ženama olakšati tu terapiju jer će im, umjesto svakodnevnih dolazaka, mogućiti jednokratno zračenje.

U tu svrhu dosad je u raznim akcijama prikupljeno 600 tisuća kuna, a Ramljak je istaknula da očekuju i razumijevanje nove vlasti bez čije pomoći tako skupi aparat neće biti moguće nabaviti.