RADIO STUDENT

Petnaest godina radija koji nije za svakoga

  • Autor: D. Jagatić
  • Zadnja izmjena 19.11.2011 17:53
  • Objavljeno 19.11.2011 u 08:24
Radio student

Radio student

Izvor: Promo fotografije / Autor: radiostudent.fpzg.hr

Zagrebački Radio Student obilježava 15 godina postojanja i tim povodom 19. studenog u Tvornici kulture organizira rođendanski koncert na kojem će nastupiti niz bendova i DJ-a. Više nego dovoljan razloga da saznamo zašto je radio, koji nije za svakoga, iz dana u dan sve popularniji

Radio Student mogli bismo proglasiti svojevrsnim odmetnikom među radiopostajama u Zagrebu, ali i Hrvatskoj, iako je njegova uloga daleko korisnija od svih ostalih radiopostaja. Studentske radiopostaje nisu ništa nova u svijetu, no zagrebački Radio Student i dan danas, punih 15 godina od osnutka, prkosi mainstreamu nudeći 24 sata specifičnog programa koji je dosta teško definirati.

Smješten na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, cilj mu je na početku bio praktična izobrazba studenata novinarstva, no i prije nego što je  stigao na to i pomisliti, Radio Student prerastao je zadane okvire i postao urbani fenomen. Inicijalna snaga odašiljača i čujnost signala bila je više nego skromna, ali dovoljna da se proširi priča o otkačenom radiju, kako po pitanju glazbe tako i po pitanju specifičnih emisija, ali i samih voditelja čije ćete drhtave glasove možda prvi put čuti u eteru. Zbog izbora glazbe i kontinuirana otpora da se ne postane kao i svi ostali, Radio student postaje sve slušaniji, unatoč relativno slaboj snazi odašiljača.

A zašto je u pitanju radio koji nije za svakoga, pitali smo glavnog urednika Ivana Vlašića: 'Jednostavno nema svatko strpljenja i volje slušati naš pomalo specifičan glazbeni izbor, ali i poneke početničke greške novinara. Možda je glazba ipak ono što nas najviše definira, a tu smo beskompromisni, ali i svjesni da se naš glazbeni izbor neće svidjeti najvećem dijelu populacije. Valja napomenuti kako naš program uređuju većinom studenti volonteri, a kroz jednu akademski godinu kroz Radio student ih prođe više od 80. S obzirom na to da oni ovdje stječu svoja prva iskustva u radu na radiju, oni su prije svega amateri, pa im valja oprostiti i poneke greške i slabije snalaženje pred mikrofonom. No stvar je u tome da se ubrzo prođu sve dimenzije rada na radiju i izbruse zanat što je uostalom i primarna zadaća Radio Studenta – edukacija budućih radijskih djelatnika, pa većina odavde izlaze kao profesionalci, koji se kasnije zapošljavaju po brojnim radijskim postajama i drugim medijima. Radio Student je zapravo i nastao kao produžetak kolegija Radio na Fakultetu političkih znanosti, odnosno kao radionica namijenjena praktičnoj izobrazbi studenata novinarstva, ali ubrzo je prerastao zadane okvire i postao 'urbani fenomen'. Prva smo i donedavno jedina studentska radijska postaja u Hrvatskoj.'


Proglašeni su urbanim fenomenom jer su, između ostalog, radio koji kroz svoj program promiče socijalnu odgovornost i održivost te nastoji potaknuti građanski senzibilitet o suvremenim društvenim pitanjima. 'Trudimo se otvarati takva pitanja kroz brojne emisije u kojima predstavljamo djelovanja brojnih udruga / inicijativa / građana i bar na taj način ukazati kako je moguće djelovati na društvo ukoliko prvo pođemo od sebe i zauzmemo odgovoran i aktivan stav spram društva, ali i okoliša. Smatram da je ova dimenzija u eteru brojnih komercijalnih radijskih postaja, ali i ostalih medija izostavljena gotovo u potpunosti. Jasno je da mediji snose velik dio odgovornosti u kreiranju nekakve kolektivne svijesti i senzibiliziranju javnosti po brojnim pitanjima. Mi se jednostavno ne želimo jednog dana osvrnuti i shvatiti koliko smo postali nezahtjevni, inetrni i uspavani, pa radimo što možemo – emitiramo društveno angažirane sadržaje za koje se nadamo da potiču kritički stav i angažiranost u kreiranju društvene stvarnosti', obrazlaže Vlašić.


Slušatelji Radio Studenta već odavno nisu samo studenti. Oni sami vjeruju da ih sluša uglavnom mlađa populacija, kako u godinama tako i u duši, te urbana, mobilna glazbeno zahtjevnija publika koja se istovremeno ne da impresionirati hitovima s mainstream ljestvica, već traži nešto novo i zanimljivo, a ne smeta je poneki nesigurni i drhtavi studentski glas u eteru. Oni vole vjerovati da su njihovi slušatelji zahtjevniji i po pitanju glazbe, ali i po pitanju ostalih sadržaja. Dakako, jedan od zaštitnih znakova radija je i specifičan izbor glazbe koja se uglavnom svodi pod nazivnik indie scene. 'Prije bih rekao da smo se opredijelili za sve osim konfekcijskih hitova. Kriterij je jednostavan – nije bitno koji je žanr, ukoliko je glazba kvalitetna, a među 80 ljudi koji djeluju na Studentu, priličan broj nas ima sasvim pristojan glazbeni ukus i potrebnu širinu da to znamo procijeniti. Uostalom, radijskih postaja koje puštaju provjerene hitove ima sasvim dovoljno, a mi se trudimo ponuditi nešto drugačije, a istovremeno kvalitetno. Sviramo za zaljubljenike u glazbu, koji su već izbrusili glazbeni ukus ili ga imaju volje izbrusiti, radije nego za pasivne slušatelje zadovoljne i sretne što slušaju nešto što se čuli već bezbroj puta i kojima je glazba samo kulisa', govori Vlašić.

Punih 15 godina na frekvenciji 100,5 MHz, djelatnici Radio Studenta, oni koji su to nekada bili, oni koji će to tek postati, ali i oni koji u njihovom programu svakodnevno uživaju, proslavit će u subotu 19. studenoga u Tvornici kulture gdje će nastupiti kalifornijski majstori zabave Captain Ahab, iranska indie atrakcija kojoj je zabranjen povratak u domovinu Langtunes, beogradski indie rokeri Nežni Dalibor, zagrebački postrokeri Man Zero, energični i sirovi Ruiz iz Zagreba, te DJ Ivan Krželj kao i probrani DJ-i Radio Studenta. Ako je to Radio koji nije za svakoga, ne znači da nije za vas.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi