TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Pervanova nova emisija 'Naknadno': Što je to, pobogu?

21.09.2016 u 14:20

Bionic
Reading

Sinoć prikazana prva epizoda nove humoristične emisije 'Naknadno' Željka Pervana bila je... čudna. Iako je u njoj bilo nekoliko dobrih fora, nijedna nije baš profunkcionirala, stekao se dojam kao da Pervan ponavlja već stoput ponovljene doskočice i manirizme, a povrh svega nije baš sasvim jasno što bi ta emisija trebala biti

Sitcom nije. Ne izgleda ni kao emisija sa skečevima. Možda je nešto nalik serijalima u kojima komičar glumi fikcijsku varijantu samoga sebe pa sve to začinjava stand-up nastupima. Sigurno je samo jedno - nova humoristična emisija Željka Pervana 'Naknadno' još je jedna inkarnacija međusobne zezancije Pervana i njegove ekipe (Mladen Horvat, Zuhra), i to zezancije za koju je već u preko nekoliko zadnjih inkarnacija bilo jasno da joj je potrebno ozbiljno osvježenje.

Pervan je, iako se to ne vidi na prvi (drugi, pa čak možda ni na deseti) pogled, duhovit čovjek. Nije samo duhovit čovjek, on je legenda hrvatskog humora u čijem bi se životopisu dala nabrojati poveća hrpica izvrsnih projekata, skečeva i serijala s kojima nas je zabavljao u proteklih skoro trideset godina. No ključna je riječ u prethodnoj rečenici upravo tih trideset godina. Pervan i njegova ekipa već su jako dugo zajedno. Nema tog komičara na svijetu koji bi samostalno (ili s još tri-četiri frenda) uspio ostati svjež i smiješan trideset godina. Jerry Seinfeld je za samo devet godina svoje serije imao čitavu vojsku scenarista. Bolje da i ne pokušam saznati koliko scenarista stoji iza Johna Olivera i emisije 'Last Week Tonight', koliko je komičara protutnjalo kroz 'Saturday Night Live'.


Prva epizoda 'Naknadnog' baš je pravi simptom toga da Pervan i družina ne shvaćaju da im je potrebna svježa krv u obliku novih scenarista, novih ideja, novih fora. Jer ovako postavljen show, u kojem Pervan glumi lika koji živi u stanu sa starom profesoricom koju dohranjuje da bi mu ostao stan, nastupa u klubu u kojem ga publika ne cijeni, a vlasnik ne razumije te mu se na kraju još u stan doseli neki daljnji rođak - u najmanju je ruku čudan, ako odemo korak dalje, onda je dezorijentiran, a na kraju krajeva - jednostavno nije osobito smiješan. Da, Pervanu kao prirodno talentiranom komičaru pođe za rukom da u moru štoseva ubere i poneki dobar, ali sve to nekako ostaje na onoj razini na kojoj ga gledaš, slušaš i kada dođe do te jedne dobre fore, već si toliko izmoren onim lošima i prastarima da se više nemaš snage ni nasmiješiti. I da, još nešto. Poštapalica: 'Ej, alo?!' toliko je iritantna da sam do kraja njegovog stand-up nastupa koji čini središnji dio emisije posumnjala da je to zapravo neki ironični performans u kojemu Pervan namjerno glumi lošeg komičara, što zapravo možda i jest tako, s obzirom na cijelu luzersku priču koju raspreda u pozadini. No ako je tako, emisija je - barem njezina prva epizoda - loše koncipirana jer onda bi veći dio emisije trebao činiti sadržaj izvan samoga nastupa, a ne sam nesmiješan nastup. Tko bi, naime, iz tjedna u tjedan htio gledati lošeg stand-up komičara?

Uglavnom, sinoćnje 'Naknadno' nije bilo dobro, kao što ni nekoliko zadnjih Pervanovih projekata nikoga nije oborilo s nogu. Negdje se u svim tim pričama, dosjetkama, u Pervanovu tajmingu, naglasku i poštapalicama naziru slavni dani 'Zločeste djece', legendarnih skečeva s OTV-a, rane 'Večernje škole' i 'Kalamburguda', ali da biste ih uspjeli razbrati, morate to doista jako željeti i jako dobro poznavati Pervanov stariji opus. Odatle i moja dobrohotnost prema cijeloj ekipi i vjera u to da bi Pervan mogao bolje kada bi svoju ekipu obnovio barem pozadinskim šljakerima. Mlađi gledatelji i oni koji Pervana nisu pratili za njegovih ranih radova, međutim, neće vidjeti ni to. Vidjet će samo jedan neduhovit, čudan i dezorijentiran projekt te se pred televizorom zapitati: 'Što je ovo?' A legendama poput Pervana i njegove ekipe nije potreban takav nedostojanstven ulazak u zrele profesionalne godine.