RECENZIJA KONCERTA

Pauk je bio premali za energiju Calexica

28.11.2012 u 11:26

Bionic
Reading

Sinoćnji, dugo očekivani koncert američkog benda Calexico, inače njihov treći nastup u Hrvatskoj, ispunio je sva očekivanja domaće publike

Dvorana Pauk Studentskog centra Stjepan Radić bila je doslovce premala da primi sve one koji su htjeli poslušati jednu od najimpresivnijih glazbenih atrakcija koja dolaze s one strane Atlantika.

Predgrupa Calexicu bio je Blind Pilot, još jedan sjajan bend koji je vrlo živom fuzijom americane i bluegrassa uspio podići atmosferu na zavidnu razinu te izmamiti pljesak kakve predgrupe rijetko kad dobiju.

Iako se Calexico nalazi na turneji koja za cilj ima promovirati novi album 'Algiers', prvi studijski album nakon vrlo dobrog 'Carried to dust' iz 2008. godine, nastup u Pauku bio je koncipiran po principu 'nova pjesma – stari hit', pa je na koncertu koji je trajao dulje od dva sata publika imala priliku poslušati nove pjesme, ali i 'razbacati se' na svima dobro poznate hitove poput nabrijane 'El Picador', hipnotičke 'Two silver trees', urnebesne 'Across the wire', rokerske 'All systems red'... Posebna poslastica bila je izvedba 'He lays in the reins' s albuma 'In the reins', koji su snimili sa svojim kolegama iz 'Iron & Wine', odsvirane na prvom bisu.

Teško je opisati energiju koja je prožimala svaki djelić prostora sinoć u Pauku, koja je djelomično proizlazila iz fanatičnog obožavanja opusa benda od strane zagrebačke publike, a djelomično iz potpune predanosti gitariste/vokala Joeyja Burnsa i perkusioniste Johna Convertina (prigodno smještenog na prednji dio pozornice, a ne u pozadinu) te ostatka benda. U Zagrebu se takva savršena komunikacija publike i izvođača ne vidi svaki dan, zbog čega svi oni koji su propustili jučerašnji koncert imaju za čim žaliti.

S obzirom na to da je Calexicova publika u Zagrebu i Hrvatskoj dosegla kritičnu masu, ostaje nam samo nadati se da će sljedeći koncert ovog fantastičnog benda biti organiziran u nekom adekvatnijem (čitaj: većem) prostoru.

Calexico oduševio prepuni Pauk