OD 6. DO 9. OŽUJKA

Ovogodišnji DORF na rekordnih sedam lokacija

07.02.2014 u 14:12

Bionic
Reading

Osmi festival dokumentarnog rock filma – DORF 2014 održati će se od 6. do 9. ožujka u Vinkovcima, na rekordnih sedam lokacija. Na ovogodišnjem Festivalu posjetitelje čekaju projekcije glazbenih dokumentaraca raspoređenih u tri programa – Regionalna/Međunarodna/Tajna povijest rocka, uz iznimno bogat popratni program

Ovogodišnje izdanje festivala obilježeno je 'Film It Loud' programom. Udruga ljubitelja filma RARE prošle godine je započela realiziranje projekta financiranog sredstvima pretpristupnih IPA fondova Prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija, s partnerom Festival Cinema City iz Novog Sada. Jedna od aktivnosti je predstavljanje novih filmova iz matičnih država, pa će tako premijerno u Osijeku (04-06/02, Kino Urania), Vukovaru (18-20/02, Ružičkina kuća) i Vinkovcima 03-05/03, Gradsko kazalište) biti prikazano pet filmova autora iz Srbije – 'Krugovi', 'Smrt čoveka na Balkanu', 'Anplagd', 'Dragan Wende-West Berlin' i 'Silikonsko proleće'.

O nagradi u regionalnoj selekciji na festivalu DORF 2014 će odlučiti žiri u sastavu Ines Pletikos,predsjednica, Damir Čučić i Petar Protić. Nagrada je i ove godine djelo Marije Miloševske, autorice iz Skopja. Već drugu godinu, u suradnji sa Klasik TV iz Zagreba, festival dodjeljuje nagradu u iznosu 10.000 kuna za najbolji scenarij glazbenog dokumentarca. Natječaj je otvoren do 21. veljače

Osim projekcija filmova u Kazalištu i Centru znanja, u okviru 'Off DORF programa biti će organizirane četiri promocije knjiga. Tako će svoje knjige premijerno u Vinkovcima predstaviti Ante Perković ('Rundek, između – knjiga o pjesmama', Menart 2013), Marko Pogačar ('Jugoton gori', Sandorf 2013), Anđelo Jurkas ('Off the record', DOP Produkcija, 2012), te Velimir Grgić i Marko Mihalinec, autori kultnog 'Žutog titla', koji ove godine slavi 10.rođendan, upravo na DORFu.

U Galeriji Slavka Kopača skupnom izložbom predstaviti će se 9 mladih akademski obrazovanih autora i autorica iz Vinkovaca, a otvaranje izložbe koju je izabrao Marko Šošić zakazano je za 6. ožujka. Mladi umjetnici će se predstaviti u različitim medijima na temu filma i glazbe, a izložba će biti otvorena do kraja ožujka. Edukativni program EDIT nastavlja se i brojnim aktivnostima na festivalu DORF 2014. Tako će ove godine u Vinkovcima biti organizirano predstavljanje filmskih kolektiva iz Hrvatske, te nastavak suradnje s Hrvatskim filmskim savezom predstavljanjem nagrađenih radove sa prošlogodišnjih nacionalnih smotri dječjeg videostvaralaštva. U okviru projekta EDIT:Comics, uz potporu Zaklade Kultura nova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH organizirane su strip i filmska radionica za učenike lokalnih osnovnih škola.

Više detalja o kompletnom rasporedu projekcija i popratnih događanja te ostalim pojedinostima potražite na službenoj stranici festivala i pratite vijesti na društvenim mrežama.