PREMA IZBORU BILLBOARDA

Ovo su najbolji videospotovi ženskih bendova

04.05.2014 u 11:28

Bionic
Reading

Videospotovi su sastavni dio svakog all-girl benda. Atraktivnost njihovih spotova dodatno im je pomogla stvoriti kultni status i ostaviti neizbrisiv trag u pop kulturi. Prema izboru Billboarda, donosimo vam deset najuspješnijih videospotova ženskih skupina koji su svoju najveću popularnost dosegnuli u granicama SAD-a, u razdoblju od osamdesetih godina pa sve do 2000-tih

The Go-Go's - 'Our Lips are Sealed' (1981, dir. Derek Burbidge)

The Go-Go's nipošto ne predstavlja tradicionalnu žensku skupinu. Iako odskaču od tradicionalnih obrazaca, The Go-Go's su odgovorne za značajan broj uspješnih pop pjesama i videospotova nastalih u ranoj eri MTV-ja. Jedna od takvih pjesama, svakako je i 'Our Lips Are Sealed' u čijem se videu The Go-Go's djevojke s kabrioletima voze sunčanom Kalifornijom, dok već u drugom kadru nastupaju u klubu. Osobnost kojom su ove djevojke zračile i simpatičnim videima kao što je onaj za pjesmu 'Our Lips Are Sealed', The Go-Go's su si priskrbile epitet najvećih zvijezda u prvim godinama emitiranja MTV- ja.


Bananarama - 'Cruel Summer' (1983, dir. Brian Simmons)

Na Billboardovu popisu najpopularnijih videospotova girl bendova, nalazi se još jedna novovalna ženska skupina. Ovoga puta riječ je o britanskom triu Bananarama, čiji spot za singl 'Cruel Summer' prikazuje njihov prvi boravak u 'velikoj jabuci'. U radničkim kombinezonima, djevojke marljivo rade na benzinskoj pumpi, usput sklapaju prijateljstvo s lokalnim vozačem kamiona i, nedugo nakon toga, bježe od policije. Spomenuta pjesma i video postali su veliki hit ovog ženskog tria, a njihova slava je potrajala sve do konca osamdesetih.





Wilson Phillips - 'Hold On' (1990, dir. Julien Temple)

Videospot za pjesmu 'Hold On' grupe Wilson Phillips - supergrupe sačinjene od kćeri slavnih rock zvijezda 60-ih, prikazuje djevojke u različitim prirodnim okruženjima južne Kalifornije.  U spomenutom videu, djevojke pjevaju naslonjene na stijenama, stablima ili pak u sjedećoj poziciji na plaži. 'Hold On' predstavlja prvi od tri singla Wilson Phillipsa koji je zavladao tadašnjim top ljestvicama, a koji im je priskrbio status pop ikona. Rok trajanja pjesme 'Hold On' produžen je sve do '00- ih, kad je poslužio kao inspiracija nezaboravnim scenama hit komedija 'Harold & Kumar Go to White Castle' i 'Bridesmaids'.


En Vogue, 'My Lovin (You're Never Gonna Get It)' (1992, dir. Matthew Rolston)

Grupa En Vogue rijetko kad je napravila videospot 90-ih godina koji kasnije nije imao kultne posljedice u pop kulturi. Bilo da je riječ o odavanju počasti 60-im godinama u spotu za pjesmu 'Giving Him Something He Can Feel' ili dramatičnom catwalku u 'Free Your Mind', En Vogue djevojke su uvijek servirale spotove koji su zbog svoje posebnosti ostali zapamćeni sve do danas. Ipak, najveće remek djelo u video obliku napravile su s pjesmom 'My Lovin'. U srebrnim haljinama i pomno osmišljenim koreografskim točkama, djevojke su pod redateljskom palicom Matthewa Rolstona postigle maksimalan rezultat. Nezaboravan spot za pjesmu 'My Lovin' obilježio je razdoblje ranih 90-ih godina, djevojkama priskrbivši mnoštvo nominacija za VMA nagrade, pritom ih dodatno lansirajući u zvjezdanu orbitu.


TLC - 'Waterfalls' (1995, dir. F. Gary Gray)

Kao i grupa En Vogue, TLC su veliku pažnju poklanjale videospotovima u ranim devedestima, isporučivši mnoštvo energičnih video uradaka kao što su oni za singlove 'Ain't 2 Proud to Beg', 'What About Your Friends' ili 'Hat 2 da Back'. Grupa TLC tijekom svog djelovanja, postepeno je sazrijevala sve do 1995. godine i objavljivanja klasika 'CrazySexyCool' koji je iznjedrio spotove za pjesme 'Red Light Special' i 'Creep', nastale pod redateljskom palicom Matthewa Rolstona - osobe koja je zaslužna za neke od najvećih videospotova tog vremena.

Najpoznatiji videospot grupe TLC svakako je onaj za pjesmu 'Waterfalls'. Priču o opasnosti koja vreba iza dilanja droge i seksa bez zaštite, redatelj F. Gary Gray uklapa u prikladne video isječke koji se usko odnose na poruku pjesme, presijecajući ih prizorima plesa i pjevanja TLC trojca na vodi. Spot za pjesmu 'Waterfalls'  TLC djevojkama priskrbio je nagrade u kategorijama Video godine, Najbolji video grupe i Najbolji video prema izboru gledatelja na tada održanim MTV VMA nagradama.





Spice Girls - 'Wannabe' (1996, dir. Jhoan Camitz)

Pet djevojaka koje nepozvane upadaju na otmjenu zabavu britanskih bogataša. Naravno, riječ je o radnji spota 'Wannabe' - debitantskog singla najpoznatijeg girl benda Spice Girls. Osim spomenute radnje, u ovom prvom spotu upoznajemo se s osobnošću svake članice Spice Girlsa i zajedništvom grupe u cjelini, praćenom zaraznom energijom. Sa singlom 'Wannabe' ovih pet djevojaka u potpunosti je izašlo iz anonimnosti, pritom si priskrbivši planetarnu popularnost.

Destiny's Child - 'Bills, Bills, Bills' (1999, dir. Darren Grant)

Snimljen u vrijeme kad je skoro svaki hip hop i R&B video izgledao kao da je snimljen 2199. godine, 'Bills, Bills, Bills' - video za pjesmu grupe Destiny's Child - također se povodi za tadašnjim futurističkim trendom u snimanju videospotova. Radnja spota smještena je u svojevrsni kozmetički salon iz budućnosti u kojem djevojke iz Destiny's Childa (tada kvartet) raspravljaju o svojim vezama, pritom koristeći prostor salona za plesnu koreografiju. Djevojke su svima dale na znanje da ne spadaju u kategoriju one hit wondera nakon objavljivanja debi albuma 'No, No, No' s kojeg je upravo skinut 'Bills, Bills, Bills' singl.

t.A.T.u. - 'All the Things She Said' (2002, dir. Ivan Shapovalov)

Iako nije riječ o višečlanoj ženskoj skupini, t.A.T.u. je ruski duo koji svakako treba spomenuti u ovoj listi. Video za pjesmu 'All the Things She Said' izazvao je pravu pomutnju i kontroverze na mainstream glazbenoj sceni kada je objavljen 2002. godine, prvenstveno zbog njegova sadržaja. Naime djevojke iz t.A.T.u.-a  u spomenutom videu hvataju se u koštac s društvenim ugnjetavanjem uzrokovanim njihovim istospolnim ljubavnim akcijama. Obučene u školske uniforme, natopljene kišom, ljubeći se pred mnoštvom koji ne krije svoje zgražanje, djevojke iz t.A.T.u.-a, tada tinejdžerke, u potpunosti su zaokupile pažnju svjetske glazbene scene.

Video za pjesmu 'All The Things She Said' stvorio je podijeljena mišljenja javnosti. Jedan dio javnosti tvrdio je da djevojke na taj način potiču mlade slušatelje na jednake poteze, dok su drugi u videu vidjeli čistu provokaciju na temu zabranjene ljubavi i mladenački bunt. Obje strane su vjerovatno u nekim segmentima u pravu, ali bez obzira na mišljenja, spot za pjesmu 'All The Things She Said' postao je jedan od najpoznatijih videospotova 21. stoljeća, pretvorivši ruski duo u međunarodne zvijezde, što je naposlijetku dovelo do jednako pamtljive izvedbe pjesme 'Not Gonna Get Us' na tada održanim MTV Movie nagradama. Na MTV-jevim nagradama, dvojac t.A.T.u. nastupio je na pozornici s cijelom vojskom djevojaka u školskim uniformama, nalik na one iz videa 'All The Things She Said'.

Pussycat Dolls feat. Busta Rhymes - 'Don't Cha' (2005, dir. Paul Hunter)

'Don't Cha' je video za istoimeni singl koji predstavlja djevojke okupljene u grupi Pussycat Dolls. Atraktivne, kakve i jesu, djevojke u spotu zavode, plešu, skaču na trampolinu i vozikaju se u džipu s fokusom na glavnoj pjevačici i najpoznatijoj članici grupe - Nicole Scherzinger. Pjesma i spot 'Don't Cha' postali su veliki hit, što potvrđuje i visoka pozicioniranja na glazbenim ljestvicama u vrijeme objavljivanja.