PALA PRVA KLAPA FILMA 'BROJ 55'

'Ovakav ratni spektakl Hrvatska još nije vidjela'

02.10.2013 u 11:18

  • +3

Početak snimanja filma Broj 55

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Bionic
Reading

U utorak, 1. listopada, na lokaciji stare vojne bolnice u zagrebačkoj Vlaškoj ulici pala je prva klapa igranog filma s temom Domovinskog rata, 'Broj 55' Kristijana Milića. Na setu smo o filmu porazgovarali sa samim redateljem i glumcima Markom Cindrićem i Slavenom Knezovićem

Dugometražni igrani film 'Broj 55', koji za HRT snima produkcijska kuća 'Telefilm d.o.o.', nastaje po istinitom događaju. U centru priče je A satnija 105. brigade Hrvatske vojske iz Bjelovara koja dolazi na prvu crtu obrane u izvidnicu u selo Kusonja. Film prati razvoj događaja i sudbinu hrvatskih vojnika u tom selu. Režiju potpisuje Kristijan Milić, a glume Goran Bogdan, Marko Cindrić, Alan Katić, Darko Milas, Jan Kerekeš, Slaven Knezović, Alen Liverić i Marinko Prga

Broj 55' bi trebao biti pravi akcijski film. Bit će to dosta mučna priča i nećemo bježati od emocija, ali akcija je primarna', rekao nam je Kristijan Milić približivši same pripreme za film. 'Jako dugo se pripremam za ovaj film, a glumci su se, otkad su pročitali scenarij, sami dosta 'ufuravali' u priču. Očito im je jako stalo da se to snimi i da se na neki način oda počast tim stvarnim likovima koji su se borili za nas'.

U filmu nema niti jednog ženskog lika, o čemu Milić kaže: 'Trebali smo se držati realnosti, a u toj priči nije bilo ženskog lika. Da smo ubacili ženski lik, djelovalo bi to malo na silu i pomalo groteskno.'

Za razliku od hvaljenog Milićeva filma 'Živi i mrtvi', koji je bio više 'filozofski film u kojemu nije bilo bitno o kojem ratu se radi, ovo je film konkretno o hrvatskom ratu', dodao je redatelj.

'Ovo je film kakav Hrvatska još nije vidjela. Bit će to apsolutni ratni spektakl koji jako puno znači svima nama što radimo na njemu. Za mene nema veće časti nego biti dio ovakvog projekta u kojem pričamo istinitu priču o našim dečkima koji su dali živote za ovu zemlju', nadovezao se na Milića Marko Cindrić

'Hrvatska još nikada nije dala na filmu počast dečkima koji su izašli van u tenisicama s puškom i išli braniti svoju zemlju. 'Broj 55' je prvi film koji o tome govori', nastavio je Cindrić zaključivši kako je ovo 'prvi projekt koji ga je iznutra zašarafio i ne pušta'.

U filmu će glumiti i Slaven Knezović, bez kojega gotovo da ne može proći nijedan noviji hrvatski film, posebice ratni. 'Pojavio sam se u skoro svim hrvatskim ratnim filmovima, no to je neka neminovnost budući da sam jedan od rijetkih glumaca koji ima iza sebe iskustvo sudjelovanja u Domovinskom ratu. Tamo sam proveo tri i pol godine i napustio sam vojsku u činu pukovnika', objasnio nam je Knezović koji vjeruje da će se filmovi o Domovinskom ratu još dugo snimati:

'Živi i mrtvi'


'Snimat će se još jako dugo. Možda će najbolji filmovi doći za 70 godina. Uostalom, tek nedavno smo dobili najbolje filmove o Drugom svjetskom ratu. Nakon toliko odmaka hladnije se pristupa svemu. Nama je ovo još vruće, jer smo svi na ovaj ili onaj način osjetili rat. Nitko ga ne može eliminirati iz svog sjećanja. Upravo zato ne može nitko bez emocija čak ni razgovarati o njemu. Tako ćemo i mi u film 'Broj 55' ući sa srcem, a siguran sam da će netko tko će o Domovinskom ratu snimati film za 70 godina, ući u to i sa srcem i s glavom', zaključio je Knezović.

Film 'Broj 55' manjim će se dijelom snimati u Zagrebu, a onda ekipa seli u malo selo Ruča. 'Set u Ruči fenomenalno izgleda. U rangu HBO produkcija, Platoona', objasnio je Marko Cindrić. Trebao bi biti gotov do lipnja sljedeće godine te, iako je originalno počeo kao televizijski projekt, ići će i u kinodistribuciju.