NOUVELLE VAGUE ZA TPORTAL:

'Ovaj projekt je gotov, ali poslušajte nas na Terraneu'

06.08.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Nouvelle Vague više neće objavljivati albume i ići na turneje – no prije nego što se članovi u potpunosti posvete novim projektima, bend će uskoro ponovo nastupiti u Hrvatskoj

Koncert će se održati 15. kolovoza u sklopu Terraneo Summer Breaka, a Nouvelle Vague, koji su na Terraneu nastupali 2011., tom će prigodom odsvirati presjek svoje karijere koja nakon desetak godina dolazi svom skorom kraju.

Bend je već nekoliko puta nastupao kod nas, a sada slavi 10 godina od izlaska prvog albuma – što se sve promijenilo u tih desetak godina?

Tržište se potpuno promijenilo. Prodaja albuma se ne može usporediti, a uskoro će vjerojatno potpuno nestati. Ljudi će slušati glazbu streamingom, nabavljati je na Youtubeu, Facebooku, Vimeu, Twitteru... Oni nude sjajne mogućnosti – više ne brojimo komade prodanih CD-ova, već broj pregleda videa na internetu. Ekonomija se potpuno promijenila. U tih deset godina bili smo svjedocima promjene, živjeli s njom i sada smo pred posve novim horizontima – i to mi se prilično sviđa!

Osim industrije, kako se u tih deset godina mijenjao glazbeni ukus?

U 21. stoljeću, čini se da je svaki novi komad umjetnosti zasnovan na nečemu starom. Nouvelle Vague se kao projekt savršeno uklapa u taj pravac.

Koliko je teško jednoj grupi preživjeti deset godina karijere – ili je vama bilo lako?

Mi nikada nismo ni pokušali preživjeti! Možda smo zato još uvijek tu. Svi imamo i druge projekte, tako da nitko ne ovisi o Nouvelle Vagueu. Nema pritiska. Trudio sam se snimati albume kad me uhvati inspiracija, mijenjati koncertne nastupe i uvijek dovoditi nove talente, glazbenike i pjevače. Od 2012. sam odlučio prestati objavljivati novi materijal, a polako ću prestati ići na turneje... Ali Nouvelle Vague je živio deset godina i to je nevjerojatno, a svaki dan dobijemo nove obožavatelje tako da mislim da će projekt godinama ostati kultni.


Koliko vam je pomoglo to što ste primarno bend obrada?

Mislim da nije previše, dapače, samo nam je odmoglo, jer je puno medija odbilo pisati i govoriti o našem albumu objašnjavajući da stalno imamo isti koncept i ne donosimo ništa novo.

Što biste rekli kritičarima koji vas opisuju kao karaoke skupinu?

To još nisam čuo, ali i briga me za takve komentare, svatko može misliti što hoće. Mislim da u ovoj fazi nemam što kome dokazivati.

Postoje li pjesme koje biste stvarno htjeli obraditi, a niste još imali prilike?

Ne.

Uskoro ste opet u Hrvatskoj, svirate na Terraneu – što fanovi mogu očekivati?

Neku vrstu best ofa

Već ste nekoliko puta nastupali ovdje – što mislite, zašto vas hrvatska publika toliko voli?

Zato što dolazimo često. I volimo Hrvatsku!

Planovi?

Nema ih, kao što sam rekao, cijeli projekt sada spava, svi imaju drugog posla. Poslušajte moj drugi projekt pod nazivom Bristol!