AQUARIUSOV 15. ROĐENDAN

Otkrili su Jinxe, Cubismo i Tamaru Obrovac

  • Autor: D.Jagatić
  • Zadnja izmjena 12.05.2010 09:27
  • Objavljeno 11.05.2010 u 11:24
Zvijezde Aquarius Recordsa

Zvijezde Aquarius Recordsa

Izvor: Promo fotografije / Autor: tportal.hr/Aquarius Records/myspace/lukabelani/myspace/kristijanbeluhan

Povodom proslave 15 godina postojanja diskografske kuće Aquarius Records analizirali smo što je sve ostalo iza njih iz tih 15 godina i, na sveopće zadovoljstvo, pronašli dubok trag koji su ostavili

Ekipa zaslužna za nastanak, opstanak i budućnost Aquarius Recordsa u svojih je prvih 15 godina postojanja napravila nekoliko pionirskih poteza koji zaslužuju da ih se barem prisjetimo.

Club & Records
Klub Aquarius na Jarunu otvorio je vrata 1992. Svega tri godine kasnije, zahvaljujući profiliranom sadržaju kluba, nastaje i Aquarius Records koji na taj način, prvi put u Hrvatskoj, spaja klupski groove s izdavačkom djelatnosti. Tadašnji DJ Radija 101 i spomenutog kluba Boris Horvat postao je direktor Aquarius Recordsa uz pomoć najbližih suradnika i zaljubljenika u glazbu Alena Balena Petra Beluhana i Kristijana Nardića i uz svesrdnu financijsku potporu ekipe koja je stvorila kultni jarunski klub. Prvo objavljeno izdanje je EP grupe The Bastardz na kojem se nalazio hit 'Your Love-Tvoja ljubav', dok je kao prvi album Aquarius Recordsa upisan 'Cubismo' grupe Cubismo koja je narasla do kultnog statusa upravo zahvaljujući svojoj matičnoj diskografskoj kući.

Funk soul brothers
Valja svakako spomenuti da je Aquarius Records nastao u vrijeme kada je eterom vladao cro dance s jedne strane i hrvatski garažni rock po klubovima s druge strane. U to poratno vrijeme ekipa Aquarius Recordsa tvrdoglavo je željela promovirati hrvatsku plesnu glazbu s naglaskom na funku, soulu i jazzu, dajući šansu anonimnim glazbenicima koji su njegovali te žanrove. Shodno tome organiziran je i festival 'Lagano, lagano…' koji ubrzo dobiva i svoje diskografsko izdanje istoimenog naziva, stvarajući potpuno novu i izuzetno prihvaćenu hrvatsku funk soul scenu za koju je najzaslužniji inicijator projekta Petar Beluhan. Nastaju grupe kao što su Mayales, Cubismo, Songkillers, Flexible Frame, kroz koje se etablirao čitav niz sjajnih glazbenika bez kojih bi današnja scena bila nezamisliva.

Od anonimaca do zvijezda
Zanimljivo je da je ekipa Aquarius Recordsa bila na početku svog postojanja toliko samouvjerena da je prvih pet godina objavljivala isključivo debitantske albume anonimnih izvođača pazeći istovremeno da njihova glazba odgovara glazbenim žanrovima koje su toliko gurali, podržavali i voljeli. Tako su svoje prve albume za Aquarius Records objavili The Bastardz, Songkillers, Cubismo, Fali V, Flexible Frame, Mayales, Kristijan Beluhan, Valerija, Jinx, Los Caballeros, Soulfingers, Tamara Obrovac, Šo!Mazgoon, Detour, Marko Tolja...

Cubismo
Jedanaesteročlani sastav koji je promovirao salsu (afro-kubansku glazbu) i latin jazz na najbolji mogući način uz pomoć Aquarius Recordsa. Na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće ostavili su dubok trag na domaćoj sceni. Želeći biti barem ravnopravni, ako ne i bolji od kolega s globalne scene, svojski su se trudili dosegnuti njihovu kvalitetu i u tome itekako uspjeli. Dokaz tome je sudjelovanje kubanskih glazbenika na njihovom drugom, live albumu 'Viva la Habana!', na kojem su se našli Yolanda Duke, Carlos Santo, Nelson Hernandez te francuski flautist George Makinto, dok su svoj treći album snimili na Kubi u slavnom studiju Egrem u Havani i na njemu su ponovo surađivali s glazbenicima poput Juana de Marcosa Gonzalesa, Terese Garcije Caturle, Puntillita… Upravo zahvaljujući toj sjajnoj suradnji, ali i nesvakidašnjoj kvaliteti, a uz pomoć Aquarius Recordsa koji je postao partner diskografske kuće Irma Records, albumi Cubisma mogu se danas pronaći u CD shopovima širom svijeta.

It's Universal
Do 1999. Aquarius Records je bio samo jedan od distributera diskografske etikete Polygram, da bi već 2000. postao ekskluzivni partner slavne diskografske kompanije Universal Music Groupzbog čega smo nerijetko na isti dan kada i u ostatku svijeta imali priliku kupiti nove albume U2, Metallice, Black Eyed Peas, Pussycat Dolls, Mariah Carey, Rihanne, Lady Gage, Eminema, čiji prvi album je ujedno i najprodavanije inozemno izdanje u povijesti Aquarius Recordsa. Zastupnici Universala bili su do 2009. godine.

Cedeterija
Aquarius Records su vlasnici prvog pravog velikog web shopa Cedeterija.hr koji je od svog postanka 2005. godine do danas napunio svoju ponudu s više od 50.000 domaćih digitaliziranih pjesama, bez obzira iz koje diskografske kuće dolazili.

Jazz & Classic
Godine 2005. otvorili su Aquarius CD Shop u centru Zagreba specijaliziran za klasiku & jazz, što se ubrzo pokazalo kao pun pogodak jer mnogobrojnim zaljubljenicima u klasiku i jazz nudi najveći izbor izdanja na jednom mjestu. I nakon pet godina taj specijalizirani CD shop posluje kao da se otvorio prošli tjedan.

Zvijezde Aquariusa
Iako su prvih pet godina objavljivali isključivo albume novih domaćih izvođača, početkom 21. stoljeća u Aquarius Recordsu mijenjaju politiku, te u njihovu obitelj ulaze već provjerene hrvatske zvijezde koje zahvaljujući njihovom trudu postaju još popularnije, poput Nine Badrić, Olivera Dragojevića, Tedija Spalata, Massima, Ivane & Marije Husar, Šajete…

Budućnost
Aquarius Records danas više nije licencni partner Universal Music Groupali ima neke od najpopularnijih i najprodavanijih domaćih izvođača, te polet kao prve godine za promoviranjem sasvim novih imena. Dokaz tome je i sve popularniji Marko Tolja, ali i neki novi izvođači čije vrijeme tek dolazi, kao što su Kinoklub, Nina Romić, Luka Belani, Valungari, Gretta, Tomislav Goluban…

Aquarius Records u brojkama

Broj osvojenih Porina: 106

Broj objavljenih izdanja: 330
Broj debitantskih izdanja: 81
Najprodavanije domaće izdanje: Oliver Dragojević - 'Vridilo je'

Najprodavanije inozemno izdanje: Eminem - 'The Marshall Matters EP'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!