3. VUKOVAR FILM FESTIVAL

Oskarovac, Matanić i suvremeni njemački film

28.05.2009 u 14:45

Bionic
Reading

Vukovar Film Festival ove godine održat će se od 26. do 30. kolovoza na dvije lokacije te će između ostalog biti prikazani Oscarom nagrađeni japanski film 'Odlasci', Matanićev 'Tulum' i retrospektiva suvremenog njemačkog filma

I ove godine, projekcije filmskog festivala u Vukovaru održavaju se na dvjema lokacijama – večernje projekcije održavat će se na šlepu na Dunavu, a dnevne u Ružičkinoj kući. Natjecateljski dio sastoji se od triju kategorija - kratki igrani, dugi igrani te dokumentarni film u kojima se natječu podunavski filmovi.

Ove godine, između ostalih, bit će prikazan kratki film 'Tulum' Dalibora Matanića, koji je uvršten u program Cannes film festivala 2009. S Cannesa nam stiže i dobitnik Un Certain Regarda, rumunjski film Cornelia Porumbija 'Policijski, pridjev' ('Politist, adjectiv').

U dokumentarnom programu gostuje izvrstan njemački film 'Zaradimo lovu' (Let's make money) koji nam razotkriva svjetske tokove 'našeg' novca.

U popratnom programu 'Svijet' stiže prava poslastica, Oscarom nagrađeni japanski film 'Odlasci' (Departures) redatelja Yoyira Takite.

Zemlja partner je Njemačka, a u sklopu suradnje s Goethe Institutom na festivalu će biti prikazana Retrospektiva suvremenog njemačkog filma, u sklopu koje će biti prikazani filmovi, svi odreda nositelji brojnih nagrada s prestižnih europskih festivala: 'Na rubu raja' redatelja Fatiha Akina, 'Oblak 9' Andreasa Dresena, 'Absurdistan' Veita Helmera i 'Novemberkind' Christiana Schwochowa.