OD 15. RUJNA

Odbrojavaju se dani do Splitskog filmskog festivala

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.09.2012 16:48
  • Objavljeno 12.09.2012 u 16:48
Split Film Festival

Split Film Festival

Izvor: Promo fotografije / Autor: split film festival

U subotu, 15. rujna, započet će 17. SPLIT(SKI) FILM(SKI) FESTIVAL / MEĐUNARODNI FESTIVAL NOVOG FILMA – najstariji međunarodni filmski festival u zemlji. Kroz godine, festival se profilirao u značajnu i relevantnu manifestaciju koja promovira umjetnost pokretnih slika i otvara vrata svim inovativnim, kreativnim, apstraktnim, radikalnim i drugim zanimljivim vrstama filmske umjetnosti, kao i novoj, digitalnoj tehnologiji elektronske slike

Središnji dio programa čini konkurencija od devet filmova dugog metra koji posredno ili neposredno promišljaju naslovnu temu, a autorstvo im potpisuju mladi talenti ili pak afirmirani autori. Konkurencija kratkometražnih filmova bila je iznimno jaka već u predselekciji, pa je između otprilike tisuću i dvjesto naslova sa svih strana svijeta odabrano njih trideset i osam. Mahom je riječ o filmovima inozemne produkcije, ali tu je i nekoliko domaćih autora. Eksperimentirajući na planu filmskog izraza i sadržaja, autori kroz ova djela promišljaju mogućnosti i granice filmskog jezika te relacije umjetnosti i stvarnosti na svim njihovim poljima. Filmove u konkurenciji ocjenjivat će dva međunarodna žirija.

U dokumentarnom dijelu programa bit će prikazane dvije tematske sekcije. Prva, pod nazivom Otpor, zaokružuje naslovnu temu festivala te kroz osam filmova propituje različite dimenzije otpora – od filma Rouge Parole koji iz centra zbivanja sagledava višedimenzionalnost još uvijek aktualnog arapskog proljeća do filma Cultures of Resistance o ljudima koji su svoj život posvetili promicanju promjena. Odrazi, druga sekcija dokumentarnog filma, bavi se likom i djelom kultnih (kao i neafirmiranih) filmaša te prati i promišlja različite forme umjetničkog izražavanja i njihov širi kulturalni kontekst. Ove godine ćemo, između ostalog, moći vidjeti dokumentarac o Romanu Polanskom.

Frame extended je programska sekcija gdje se mogu pogledati eksperimentalni filmovi dugog metra. Kroz četiri filma publika će se moći upoznati s praskom današnjeg širenja granica filmskoga jezika. Posebno su intrigantni i kontroverzni uraci u sekciji Libido – od dekonstrukcijskih prikaza pornokinematografije do aktualnog problema pedofilije unutar Katoličke crkve. Posebno zanimljiv je film Outing – portret mladića koji sam problematizira vlastiti spolni identitet pedofila, noseći se s odlukom da svoju seksualnost nikada ne realizira.

U sekciji Mediteran, koja predstavlja izbor iz filmova lokalne produkcije koji su da sada iz različitih razloga bili zaobiđeni, pogledat ćemo Čuvaj film Antonia Peraice –zanimljiv historiografski i filmski dokument – te debitantski dugometražni film Lordana Zafranovića, Nedjelja, uz kojega će biti prikazan i njegov kratki film Dragi Džoni, kradeju ti zlato.

U sklopu posebnog programa, bit će predstavljena estonska kinematografija, uz filmske projekcije i prezentaciju o estonskoj recentnoj produkciji te njihovom najvećem filmskom festivalu. Program Retrospektiva na jednom će mjestu okupiti radove hrvatskog filmskog i multimedijalnog umjetnika Ivana Ladislava Galete te talijanskog majstora animacije Simonea Massia, pod čijim mentorstvom se održava i filmska radionica (Uklanjanjem do crteža) u kojoj će zainteresirane uvesti u osnove svog načina animacije. Nekoliko predavanja i diskusija problematizirat će teoriju filma i umjetnosti u najširem smislu – riječ je o predavanju Ivana Ladisalva Galete 'Gledati i vidjeti', tribini Stribora Jurčića o pitanju autorskih prava te interakciji novca i umjetnosti, prezentaciji Gabora Pintera o etičkim i tehničkim aspektima restauracije filmova te predavanju Tanje Vrvilo o filmu kao društveno i politički angažiranoj umjetnosti.

Posebna nagrada festivala za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika ove je godine dodijeljena poznatom portugalskom redatelju Pedru Costi, čiji će film Collosal Youth prigodno biti prikazan na festivalu.

Svečano otvaranje festivala održat će se u kinu Karaman, a sve dodatne informacije potražite na stranicama festivala www.splitfilmfestival.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi