FESTIVAL NIJEMOG FILMA

Odabrani filmovi za natjecateljski program 6. PSSST!-a

24.10.2012 u 15:30

Bionic
Reading

Šesti po redu PSSST! Festival nijemog filma, jedinstvena međunarodna filmska manifestacija u Hrvatskoj, ove će se godine u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka održati od 8. do 10. studenoga u dvorani Centra

Nakon što je 15. listopada završen natječaj za natjecateljski dio Festivala, Selekcijska komisija odabrala je 18 filmova iz deset zemalja koje će ljubitelji nijemog filma moći pogledati tijekom dvaju festivalskih dana, točnije u četvrtak 8. studenoga od 18 sati te u petak 9. studenoga s početkom u 19 sati.

Filmovi u natjecateljskom programu natječu se za nagradu Veliki Brcko koja je, dakako, nazvana po prvom junaku hrvatskog nijemog filma.


I ove godine u konkurenciji je nekoliko 'pravih' nijemih filmova, uključujući one s karikiranom glumom i napudranim licima glumaca, te mnogo 'ušutkanih' zvučnih filmova koji će, uz glazbenu pratnju Vitomira Ivanjeka na klaviru te sastava The Kind Pirates, zaživjeti pravim nijemim životom. Prikazat će se i filmovi veoma raznolikog pristupa - od anegdotalno zabavnih do 'teško' eksperimentalnih.

Faust

Na natječaj za ovogodišnji PSSST! pristiglo je više od stotinu prijava iz cijeloga svijeta, a neke od filmova redatelji su snimili posebno za taj festival.

Organizator Festivala, Centar za kulturu Trešnjevka, ove godine posjetiteljima nudi najbogatiji program dosad, a uključuje i hrvatske filmske dragulje – filmove Oktavijana Miletića – i predstavljanje nijemih klasika danske kinematografije, jedne od najvažnijih u Europi.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.