NOVA GLAZBENA IZDANJA

Očekujemo nove albume TBF-a, Hladnog piva i Nine Badrić

11.01.2011 u 09:34

Bionic
Reading

Po svemu sudeći, puno nas domaćih hitova očekuje u 2011. godini jer su svoje nove albume najavili Hladno pivo, Let 3, Nina Badrić, Cubismo, Massimo, One Piece Puzzle, Prljavo kazalište, Ramirez, TBF, Kandžija, Boris Novković, Goribor, Lollobrigida, Diskurz, Luky, Manofon

Iako malo koja tvrtka danas u Hrvatskoj, pa tako i diskografska tvrtka, može planirati neke profitabilne poslove i očekivati iznadprosječne rezultate, sudeći po planiranim izdanjima za 2011. godinu, možemo očekivati pregršt novih hitova s čitavog niza domaćih albuma planiranih u sljedećih dvanaest mjeseci. Izvođači kao i njihove diskografske kuće, mogli bi sljedeću godinu završiti s velikim osmjehom i punih džepova unatoč činjenici što kupovanje diskova postaje sve većim luksuzom danas u Hrvatskoj. Krenimo redom.

Iako nisu precizirali datume, pa čak ni mjesec planiranih izdanja, diskografska kuća Dallas Records kreće u 2011. s vrlo bogatim katalogom. Na novom albumu radi Let 3 kao i TBF. Svakako, dva albuma o kojima će se itekako puno pričati i još više slušati. Riječki punkeri Diskurz, koji su osvojili i kritiku i publiku svojim debi albumom 'U protivnom', planiraju svoj drugi album dok bi rock zvijezda realityja RTL-a Zoran Mišić trebao objaviti svoj prvi album. I Danijela Martinović nova je uzdanica Dallasa, pa možemo očekivati i njezino novo diskografsko izdanje kao i dugo očekivani novi album Plavog orkestra. Neno Belan & Fiumensi planiraju objaviti album jednostavno nazvan 'Balade 2', a na scenu se, po tko zna koji put, vraća i Renato Metessi. Na scenu se vraćaju i makedonski darkeri Mizar s novim albumom, dok Leteći odred planira svoj best of. Vatra sprema novi album, a i reper Kandžija Osjekanović ispucao je većinu hitova sa sjajnog debi albuma, pa mu je vrijeme za novi. Slabo eksponirani, ali izuzetno cijenjeni među kritičarima - Mavi Kan planira svoje drugo izdanje. Ni cure iz grupe E.N.I. ne miruju, pa možemo očekivati i njihov novi album kao i prvi album još jedne natjecateljice talent showa Carle Belovari. I naposljetku, Dallas Records će objaviti i novi album Bajage i Instruktora.



Ekipa Hit Recordsa skromna je u svojim planovima iako se kod njih nikada ne zna u kome će i kada prepoznati potencijal, te mu ponuditi ugovor. Zasad je vrlo izvjesno da će 2011. godine objaviti albume Ivana Zaka, Jelene Rozge, Magazina i Ruswaja. Ni Dancing Bear ne puca od planova, ali će definitivno biti u centru pažnje zbog par planiranih naslova. Prije svega je tu novi album grupe Goribor. Potom album grupe Prva liga te sasvim novih, ali obećavajućih izvođača repera BB Konga i odličnih beogradskih alternativaca Xanax. U planu je i kompilacija 'Festival klapa i mandolina – Opatija'. Pripremaju se i na jedno ozbiljnije DVD izdanje, točnije rock dokumentarac o Bambi Molestersima, a spominju se i izdanja Ibrice Jusića i Đanija Stipanićeva, no u kakvim vremenima živimo, tko zna hoće li to biti sve ili čak možda i dvostruko manje.


Diskografska kuća Menart u 2011. ulazi kao da za recesiju nikada nisu čuli jer, sudeći po planovima, njihova je sljedeća godina. Osim što će objaviti best of svojih nekadašnjih zvijezda, grupe TBF, Menart početkom godine izbacuje remiks album 'Obiteljska simfonija' grupe One Piece Puzzle. Riječ je o remiks albumu + DVD dodatku sa spotovima. Ramirez će tih dana predstaviti novi album, a negdje početkom proljeća i Connect će imat gotov novi album za promociju i nove hitove za domaće top ljestvice. Proljeće će i inače za Menart biti vrlo plodno jer, osim već spomenutih izdanja, čekaju nas novi albumi Lake i Letu štuke. Sveprisutna kolegica Ida Prester sa svojom grupom Lollobrigida stigla je pripremiti i materijale za novi album, a ekipa kreativnih riječana Manofon, koji su osvojili domaći eter prvim albumom, negdje u svibnju predstavljaju svije drugo izdanje. No, prije svega će najviše pažnje, bez ikakve sumnje, izazvati novi album Hladnog piva najavljen za travanj 2011. godine. Ljubitelji starogradskih pjesama oduševit će se uz novi album Zvonka Bogdana, kao i album atraktivne Lane Klingor koja se vraća na scenu na velika vrata. Od novih je grupa tu Gin Cooler, čiji ćemo debi album već slušati početkom godine. Novi album pred ljeto planira i kreativna klapa Libar, dok nas najesen očekuju novi albumi Meritas, Slavonia benda i Luke Nižetića.

Croatia Records svake godine iznenadi nekim novim naslovom. S obzirom na trenutnu situaciju u zemlji, svih zasad sedam planiranih izdanja zvuči kao dobar posao u Hrvatskoj. Prije svega je tu novi album Prljavog kazališta uz koje će se bez sumnje tražiti i novi albumi Borisa Novkovića, Dražena Zečića, Jacquesa Houdeka i Crvene jabuke. Novi album Adastre već ima i naziv 'Zašto se skrivaš?', iako još nije pouzdano točno kada će se pojaviti u prodaji. Nabrojanim naslovima treba svakako dodati i novi album grupe Flyer. Aquarius Records ima skroman, ali sadržajan plan za 2011. godinu. Tako i oni igraju na sigurno, pa već sada znaju da će negdje na proljeće sve svoje snage uprijeti u promociju novog albuma Dragana Lukića Lukyja. I taman kad se naviknemo na njegov novi album, negdje početkom ljeta nas očekuju novi hitovi Nine Badrić. Negdje u ljeto sljedeće godine novi bi album mogao izbaciti i Cubismo, dok će se za jesen prikladno pripremiti i Massimo sa svojim novim albumom. Spona će za 2011, sigurno objaviti američki album Ivana Vragolovicha snimljen u studiju Sun Recordings u Memphisu, kao i treći album grupe Kopito, a u pripremi je i retrospektivni album HGF-a '15 nam je godina tek' kojim jedan od najstarijih hrvatskih rock festivala obilježava svojih prvih 15 godina te još jedna Velika rock eksplozija.