VIŠESTRUKO NAGRAĐIVAN FILM

'Obrana i zaštita' premijerno u Mostaru

11.09.2013 u 16:32

Bionic
Reading

Višestruko nagrađivani dugometražni igrani film Bobe Jelčića, 'Obrana i zaštita', u petak, 13. rujna otvorit će manifestaciju Dani filma Mostar – to će biti ujedno premijerno prikazivanje filma u Mostaru

Posebnost ove premijere je u tome što je sam film smješten u suvremeni Mostar i progovara o današnjem stanju toga grada i to kroz prizmu glavnog lika Slavka, sredovječnog muškarca koji je po nacionalnosti Hrvat. Smrt Slavkova starog prijatelja muslimana Đulage izaziva u njemu velike unutarnje dileme, zna da želi i mora poći na sprovod,  no ta bi radnja mogla izazvati probleme sa susjedima ili političkim moćnicima. S druge strane, izbjegavanje sprovoda može imati puno dalekosežnije posljedice po Slavka jer u tome slučaju će podbaciti - kao prijatelj i čovjek.

Foršpan filma 'Obrana i zaštita'

Riječ je o prvom dugometražnog igranom filmu inače cijenjenog kazališnog redatelja Bobe Jelčića u produkciji tvrtke Spiritus movens. Svjetska premijera filma održana je u veljači u sklopu programa Forum 63. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, a na 60. Festivalu igranog filma u Puli 'Obrana i zaštita' ovjenčana je s čak sedam Zlatnih arena, i to za režiju, scenarij, glavnu žensku ulogu, glavnu mušku ulogu, kameru, scenografiju te – veliku Zlatnu arenu za najbolji film

Pored spomenutih, film je osvojio i 'Oktavijana' Hrvatskog društva filmskih kritičara te nagradu Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana - FEDEORA-e, kao i nagradu Bauer za najbolji film u regiji Motovun Film Festivala te konačno Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu te priznanje žirija na Sarajevo Film Festivalu.

U sklopu Dana filma Mostar Nadi Đurevskoj i Bogdanu Dikliću bit će dodijeljene nagrade Stablo ljubavi za veliki doprinos u promociji Mostara i Hercegovine.