PRIPREMA ZA EU

Objavljen novi program društva filmskih djelatnika

04.06.2012 u 18:30

Bionic
Reading

Silvio Jesenković, novi predsjednik Hrvatskog društva filmskih djelatnika, objavio je Program rada HDFD-a za razdoblje od 2012. do 2014. godine

Na 60. redovnoj izbornoj godišnjoj skupštini Hrvatskog društva filmskih djelatnika, održanoj 29. svibnja 2012. godine, za predsjednika Društva na dvogodišnji mandat izabran je Silvio Jesenković sa 63 glasa, prema 58 glasova dosadašnje

predsjednice Nade Gaćešić Livaković. Za dopredsjednika Društva izabran je Tomislav Pavlic sa 76 glasova prema 45 glasova dosadašnjeg dopredsjednika Branka Matutinovića. Za članove Časnog suda izabrani su Čejen Černić, Vladimir Gojun, Ivan Kelava, Igor Roksandić i Marko Sušac. Za zamjenike Časnog suda izabrani su Boris Dmitrović, Siniša Hajduk, Tomislav Hleb, Marin Juranić i Nataša Kalinić Ahačić. Potvrđen je i mandat članovima Nadzornog odbora, Mariji Kosor, Ivanki Boroš, Anamariji Doricich, Silviji Borko i Hrvoju Pervanu.

Silvio Jesenković diplomirao je 1998. godine na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti na Odsjeku filmskog i televizijskog snimanja. Tijekom 1991. godine radio je kao snimatelj vijesti HRT-a u ratom zahvaćenim područjima, a godinu dana kasnije počeo je raditi kao freelancer za nekoliko svjetskih agencija za novosti te europske televizijske kuće, kao što su Reuters, WTN, DR1, WDR, VOX, BBC, ZDF, čime se bavio do sredine 90-ih. Do danas je snimio dvadesetak dokumentarnih filmova (u nekima potpisuje i režiju), četrdesetak reklamnih i glazbenih spotova, te nekoliko kratkometražnih i dugometražnih igranih filmova i devet televizijskih serija. Osvojio je i Zlatnu arenu na Festivalu igranog filma u Puli 2001. godine za film 'Serafin ili svjetioničarev sin', a potpisuje i režiju igranih segmenata dokumentarno-igranog serijala 'Jugoslavenske tajne službe'.

U svome planu i programu Jesenković se usmjerio na stvaranje preduvjeta kako bi prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju hrvatska filmska djelatnost bila konkurentna na europskom tržištu. 'U ovakvim uvjetima zadaća i dužnost vodstva Hrvatskog društva filmskih djelatnika je da bude informirano, da raspolaže činjenicama, da se poveže s drugima kod kuće i na europskoj razini i da tako štiti interese svojih članova', objasnio je Jesenković.

U sljedeće dvije godine Jesenković je najavio rad na uređivanju odnosa između HDFD-a i srodnih cehovskih udruga te kulturnih institucija u kojima djeluju hrvatski filmski djelatnici, posebice kod angažmana filmskih i televizijskih djelatnika na projektima koje sufinanciraju HAVC, HRT te televizije s nacionalnom koncesijom (RTL, Nova TV). U planu su i izrada i pregovaranje oko novog cjenika za angažman filmskih i televizijskih djelatnika, pri čemu će se voditi računa o specifičnostima produkcije.

U programu rada navodi se i žurno uključivanje u raspravu o Zakonu u HRT-u te koordinacija s HRUP-om i Udrugom nezavisnih televizijskih producenata kako bi se sudjelovalo u pripremama predstojećih izmjena i dopuna Zakona o radu. Također, najavljuje se i izrada temeljite studije o stanju u audiovizualnom sektoru Republike Hrvatske kako bi se detektirale njegove snage, potencijali i slabe točke.