TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Obiteljsko breme' - švedska sapunjarska verzija danskih 'Nasljednika'

20.08.2015 u 16:04

Bionic
Reading

Nakon danskih 'Nasljednika', koji su u program HTV-a donijeli punokrvnu nordijsku televizijsku dramu kakvu posljednjih godina volimo i rado gledamo, Prisavljani su nam po 'regionalnom ključu' servirali švedsku seriju 'Obiteljsko breme', koja kao da je snimana po istoj općoj zamisli, ali je negdje putem dobrano obrađena sapuničarskim elementima

Ljubav domaćeg, takozvanog zahtjevnijeg gledateljstva i skandinavskih TV serija posljednjih godina cvate i putem kanala Hrvatske radiotelevizije, pa smo tako od danskog 'Ubojstva', 'Borgena' i 'Nasjednika' ovih dana došli do 'Obiteljskog bremena', serije koja je očito otkupljena po istoj filozofiji iz domene: Ih, šta taj Danac, Norvežanin, Šveđanin i ostali znaju snimat drame!, ali ipak nije na razini koju smo navikli iz dalekih i prijateljskih nordijskih krajeva.

Kada bacite oko na osnovnu priču 'Obiteljskog bremena', zazvučat će vam kao neki križanac između danskih 'Nasljednika' i srpskog 'Boljeg života': glava obitelji Waldemar, lukava majka i vlasnica pansiona na jednom od najljepših švedskih otoka, umire i oporučno od svoje troje djece traži da godinu dana vode obiteljski pansion na otoku jer ako to ne uspiju učiniti, neće od nje naslijediti ni novčića. Jedan je brat već vodio pansion s majkom pa je zaprepašten takvim razvojem događaja, a ništa manje nisu zbunjeni ni njegov drugi brat i sestra, koji se na otok moraju vratiti unatoč tome što imaju sasvim druge planove. Kad pokušaju zajedno živjeti i raditi nakon tolikih godina razdvojenosti - ne bi živ čovjek vjerov'o - na vidjelo počnu izlaziti svakojake njihove međusobne, ali i izvanjske gadarije.

Snimljena na prekrasnim lokacijama i s prekrasnim, mladim švedskim glumcima, 'Obiteljsko breme' bez ikakve je sumnje bombončić za oči i gleda se s užitkom, ali joj, za razliku od drugih gore nabrojanih serija iz skandinavske regije, nedostaje atmosfere i onog finog, na trenutke vontrierovskog, a na trenutke stiglarsonovskog mraka koji gledatelja usisava u nešto dublje od same sapunjare na ekranu. 'Obiteljsko breme' snimano je po vrlo sličnoj ideji kao i danski 'Nasljednici' i isto se bavi problemom međusobnih odnosa braće i sestara nakon smrti dominantnog roditelja, ali dok je to u 'Nasljednicima' obrađeno tako da cijelo vrijeme imaš grč u utrobi zbog proživljavanja previranja sa svim likovima, u ovoj švedskoj inačici sve je nekako više okrenuto na vanjska zbivanja. Obitelj, susjedi, intrige, spletke, nestajanja, ronioci, DNK analize, ma sto čuda u deset epizoda! Sve je to dobro odglumljeno, snimljeno po najvišim standardima i producirano da se smrzneš, ali nije mrak mrakova kao ono što su nam dosad slali Danci.

Foršpan za seriju 'Obiteljsko breme'

Ipak, uzevši u obzir da je HTV inače, kada ne grabi po ovakvim serijama, sklona otkupljivati ili reprizirati idiotarije kao što je 'Capri', POZDRAVLJAM! Možda će vam 'Obiteljsko breme' na trenutke djelovati kao križanac 'Nasljednika' i 'Boljeg života', a u neke druge trenutke kao skandinavska verzija 'Loze', ali neće vas intelektualno osakatiti i moglo bi vas sasvim pristojno zabaviti. A za one koji se 'nakače', evo i dobre vijesti - snima se i druga sezona.