'DUH ČETRDESET I PETE'

Novi film velikog Kena Loacha stiže u domaća kina

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.05.2014 08:43
  • Objavljeno 13.05.2014 u 08:43
Ken Loach

Ken Loach

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Od 15. svibnja u hrvatskim kinima počinje igrati novi film velikog britanskog realiste Kena Loacha, dokumentarac 'Duh četrdeset i pete'. Dokumentarac koji opisuje vrijeme nakon Drugog svjetskog rata u Ujedinjenom Kraljevstvu i stvaranje post-ratne socijalne države, gotovo države blagostanja, što iz današnje perspektive izgleda gotovo nemoguće

Ovaj film prenosi nam uzbuđenje i vjeru u budućnost koja je nastupila u Kraljevstvu nakon završetka Drugog svjetskog rata. Stvorena je socijalna država, zdravstvo i stanovi subvencionirani su od države, a jedinstvo koje je vodilo Britance kroz rat sjedinjeno s iskustvom tegobnog međuratnog vremena dovelo je do ideje o boljoj budućnosti. Stvorio se duh vremena gdje je svatko svakome pružao ruku. Redatelj Ken Loach koristio je izvorne ekskluzivne filmske zapise i zvučne snimke dobivene iz arhiva diljem Kraljevstva nadopunjene svježim intervjuima svjedoka toga vremena, kako bi stvorio širok politički i socijalni narativ.

'Duh četrdeset i pete' nastoji rasvijetliti i proslaviti doba iznimnog zajedništva, utjecaj koji se godinama osjećao, a koji i danas, barem na trenutak, možemo osjetiti gledajući vremešne protagoniste kako se sa sjajem u očima prisjećaju vremena blagostanja.


Ovaj film Kena Loacha, široj javnosti poznatog po sjajnim socijalnim dramama, kao što su 'Zemlja i sloboda', 'Tražeći Erica' te ‘Vjetar koji povija ječam', kritičari preporučuju za 'obavezno gledanje' (New York Times) i smatraju 'pravim filmom u ovo vrijeme krize' (The Guardian). 'U isto vrijeme film je dirljiv, razljućuje te inspirira', zaključuje The Independent

'Duh četrdeset i pete' u hrvatska kina stiže 15. svibnja (Dokukino Grič, Zagreb), 18. svibnja je u Pakracu, a od 19. svibnja u Art kinu Croatia u Rijeci. Od 22. svibnja, film će moći pogledati splitska publika u Zlatnim vratima, od 25. svibnja je u zagrebačkom kinu Europa, a od 29. svibnja na programu je kutinskog Pučkog otvorenog učilišta. Tijekom lipnja film će biti prikazan u još deset kinodvorana u Hrvatskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!