TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Nova sezona 'Preljuba' - Noah sam na svijetu

  • Autor: Zrinka Pavlić
  • Zadnja izmjena 19.01.2017 19:04
  • Objavljeno 27.11.2016 u 13:16
Preljub Pickbox

Preljub Pickbox

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Nedavno se na domaćem streaming servisu Pickbox počela prikazivati nova, treća sezona američke serije 'Preljub' ('The Affair'), koja je izazvala veliki interes i među stranom i među našom publikom. Priča o kobnom izvanbračnom izletu Noaha Sollowaya u prvoj se epizodi nove sezone nastavlja na neobičan način - cijela je epizoda ispričana samo iz njegove perspektive, iako je jedna od glavnih odlika serije dosad bila naracija iz perspektiva različitih likova

Prije oko godinu dana završila je druga sezona 'Preljuba', zanimljive američke serije u kojoj se, kroz perspektivu raznih glavnih aktera, govori o kobnim posljedicama izvanbračnog izleta Noaha Sollowaya (Dominic West). Na kraju smo druge sezone ostavili Noaha da guli zatvorsku kaznu - neću sada detaljizirati zbog čega jer možda ima nekih koji se još spremaju gledati seriju pa da im baš previše ne spojlamo - a treću sezonu nastavljamo tri godine nakon događaja u drugoj sezoni. Noah je izišao iz zatvora, umro mu je otac, stanuje kod sestre i njezina muža, predaje kreativno pisanje na nekom fakultetu u New Jerseyju i totalno je u komi. Stalno mu se priviđa čuvar iz zatvora, u kojem je očito doživio barem jedno traumatično iskustvo, odnos s djecom i bivšom ženom vidno mu je narušen, sestrin muž ga mrzi, ulazi u sukobe sa studenticama, supruge Alison nema nigdje na vidiku, ali uza sve to uspijeva i dalje biti govno prema ženama.

Zanimljiva je, premda riskantna, bila odluka autora serije da novu sezonu započnu epizodom koja je u cijelosti ispričana isključivo iz Noahove perspektive. Sve epizode ove serije dosad bile su ispričane najmanje iz dvije (prva sezona) ili iz perspektive više likova (druga sezona), i to joj je jedan od zaštitnih znakova, ali odluka da se nova sezona počne samo s Noahom nije zanimljiva samo zbog toga. Zanimljiva je zato što je Noah uvjerljivo najnesimpatičniji lik u seriji. Dok u prvoj sezoni još koliko-toliko možemo suosjećati s njime kao sa 'šupkom vulgaris', odnosno pripadnikom one nimalo malobrojne vojske oženjenih muškaraca koji nisu u stanju zadržati zakopčan šlic kad im se oko njega počne vrtjeti zgodna, mlada žena, u drugoj je sezoni Noah postao gnjida extraordinaire - em ne zna bi li piškio ili kakio, em bi malo bivšu, a malo sadašnju, em laže, em vara, em je apsolutno zaokupljen sam sobom te svojim postupcima ne odaje ni naznake da mu je na ikakav ozbiljniji način stalo do bilo koga osim do samoga sebe. Fokusiranje cijele epizode na jedan takav lik bilo je, dakle, dosta hrabro.

'Preljub' je i inače serija koja je dosta mučna. Da, riječ je o još jednoj iz niza superpopularnih američkih dramskih serija u kojima bogati, privilegirani bijelci ljuto pate zbog svojeg praznog života dok im ostatak svijeta svako malo žarko želi opaliti šamarčinu ili barem dva mjeseca afganistnaskog rata, poplava u Bangladešu ili ISIS-a - ali bila je snimljena vrlo uvjerljivo. Izvrsni glumci, scenarij koji je u cijelu priču ipak uspijevao uključiti i pokoji stvaran problem, pa i manje privilegirane pojedince - sve je to jako dobro funkcioniralo na razini da smo u Noahovim, Alisoninim i Heleninim problemima uspijevali ipak razaznati univerzalno ljudsko iskustvo. No nova epizoda nove sezone - ta koja je usredotočena samo na Noaha - još je mučnija od uobičajenog registra 'Preljuba' - jer i svojega glavnog lika i nas tjera da se suočimo s posljedicama njegovih prethodnih, ali i sadašnjih postupaka. A tjera nas i da gledamo kako se Noah, iako ga je zatvor učinio plašljivijim, utučenijim i jadnijim nego prije, suštinski nije promijenio.

Foršpan za treću sezonu serije 'Preljub'

Vidi se to od samog početka - od čudnog odnosa prema bivšoj supruzi koja na sprovod njegova oca dovodi djecu, preko uranjanja u samosažaljenje unatoč činjenici da je kao bivši zatvorenik ipak dobio koliko-toliko pristojan posao, pa sve do odnosa prema studentima, posebice prema studenticama, a zatim i prema kolegici profesorici. Zakopan u svoje traume i rane koje si je velikim dijelom sam zadao, Noah uopće nije svjestan da se i dalje prema svima u svojem životu kojima je važan ponaša k'o kreten. I to još sve gledamo u epizodi snimljenoj iz njegove perspektive, a iskustvo iz prethodnih epizoda govori nam da je uvijek ta perspektiva ona koja ga prikazuje u laskavijem svjetlu negoli što ga doživljavaju drugi. Tako da me baš zanima kako će to izgledati iz vizure drugih likova.

Sve je drugo u 'Preljubu' i dalje onakvo kakvo je i prije bilo u toj seriji - turobno, mučno, izvrsno odglumljeno, pomalo hladno prikazano. Tko je seriju volio dosad, voljet će je i dalje, ali će se, baš kao i ja, nadati da druge epizode ipak neće biti TOLIKO 'Noahove'. Bilo bi to, naime, doista previše. Većina bi ženskog gledateljstva vjerojatno već negdje na trećoj epizodi izvukla pištolj i smrtonosno ranila televizor.

No s obzirom na to da se to vjerojatno neće dogoditi i da ćemo i dalje gledati seriju iz perspektiva njezinih raznih glavnih aktera, preporučujem da je nastavite gledati. Prva epizoda nove sezone dostupna je na Pickboxu od ponedjeljka, 21. 11., nove će epizode pristizati tjednim ritmom, kako se budu emitirale u Americi, a na Pickboxu možete, ako već niste, pogledati i prve dvije sezone.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!