SEDMODNEVNA ZABAVA U BUDIMPEŠTI

Nova dvadeset i četiri imena na Sziget festivalu!

07.03.2013 u 13:03

Bionic
Reading

Dopunjen je šaren i raznovrstan program Sziget festivala. Ovog puta objavljena su imena dvadeset i četiri nova izvođača koji će nastupiti na različitim pozornicama: puno je onih koji će po prvi put nastupiti na Szigetu, ali je dosta i onih koji su već nastupili prethodnih godina. Sedmodnevna zabava je zagarantirana, ovoga puta od 5. do 12. kolovoza

Novi najavljeni izvođači na glavnoj pozornici uglavnom će nastupiti u popodnevnim i ranim večernjim satima. Ska-P su u ljeto 2005. godine priredili nezaboravan spektakl, a španjolski bend nastupio je s Bushevim maskama hodajući na štulama; otkazali su svoje desetogodišnje djelovanje na neodređeno vrijeme, ali vratili su se.

Pjevačica Deborah 'Skin' Dyer iz grupe Skunk Anansie 2011. godine završila je na ramenima Szigetove publike. To bi se moglo ponoviti i ove godine!

Jedan od pionira i kralj 'grime' glazbenog pravca, britanski reper Dizzee Rascal, također stiže na ovogodišnji Sziget. Iza sebe ima četiri veoma uspješna albuma, zlatnih i platinastih tiraža i nezaboravan nastup na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu

The Editors
su popularne ikone post-punk pokreta, što će dokazati na main stageu u ranim popodnevnim satima.

Britanski pjevač, nominiran za britansku glazbenu nagradu (Brit Awards), Alex Clare ima mnogo popularnih pjesama danas aktualnih trendova. Upotrebljava elektronske žanrove, kao što su dubstep i drum’n’bass, kombinirajući ih sa sugestivnim gitarskim zvukom i soulom.

Enter Shikari
sviraju hardcore u kombinaciji s elektronskim, rock i metal zvukom. Prošle godine su svojim albumom pokorili svijet i spremni su za Sziget festival

Sziget festival 2013.

Jedna od najpopularnijih pozornica na Szigetu - A38 Stage - prati trend prethodnih godina: ogroman šator ugostit će raznovrsne i zanimljive izvođače koji su ovom prilikom najavljeni. Za početak najavljen je izuzetno talentiran Michael Kiwanuka iz Sjevernog Londona. Ovaj sofisticirani i sentimentalni pjevač i tekstopisac svira gitaru s primjesama folk i džez glazbe. Njegov prvi album našao se na top listama u mnogim zemljama postigavši zlatnu nakladu.

Istinska inspiracija za mnoge punk-rock sastave, Bad Religion, dostigao je vrhunac karijere šesnaestim albumom 'True North' prošle godine - uvršten je među top 20 na listi American Billboard 200. Ove godine na uspjehu imat će im priliku čestitati publika Szigeta.

Melodramatične i opuštajuće pop pjesme karakteristične su za francuskog glazbenika po imenu Woodkid, koji na Sziget stiže s novim albumom najavljenim za ovu godinu.

Peter Bjorn & John su živahne i koloritne ikone u svijetu indie muzike. Njihove 'zvižduće' pjesme dostigle su 36 milijuna pregleda na najvećem internetskom videoservisu. Vrlo uspješno kombiniraju mainstream zvuk s undeground melodijama.

Veoma talentirana londonska djevojka 21. stoljeća, Katy B, novo je lice britanske dubstep scene. Nedavno je osvojila NME nagradu, a ove godine svojim specijalnim stilom osvojit će Sziget.

Netsky je najtraženiji belgijski drum’n’bass umjetnik. Svojim singlom osvojio je belgijsku publiku, a drugim albumom došao je među top 20 na listama u Velikoj Britaniji. Dvadesetčetverogodišnji momak iz Edegema u Budimpeštu dolazi prirediti šou.

Tame Impala sviraju psihodelični rock s hipnotičkim i melodičnim elementima. Australski bend je albumom objavljenim 2012. godine uspio osvojiti i publiku novije generacije, ali i glazbene kritičare. 'Lonerism', njihov drugi album, proglašen je najboljim
izdanjem godine prema Rolling Stoneu Australia NME-u i Filteru

Krajnje je vrijeme da Orlando Higginbottom, poznatiji kao Totally Enormous Extinct Dinosaurs, poslije nastupa na velikim festivalima u Europi i Sjevernoj Americi nastupi i na Sziget festivalu. Njegov nastup bit će prava vizualna avantura s nizom neobičnih instrumenata.

Everything Everything sviraju pristupačan i jednostavan gitarski pop na momente prošaran melankoličnom atmosferom. Ove godine možete ih vidjeti na A38 pozornici

Wax Tailor ove godine na Szigetu otvara svoj magični svijet raritetnih muzičkih vrijednosti. Pazite se, možda ćete postati ovisnici.

Isabelle Geffroy je popularna pjevačica francuskih šansona. Sa svojim sastavom Zaz, s kojim je 2011. osvojila najveću glazbenu nagradu u Francuskoj - Victoires de la muisque - i stvorila veliki hit Je Veux, nastupit će ove godine na Sziget festivalu. Isabelle je također nagrađena European Border Breakers Awardom, dokazujući da njen talent i popularnost nemaju granice.

Cata.Pirata i Crypto.Jori zajedno s još troje glazbenika iz Amsterdama formirali su SKIP&DIE, ekstravagantnu i moćnu grupu. Njihov veliki multikulturni projekt simbolizira sve ono što znači 'građanin svijeta'. Koriste afričke, arapske i indijske instrumente u kombinaciji sa zapadnim hip-hopom i modernom elektronikom. Pozivaju svoje obožavatelje da zaplešu na zulu španjolskom, portugalskom, engleskom, afričkom i xhosa jeziku

Također su najavljena nova imena koja će nastupiti u mega šatoru Arena. Riječ je o mjestu gdje su u ranim popodnevnim satima European Slots, odnosno bendovi sa Starog kontinenta, ali se u kasnijim satima pretvara u šator s velikim tulumima i odličnim izvođačima.

Empire of the Sun su bili na Szigetu prije dvije godine nastupivši u prostoru ispunjenom do posljednjeg mjesta. Izvode romantični electro pop i svjetski poznati Cirque du Soleil vjerojatno im ne može parirati kada je riječ o scenskom nastupu.

U ovom trenutku teško je naći uzbudljivije i uspješnije drum’n’bass aktere od britanskog dua Chase & Status Live. Poznati electro-glazbeni i producentski duo Will Kennard i Saul Milton prodrmat će publiku na Sziget festivalu.

Revolucionarni i inovativni DJ Chris Liebing remiksirao je mnoge popularne pjesme i kreirao svoje koje će se čuti ove godine u Areni. Iako je utjecao na razvoj elektronske glazbe, ostao je vjeran technu.

DJ i producent Sebastian Ingrosso skupa s DJ-evima Axwellom i Steveom Angellom osnovao je popularni house trio Swedish House Mafia, jedan od najpopularnijih na skandinavskoj elektronskoj sceni. Predstavio je svoj dinamični i energični house na najvećim
međunarodnim elektronskim tulumima stekavši mnogobrojne fanove.

U popodnevnim satima u okviru European Slotsa u Areni nastupit će dva benda. Prvi je najbolji talijanski rock bend Afterhours, koji karakteriziraju strasne rock balade zasnovane na gitarskom zvuku. Drugi je Left Boy, izuzetno talentirani austrijski
glazbenik. Njegove atraktivne tekstove prati electro i dupstep podloga. Prošle godine održao je nekoliko rasprodanih koncerata u Europi, a upravo mu je izašlo novo EP izdanje.

U narednim tjednima bit će objavljena nova imena koja će nastupiti na ovogodišnjem Sziget festivalu.