ŽIVOTNA IZNENAĐENJA

Nina Violić: Takav kaos još nikad nisam doživjela!

11.12.2015 u 14:44

Bionic
Reading

Povodom nove predstave 'Evanđelje' talijanskog redatelja Pippa Delbona u zagrebačkom HNK-u u kojoj ćemo gledati i najintrigantniju heroinu hrvatskog teatra Ninu Violić popričali smo s njom o glumačkim izazovima, ljubavi, planovima za ove blagdane te kratkom filmu koji snima sa svojim partnerom, beogradskim glumcem Milanom Marićem

Uvijek i pod svaku cijenu trudila se biti svoja i baš zbog toga, bilo da se radi o glumačkim ulogama ili njezinim životnim stavovima, Nina Violić ima tu moć žene i glumice da dopire do ljudi. U svom ritmu, na svoj način. Njezina iskra života iskra je i na sceni, a ondje malo koga ostavlja ravnodušnim. Kad je ona u pitanju, iznenađenje zasigurno slijedi i u novom kazališnom komadu 'Evanđelje' koji režira trenutačno jedan od najintrigantnijih europskih redatelja, Talijan Pippo Delbono. Rad s njim i za nekonvencionalnu Ninu bio je najneobičnije kazališno iskustvo. A evo i zašto.

'Rad s Pipom najveći je kaos koji sam ikad vidjela. Ta nesigurnost i neizvjesnost nešto je što nisam navikla da imaju redatelji. Od njih se očekuje da donose odluke, a Pipo je redatelj koji to ne radi. On sve prepušta trenutku, trenutnom hiru, ideji od koje vrlo često odustane čim na nju pomisli. Puno sam naučila od Boba, njegovog gluhonijemog glumca i od beskućnika Nelsona, s kojim sam radila mnoge vježbe, njihova prisutnost na sceni nešto je što je gotovo nemoguće dostići', priča glumica. Probe s Delbonom tek su posebna avantura.

'Pipo predstavu sklapa od naših materijala i prijedloga. U početku zadaje teme na koje radimo, a kasnije te teme razrađuje ili preoblikuje u nešto sasvim drugo. Najzanimljivije mi je bilo sudjelovati u vježbama koje je predlagao Gianluca, glumac s Downovim sindromom. Njegov svijet je toliko iskreno naivan i na neki dirljiv način zabavan i duhovit', otkriva Nina. Kad su u pitanju redatelji s kojima je surađivala, Nina je birala njih, a ne oni nju.


Prizor iz predstave 'Evanđelje' Pippa Delbona čija je premijera 11. prosinca u HNK-u Zagreb (Foto: Mara Bratoš)

'Vrlo rano sam shvatila kako ne želim da redatelji biraju mene. Vrlo dobro znam s kim hoću, a s kim neću raditi i to me nije sram javno priznati, tako da ne radim s ljudima koji bi me degradirali kao glumicu', objašnjava.

A o svom gardu koji je dio njezina šarma i glumačke intrige također je bez dlake na jeziku.

'Taj je gard jedna velika gluparija. Sve je to glupiranje. U životu se treba zajebavati sam sa sobom, prvenstveno sa sobom i nipošto se ne doživljavati ozbiljno, a to bi otprilike značilo da su sve te uloge koje sam igrala ili nisam igrala jedna velika zajebancija. Učim da se ne osuđujem, učim da se ne kažnjavam, da kažem ne grižnji savjesti, da budem sebi zahvalna i tako. Sve sam bolja, ali daleko sam još od cilja', iskreno će Nina.


Za ulogu Eve u 'Vučjaku' Ivice Buljana Nina je ove godine dobitnica nagrade HNK Zagreba za najbolje glumačko ostvarenje

A kako će izgledati blagdani u obitelji Violić?

'Ove godine radimo. Milan režira kratki ljubavni igrani film 'Ponuda i potražnja' koji ćemo snimati za vrijeme blagdana, jer smo toliko u gužvi s terminima da nemamo kad. Radnja filma događa se u Zagrebu i treba nam ovo doba godine kad je Zagreb okićen i kad šljašti. A nakon toga ćemo negdje zbrisati svi troje, nismo još smislili gdje.'

Iako nije zaljubljena u kuhanje, za Badnjak jednu gastro tradiciju nikad ne preskače. 'Tatarski od palamide (može i tune) za Badnjak. Volim Badnjak, a za Božić uglavnom spavamo i glođemo riblje ostatke.'

Čime se najviše voli nagraditi u životu? 'Teenliftingom kod Sanje Gošović. Spojim se na struju i brijem: aktiviraj, ne plastificiraj!' poručuje Nina. A kad su planovi za iduću godinu u pitanju - nema ih!

'Prema budućnosti nemam baš neke zahtjeve, malo je se bojim, ali ne mislim često na nju', zaključuje Nina Violić.


Nina s dečkom, 24-godišnjim beogradskim glumcem Milanom Marićem