VIŠE OD 100 TISUĆA LJUDI

Nikad spektakularniji Exit festival

13.07.2013 u 14:18

Exit festival

Izvor: Promo fotografije / Autor: Exit festival

Bionic
Reading

Nakon spektakularnog otvaranja u srijedu s Nileom Rodgersom u glavnoj ulozi i nikada jačeg četvrtka u povijesti Exita uz Snoop Liona i furioznog Fatboy Slima, R:Evolucija je nastavila tutnjati Petrovaradinskom tvrđavom. Oko 45.000 posjetitelja popunilo je sve pozornice i sve je bilo spremno za spektakl koji je uslijedio

Nastup već skoro domaćeg sastava, grupe The Prodigy, bit će zapamćen kao njihov najžešći i najeksplozivniji do sada. Liam, Keith i Maxim bili su predvodnici putujućeg Warriors Dance spektakla koji je, osim njih, okupio još i legende punka GBH, domaće favorite Eyesburn, kao i najeminentnija imena s globalne bass scene poput South Central, Brookes Brothers, Feed Me, The Prototypes i DJ Fresha, koji se specijalnim Live nastupom nadovezao na nevjerojatnu energiju sastava The Prodigy.

Publika je s neskrivenim oduševljenjem dočekala prve taktove hita 'Voodoo People', da bi se skakanje nastavilo uz 'Breathe', 'Firestarter', 'Smack My Bitch Up' i mnoge druge klasike britanskog sastava. Veliki Main stage bio je premali da primi sve fanove ovog benda, a rIJeka ljudi neumorno je pratila energične glazbenike koji su insistirali na beskompromisnom tempu. Poslije njihovog nastupa gosti iz Velike Britanije su u Exitovom studiju izjavili da je atmosfera na ovom nastupu nadmašila sve njihove dosadašnje nastupe.

Zagrijavanje za zvijezde večeri režirale su legende punk scene, britanski sastav GBH, Eyesburn, jedna od najkreativnijih regionalnih grupa i South Central, dok se zabava nastavila efektnim Live nastupom DJ Fresha čiji je nastup bio hommage prvim godinama Exit festivala. Kombinacija bass ritmova i moćnog ženskog vokala podsjetila je sve prisutne na poznati Kaos Night i karizmatičan vokal Roisin Murphy iz grupe Moloko.

Za tulum koji je na glavnoj festivalskoj pozornici potrajao do jutra pobrinuli su se Brookes Brothers, Feed Me i The Prototypes. Osnivač platforme UKF Music, koju su oni predstavljali, Luke Hood izjavio je da je ovogodišnji Exit najbolji festival na kojem je ikada bio.

Na Dance Areni su se ljubitelji tehno glazbe, koja se vraća u fokus elektronske scene, imali priliku diviti umjetnosti miksanja koju je demonstrirao Jeff Mills, tvorac detroitskog zvuka. Kombinirajući više od sto pjesama na tri gramofona tijekom svog nastupa pokazao je da je predvodnika scene i u 50. godini života. Gregor Tresher i Mathew Jonson živim su nastupima napravili savršenu atmosferu i uvod za ekshibicije Jeff Millsa. Matador i Pan-Pot, najtraženiji duo na elektronskoj glazbenoj sceni u ovom trenutku, dodatno su začinili provod, nametnuvši tempo do zore.

Atmosfera, izvođači i publika su još jednom opravdali imidž Dance Arene kao jedne od najboljih diskoteka pod otvorenim nebom na svijetu.

Prostor oko Fusion pozornice bio je tijesan za sve one koji su htjeli svjedočiti virtuoznosti Ane Popović koja je tijekom nastupa neprestano koketirala s bluesom, funkom i soulom, kreirajući pritom ogromne količine pozitivne plesne energije. Ana, koja je na glasu kao najbolju blues gitaristica svijeta i koja je zaštitno lice Fender gitara, u rijetkom nastupu u ovim krajevima pokazala je zašto je hvale najveća imena bluesa i soula. Publici je svoje najveće hitove predstavio i Damir Urban sa svojim bendom 4, dok su veoma posjećene i zapažene nastupe imali i A.K.A.C.O.D. i legende beogradske rap scene, sastav Prti Bee Gee.

Karakteristična opuštena atmosfera bila je prisutna na NIS Positive Vibrations Reggae pozornici, gdje su se gosti odmarali od energičnog nastupa The Prodigy uz ležerniji zvuk. Urban Bug je u sklopu svoje pozornice predstavio najaktualnija imena domaće elektronske glazbene scene, dok je na HappyNoviSadu vladao prepoznatljivi zvuk novosadskih legendi, sastava Noize Destruction, ali i Kriza i Phasea tem lade, iznimno talentirane hrvatske neo r’n’b/hip hop umjetnice Tamare Saul.

I ostale pozornice Exita - Latino, Gaia Xperiment Trance, As radio i mnoge druge, također su bile prepune do ranih jutarnjih sati.

U subotu sve posjetitelje festivala očekuju najveće zvijezde ovogodišnjeg Exita - Thom Yorke sa svojim sastavom Atoms For Peace i najprepoznatljivije ime elektronske glazbe, najpoznatiji DJ na svijetu David Guetta s do sada na ovim prostorima neviđenom produkcijom.

Široj publici poznat kao vođa benda Radiohead, Thom Yorke je u Atoms For Peace okupio sve same superstarove - tu su Flea, legendarni basist Red Hot Chilli Peppersa, Joey Waronker, bubnjar grupe R.E.M, Nigel Godrich, producent Radioheada i Mauro Refosco, viruoz na perkusijama iz Brazila. Njihov nastup na Petrovaradinskoj tvrđavi bit će jedan od svega desetak koje će izvesti ovog ljeta u Europi, kao premijerno predstavljanje u ovom djelu Starog kontinenta.

Na glavnoj pozornici publika će imati prilike čuti i Darkwood Dub, Chase&Status i mnoge druge. David Guetta na Dance Arenu donosi najveći house show na svijetu, na kojem će između ostalih nastupiti i Mark Knight i Steve Angello. Fusion pozornica ugostit će Van Gogh i Delilah, a publiku na tvrđavi očekuje i preko sto drugih izvođača na dvadesetak festivalskih stageova.