KSENIJA MARINKOVIĆ

'Nikad nisam osjećala teret godina i izgleda, živim po svom'

26.11.2015 u 10:45

Bionic
Reading

U komediji 'Život je truba' u režiji Antonija Nuića jednu od glavnih uloga tumači Ksenija Marinković. Uoči zagrebačke premijere filma, 1. prosinca, jedna od ponajboljih domaćih glumica ispričala nam je kako bira uloge, kakva je majka te otkrila što joj znači ljubav. Iako je nadomak pedesete, godina u kojima se mnoge glumice suočavaju s manjkom posla, Ksenija proživljava mali glumački preporod - trenutačno je najzaposlenija hrvatska glumica

Ksenija Marinković među hrvatskim glumicama danas ima najviše razloga za zadovoljstvo. Nadomak pedesete ona ruši sve predrasude o glumicama u tim godinama kada je uloga sve manje. Za Kseniju ih je sve više. U tri nova domaća filma ona je glavna junakinja, u kazalištu pobire najveći pljesak. Ovo je njezino najsretnije glumačko razdoblje i toga je itekako svjesna.

Zbog glume je dosad bila kadra naučiti sve i svašta: zbog 'Bergmanovih žena' učila je francuski, učila je slovenski i albanski jezik, naučila pjevati, plesati trbušni ples, svirati violončelo, balalajku, gitaru, bubanj i harmoniku. 'Ovaj put je trebalo samo životno iskustvo', rekla nam je Ksenija.

Otkrila nam je kako osjeti koja joj uloga leži i što je najprije privuče.
'Kad pročitam ulogu, dogodi se neka vrsta prepoznavanja karaktera koji je napisan i obično odmah dobijem ideju kako bih ga mogla igrati. U svakoj me ulozi privuče ono što bi se od nje moglo sve napraviti', izjavila je.

Nikada nije izgubila onu prvotnu potrebu ni elan zbog kojeg se počela baviti glumom, a za mlađe kolege glumce ima puno vjere jer im danas, tvrdi, nije nimalo lako.
'Predlažem im da rade i svoje projekte u periodima kad ih ne zovu', ističe glumica koja na loše komentare i kritike danas više ne gleda s opterećenjem.

'Kad sam bila mlada, očajavala sam i mislila da je moja karijera gotova, a danas proanaliziram kritiku pa se složim ili ne složim s njom', kaže majka 19-godišnjeg Koste Kaija i 18-godišnje Korane koje ima iz braka s glumcem Kristijanom Ugrinom. Sa svojom djecom ima prijateljski odnos. Međusobno se podržavaju, oni su uvijek uz nju i ponosni su na njezin rad. Kći Korana iskušala se glumačkom svijetu ulogom u filmu 'Ljubav ili smrt'.

'Divno je biti majka tinejdžera, vratili su me u mladost. Najveći izazov koji sam imala bila je prošla godina i upisivanje na fakultet, ali izvrsno su to riješili', otkrila je.Sudeći po njezinom životopisu, uspjesima za koje se sama izborila i problemima iznad kojih se uspjeli uzdići, žena je koja se ne boji riskirati i ne bježi od izazova.

Nikad, izjavila je, nije gradila imidž seks-bombe, niti je osjećala teret godina i izgleda. Iako njezin posao zahtijeva da izgleda što ljepše i njegovanije, ne opterećuje se previše malim ženskim ritualima.

'Oni traju koliko traje tuširanje, stavljanje kreme i sušenje kose', rekla je. Svoje slobodno vrijeme najradije će iskoristiti ležanjem na kauču, gledanjem filmova, šetnjom oko Jaruna, susretima s prijateljima i čitanjem.

O svom ljubavnom životu nakon razvoda više ne govori, ali nam je otkrila što joj danas znači ljubav.
'Ljubav mi znači razumijevanje, prijateljstvo, briga i bezuvjetnost', kaže.


Ksenija u filmu 'Život je truba' igra majku mladenke koju glumi Iva Babić


Kćerka Korana krenula je poput majke i oca Kristijana Ugrine u glumačke vode