U KINIMA: '13'

Nesretni broj 13

08.11.2010 u 08:32

Bionic
Reading

Triler koji ne zna iskoristiti glumački potencijal, ali zna biti napet i zanimljiv

'13' na prvi pogled izgleda obećavajuće, prvenstveno zbog glumačke postave i radnje u kojoj se nalaze. Sam Riley (proslavljen upečatljivom glumom u 'Controlu') tumači mladog električara Vincea čija je obitelj suočena s financijskim problemima. Stjecajem okolnosti, odluči preuzeti identitet čovjeka prijavljenog za tajanstvenu igru u kojoj je moguća velika zarada u kratkom vremenu. Vince hrabro korača prema početku igre prateći razne instrukcije, sve dok ne shvati da je u pitanju varijacija ruskog ruleta s drugim kandidatima kao protivnicima. Može li Vince preživjeti nemilosrdnu igru i osvojiti novac?

Uz Rileyja, još poznatije ime je Mickey Rourke koji glumi jednog od kandidata, a nazočan je i Jason Statham. Nažalost, oni sa svojim glumačkim sposobnostima nisu mogli spasiti film, jer osnovni problem je jako slab scenarij. Uvodni dio uopće ne razrađuje lik Vincea, već ga samo miče s jedne pozicije na drugu. Kada napokon započne igra, očaj koji Vince proživljava nije uvjerljiv. Očit je pokušaj dočaravanja toga kako se običan momak slama pod pritiskom neizbježne smrtonosne situacije, ali realizacija ne uspijeva. No moraju se pohvaliti režija i gluma u tim trenucima, jer bez obzira na scenarističku neefikasnost, uspijevaju izazvati napetost. Zahvaljujući dobroj dinamici i izboru kadrova, upravo sve scene 'igre' čine pozitivnu stranu filma, dok se ostatak vrti oko nepotrebnih dijaloga ili još nepotrebnijih likova. Jedan od takvih je onaj Mickeyja Rourkea, koji djeluje naknadno ubačeno da bi glumčevo ime prodalo film, jer nema nikakvu važnost za radnju. Isto vrijedi i za 50 Centa koji, doduše, za razliku od Rourkea, ne zna ni glumiti.

Film '13' nije vrhunski triler i čak je razočaranje uz šaroliku glumačku postavu koja zbog slabog scenarija ne može doći do izražaja, ali uz prilično dobro osmišljene scene ruskog ruleta uglavnom pruža zabavu i može se preporučiti kao večernja razonoda.