MARIJA ŠKARIČIĆ

'Ne sjećam se kad sam posljednji put bila zaljubljena'

12.10.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Splitsku glumicu Mariju Škaričić trenutno gledamo u RTL-ovoj seriji 'Horvatovi' u ulozi cinične ali simpatične učiteljice Nikoline. Prenatrpani raspored snimanja joj, kaže, ne pada teško jer voli raditi u stresnim uvjetima. Ni privatni život joj zbog toga ne pati, a otkrila je kakva je kad se zaljubi, ali i po čemu će pamtiti vrijeme provedeno u Londonu gdje je nekoć radila kao dadilja

'Igram profesoricu, suprugu i majku tinejdžera, nisam imala priliku predavati u školi, nisam se udavala, a nisam ni rodila. Tako da, za početak, učim tekst. To mi je najvažnija priprema', kaže Marija Škaričić. O seriji 'Horvatovi', u kojoj je trenutno pratimo, ima samo riječi hvale.
'Mislim da, za početak, jako dugo na televiziji nismo imali format koji se u velikoj mjeri bavi zgodama i nezgodama djece, ne samo odnosima i situacijama odraslih. Scenarij se poigrava sa svim mogućim prepoznatljivim temama iz svakodnevnog života: zaljubljivanjima, spačkama u školi, vječnim sudarima djece i nastavnika, kompeticijom, ljubomorom, strahovima, nesporazumima odraslih u kojima se oni često ponašaju kao da su mlađi od najmlađeg djeteta u obitelji, prijateljstvima, prvim pijanstvima, snovima i zabludama, ljubavi, iskrenošću, pokušajima razumijevanja, da ne nabrajam do sutra, ukratko, svim onim što se svima nama događalo i još nam se događa. Čini mi se i nadam se da smo u tom smislu uspjeli napraviti seriju koja će gledateljima biti draga', ističe.

Iako je snimanje sapunica naporno, ona, kaže, nema išta protiv 'puno posla u stresnim uvjetima'.
'Uglavnom je svako snimanje takvo, filma ili serije, svejedno. Jednom mi je netko postavio pitanje bih li glumila u sapunici i od onda je to pitanje neizostavno i ne razumijem zašto, kao da imam nešto protiv toga i kao da je uopće važno što o tome mislim. Nemam, mislim da je to vrlo zahtjevan i pošten posao, samo radije ne bih jer mislim da se ne bih našla i snašla u tom formatu. 'Horvatovi' nisu sapunica, to je za početak jedan potpuno drukčiji žanr, epizoda se snima triput dulje pa bez obzira na to što po meni ni to nije dovoljno vremena, ipak se neke stvari stignu pripremiti i poentirati. Na snimanju sapunice, koliko sam čula, zna se dogoditi da se snima više od dvadeset scena u jednom danu. Tu su neke finese naprosto nemoguće, po zakonu fizike, i to je glavni razlog što mi je to profesionalno neprivlačno. Ali neprivlačne su mi i mnoge kazališne predstave koje sam gledala u životu, tako da se tu radi samo o nekom subjektivnom doživljaju i izboru. Netko možda ne bi radio 'Horvatove'. Ja sam tu pronašla neku zdravu igru i veselje i drago mi je što sam dio toga', izjavila je.

Glumica radi kao docentica na Akademiji dramske umjetnosti, a sa studentima joj je lijepo i zahtjevno.
'Nekad lako, nekad teško. Po meni je to proces bez početka i bez kraja, proces koji je uvijek nov i neponovljiv i zahtijeva stalno učenje, ne samo njihovo, već i moje. Sad znam puno više nego kad sam se time počela baviti, a čini mi se da sve više otkrivam koliko toga ne znam', pojasnila je. Puno je domaćih glumaca koje voli i cijeni, a kolege Krešu Mikića i Tihanu Lazović doživljava, kaže, kao ljude iz nekog svog svemira.

Iza nje je pozamašan broj uloga, a samo u razdoblju od 2000. do 2010. godine snimila je 18 dugometražnih filmova. Za svoj dosadašnji rad, svoje transformacije i glumačke kreacije nagrađena je brojnim nagradama. Kaže da joj one znače kao i neka druga lijepa sjećanja, ništa više i ništa manje od toga.
'Lijepo je dobiti priznanje za svoj rad, to je prirodno. Pomogle mi u karijeri nisu nimalo, ponekad mi se čak činilo da su mi odmogle (smijeh). Naime, uglavnom sam nakon nagrada jako dugo čekala sljedeći posao', otkrila je.

Prije nego što je postala glumica, godinu dana je provela u Italiji radeći kao babysitterica. To razdoblje uvijek će pamtiti po mnogo čemu.
'Po prvoj plaći koja je bila čisto pristojna, kožnoj jakni koju sam od te plaće kupila i još mi je u ormaru, siru koji sam stalno jela i vratila se pet kilograma teža, usamljenosti, novim i dragim ljudima koje sam upoznala, talijanskom jeziku, jednom posjetu Piazzi di San Marco u Veneciji u dva ujutro, samostalnosti i odgovornosti, a najviše po pogledu malog dječaka za kojeg sam se brinula. Njega nikad neću zaboraviti', rekla je.

Višemjesečni tempo snimanja serije 'Horvatovi' nimalo ne utječe na njezin privatni život.
'Odgovara mi 'turbo tempo' trenutno, volim kad se dobro i zdravo umorim od posla. Jedino što se nisam pošteno bacila u more ovoga ljeta, tijelo mi je jako tužno zbog toga, a nije ni duši lako', izjavila je.

Nakon deset godina ljubavi, u srpnju 2011. godine je s redateljem Hrvojem Hribarom bez svađe prekinula vezu nakon koje su ostali prijatelji. Na pitanje kakav je trenutno njezin ljubavni status i je li sretno zaljubljena, nije htjela odgovoriti. No rekla je kakva je kad se zaljubi.

'Joj, ne sjećam se, davno je to bilo zadnji put. Ali kad se malo pokušam prisjetiti, kroz maglu nazirem nešto kao da sam bila... prilično sretna i vesela', kaže.


Marija u 'Horvatovima' glumi Nikolinu, suprugu Bojana Navojca koji ima ulogu Fedora Hohnjeca