VODIČ KROZ PULU

Ne propustite svjetske premijere deset hrvatskih filmova

16.07.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Svečanim otvaranjem Festivala igranog filma u Puli 16. srpnja započinje revija najnovijih domaćih filmova, od kojih je deset u glavnoj sekciji programa i bit će prikazani u pulskoj Areni. Navede li vas put u Pulu, ne propustite pogledati digitalne projekcije naslova koji svi odreda imaju svjetsku premijeru

Drama Lea i Darija redatelja Branka Ivande i scenarista Drage Kekanovića govori o sudbini Lee Deutsch i Darije Gasteiger, dviju djevojčica koje su pred Drugi svjetski rat bile članice dječje scene zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta gdje su se družile kroz glumu, pjesmu i ples.

Lea Deutsch bila je prava mala glumačka zvijezda, a uspoređivali su je sa Shirley Temple koja je kao njezina vršnjakinja već postala slavna holivudska zvijezda.

Lea je posljednju ulogu odigrala 1941. u zagrebačkom HNK, a ubrzo tijekom holokausta umire kada je s majkom i bratom deportirana u logor Auschwitz, unatoč pokušajima nekih uglednih Zagrepčana da ih spase.

Njezina glumačka partnerica i prijateljica Darija s roditeljima pred partizanima bježi u Austriju.

U ovom filmu glavne uloge povjerene su djevojčicama koje se profesionalno bave stepom, Klari Nana i Tamy Zajec.

U ostalim ulogama tu su još Zrinka Cvitešić, Linda Begonja, Sebastian Cavazza i Vedran Živolić.

Premijera: nedjelja, 17. srpnja, Arena u 21.30 sati.

Kriminalistički film za djecu Koko i duhovi adaptacija je istoimenog romana Ivana Kušana, čiji je protagonist jedan od najpoznatijih likova hrvatske dječje literature Ratko Milić – Koko.

Scenarij za film pisao je Daniel Kušan u suradnji sa svojim ocem Ivanom.

Priča je to o dječaku koji odlazi iz sela u grad, radujući se novim prijateljima i velikim pustolovinama, a ubrzo se s prijateljima upušta u opasnu avanturu.

Glavne uloge u filmu tumače mladi glumci Antonio Parač, Kristian Bonačić, Nina Mileta, Filip Mayer i Ivan Maltarić, a sudjeluju među ostalima još Dijana Vidušin, Ozren Grabarić, Predrag Vušović i Rakan Rushaidat te Saša Anočić. 'Koko i duhovi' prvi je roman Ivana Kušana koji će dobiti svoju filmsku adaptaciju, a trebali bi uslijediti i nastavci.

Premijera: ponedjeljak, 18. srpnja, Arena u 21.30 sati.

Nakon lanjske premijere Majke asfalta, Dalibor Matanić u Puli predstavlja film Ćaća kojim se opet vraća u Liku, 'mjesto zločina' ranijeg filma Kino Lika koji je radio s Damirom Karakašem.

Radnja filma prati Kćer koja je nagovorila svog Dečka i Sestru na putovanje u ličku zabit.

Tamo živi njihov Otac koji je davno napustio obitelj. Saznavši da je on bolestan, ovo je Kćeri zadnja šansa da obavi razgovor s Ocem o svemu što se dogodilo u prošlosti. U ličkim izoliranim horizontima počinju se otkrivati duboko zatomljene mračne obiteljske tajne.

Film je snimljen s budžetom od skromnih 70 tisuća eura u samo deset dana, a u glavnim ulogama nastupaju Judita Franković, Iva Mihalić, Igor Kovač te Ivo Gregurević. Matanić, koji je i autor scenarija, nije mnogo mijenjao ekipu s kojom je dosad radio, tako da fotografiju i u ovom filmu potpisuje Vanja Černjul, a njegovi stalni glazbeni suradnici Jura Ferina i Pavao Miholjević su, prema najavama, zaslužni za 'osebujan orkestralno avangardni soundtrack filma.www.dalibormatanic.com

Premijera: ponedjeljak, 18. srpnja, Arena oko 23 sata


Fleke je dugometražni prvijenac mladog redatelja Alde Tardozzija (Bibin svijet, Mrtvi kutovi, Snapshots, Dnevnik plavuše, Generacija Y).

'Fleke' su drama s elementima trilera, koja donosi priču o djevojačkom prijateljstvu, naivnosti, osveti i izgubljenoj mladosti.

Prema riječima redatelja, film je to o tragičnom prijateljstvu. Od početka se bazira na dramatičnim događajima koji eskaliraju tijekom jedne burne noći. Put kojim Lana i Irena prolaze je pun iskušenja, obrata, napetosti, ali i požrtvovnosti, hrabrosti i ljubavi. Nijednoj od njih neće biti lako prihvatiti onu drugu kad počnu razotkrivati svoje tajne. Fleke su snimane na preko 20 lokacija u Zagrebu, a naslovne uloge tumače mlade glumice Iskra Jirska i Nina Mišković te Živko Anočić. Osim za Arenu, Tardozzijev film ove godine natječe se i za Srce Sarajeva, glavnu nagradu najjačeg regionalnog filmskog festivala na kojem je u konkurenciji s još devet naslova.

utorak, 19. srpnja, Arena u 21.30 sati


Duh babe Ilonke je film za djecu. To je debitantski dugometražni igrani film režisera Tomislava Žaje koji je radio po scenariju Irene Krčelić.

Riječ je o glazbenoj komediji s elementima fantastike koja portretira život jedne neobične obitelji, sagledan očima desetogodišnje djevojčice Manuše. Duh babe Ilonke priča je o Manuši čija Mama Aska radi u tvornici žarulja, tata Hrast svira trubu u pogrebnom orkestru, a baba Ilonka, glasovita kvartovska vračara, susjedima nepogrešivo pogađa sudbinu. Sve dok jedno jutro sama sebi ne otvori kartu Smrti. Uz pomoć babinog duha koji je ostao zarobljen u portretu na zidu dnevne sobe, Manuša i njezin prijatelj Zdenko otkrivaju istinu koja leži iza 'babinog prokletstva' i, ujedno, veliku obiteljsku tajnu.

Film je sniman na lokacijama u Zagrebu, Skopju i Beču. Glavne uloge u filmu pripale su Selmi Ibrahimi i Marinu Armanu Grbinu, a uz mlade glumačke snage gledat ćemo i Rakana Rushaidata, Aleksandru Balmazović, Sabinu Ajrulu, Krunoslava Šarića i Vesnu Pernarčić.

www.duhbabeilonke.com

Premijera: srijeda, 20. srpnja, Arena u 21.30 sati

Drama Kotlovina novi je film scenarista i redatelja Tomislava Radića, autora filmova 'Što je Iva snimila 21. listopada 2003' i 'Tri priče o nespavanju'. Još u prvim najavama Radić je kazao da će film biti malo smiješan, a malo ozbiljan, nalik na prethodna dva. Priča je to o okupljanju obitelji koja ugošćava rođakinju Mimi koja je prvi put nakon što je kao dijete otišla u Australiji, ponovo u domovini.

Ono što bi trebalo biti opušteno obiteljsko druženje, pretvori se u nešto sasvim drugo. Skrivena međugeneracijska ljubavna veza ugrožava idilu velikog obiteljskog okupljanja. Uloge u filmu tumače Mirela Brekalo-Popović, Suzana Nikolić, Melita Jurišić, Draško Zidar, Igor Kovač.

Film je snimao jedan od najcjenjenijih snimatelja, prerano preminuli Vedran Šamanović

Premijera: srijeda, 20. srpnja, Arena oko 23.45 sati


7 seX 7 je erotska humorna drama redateljice i scenaristice Irene Škorić

Ujedno i prvi dugometražni igrani film erotske tematike koji je u Hrvatskoj snimila žena.

Sve je snimljeno pristupom 'jednog kadra', a uloge tumače Jelena Perčin, Csilla Barath-Bastaić, Robert Kurbaša, Ana Majhenić, Ivan Glowatzky, Frano Mašković, Marinko Leš, Kristijan Ugrina, Asim Ugljen, Petra Težak, Mia Biondić, Ivan Đuričić, Sara Stanić, Jure Radnić, Jelena Jokić i Mario Kovač.

Priča se vrti oko pet muško-ženskih parova te po jedan žensko-ženski i muško-muški par u sedam erotsko-humornih situacija.

Premijera: četvrtak, 21. srpnja, Arena u 21.30 sati

Ratna drama Kokak po korak debitantski je film Biljane Čakić-Veselič koja supotpisuje i scenarij uz Lydiju Scheuermann Hodak i Branka Šömena.

Priča je o Vjeri Kralj koja ostaje u Osijeku u domu na samoj liniji obrane grada, sve da bi bila bliže sinu, dragovoljcu Domovinskog rata.

Njezin suprug Tomo odlazi što dalje od rata, u Zagreb, a sin Krsto odlazi što bliže bojišnici. Vjera radi kao sudski tumač za njemački jezik i sakuplja novac za pancirni prsluk koji bi njezinom sinu trebao spasiti život.

K njoj dolaze razni ljudi, pričaju svoje životne priče te traže od nje različite, ponekad neobične usluge. Priča se događa u jesen i zimu 1991.godine kada su se u Slavoniji vodile najžešće bitke.

Uloge tumače Ksenija Marinković, Nenad Cvetko, Hrvoje Perc, Vera Zima.

Premijera: četvrtak, 21. srpnja, Arena u 23.45 sati


Mrak je neo-noir film Dana Okija, režisera poznatog po eksperimentalnom filmu.

To je prvi dugometražni igrani film koji su napravili studenti filma i videa te glume na splitskom UMAS-u, pod vodstvom profesora Okija.

Film je crno-bijeli a nositelji uloga su Goran Marković, Vanda Boban, Matea Elezović, Andrea Mladinić i Petra Težak.

Priča je o taksistu Franu koji živi u zajedničkom kućanstvu sa sestrom i njezinim mužem.

Nakon noćne smjene i seksa s nepoznatom djevojkom počini ubojstvo.


Premijera: petak, 22. srpnja, Arena u 21.30 sati

Premijeru na Puli imat će i ratna drama Josef redatelja Stanislava Tomića i scenarista Maria Marka Krce.

Ranjeni i opljačkani austrougarski vojnik budi se na poprištu bitke u Galiciji 1915. Oblači tuđu časničku odoru, a s njom nehotice preuzima i novi identitet u obliku vojne pločice.

Uloge tumače Neven Aljinović-Tot, Alen Liverić, Dražen Šivak i Sandra Lončarić-Tankosić.

U radu na filmu sudjelovao je i pjevač Marko Perković Thompson kao skladatelj glazbe, a ima i manju ulogu austro-ugarskog vojnika.

Premijera: petak, 22. srpnja, Arena

O Festivalu igranog filma u Puli čitajte na tportalu.