DVOSTRUKA KRUNA

'Narednik James' film godine po izboru njujorških i losangeleskih kritičara

15.12.2009 u 11:51

Bionic
Reading

Ratni triler Kathryn Bigelow dobio priznanje oba udruženja i za najbolju režiju

Društvo njujorških filmskih kritičara proglasilo je jučer ratni triler 'Narednik James' (The Hurt Locker) najboljim filmom godine, nakon što je u nedjelju isto priznanje filmu dodijelila i udruga filmskih kritičara Los Angelesa. Članovi oba udruženja izglasali su autorici filma Kathryn Bigelow priznanje za najbolju režiju.

Foršpan 'Narednika Jamesa'


To je osmi put u posljednjih 25 godina da su se njujorški i losangeleski kritičari složili u izboru filma godine: prethodni osvajači dvostruke krune bili su 'Hannah i njezine sestre' (1986) Woodyja Allena, 'Dobri momci' (1990) Martina Scorsesea, 'Schindlerova lista' (1993) Stevena Spielberga, 'Napuštajući Las Vegas' (1995) Mikea Figgisa, Spielbergovo 'Spašavanje vojnika Ryana' (1998), 'Stranputica' (2004) Alexandera Paynea i 'Planina Brokeback' (2005) Anga Leeja.

Kritičarske godišnje nagrade tradicionalno su pokazatelj na temelju kojeg se mogu prognozirati favoriti za najprestižnije filmske nagrade – Oscare. Znakovit je podatak, međutim, da 'Naredniku Jamesu' osvajanje dvostruke krune zapravo i ne ide u prilog njegovih oskarovskih šansi: naime, od gore navedenih sedam filmova samo je jedan naposljetku osvojio pozlaćeni kipić – 'Schindlerova lista'. Ipak, valja se nadati da bi 'Narednik James' na temelju dosadašnjih priznanja barem mogao izazvati malo veće zanimanje u našim kinima, gdje je dosad prikazivan s prilično skromnim rezultatom.

Među ostalim dobitnicima nagrada njujorških kritičara su George Clooney za mušku glavnu ulogu u filmu 'Up in the Air', Meryl Streep za žensku glavnu ulogu u humornoj drami 'Julie i Julia', Christoph Waltz za mušku sporednu ulogu u 'Nemilosrdnim gadovima' te Mo'Nique za žensku sporednu ulogu u drami 'Precious'. Za najbolji strani film izabrana je francuska obiteljska drama 'Ljetni sat' redatelja Oliviera Assayasa.