'KAJ TE MUČI, NJOFRA?'

Najveće face crtanog filma

03.10.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Crtane junake vole podjednako i mali i veliki. Često se možemo poistovjetiti s njima unatoč ironičnim situacijama u kojima se znaju naći, ili upravo zbog toga, ali najdraži su nam kad nas nasmiju do suza. Htjeli si to priznati ili ne, crtani junaci imaju jak utjecaj na kolektivnu svijest i modernu kulturu, a mnogi su nas zadužili nezaboravnim trenucima humora i filmske čarolije. Prisjetimo se najvećih faca crtanog filma

Mickey Mouse

Simpatični miš i zaštitni znak korporacije Walt Disney jedan je od najprepoznatljivijih animiranih likova u povijesti, što i ne čudi, jer od njega cijela priča počinje. Možemo ga nazvati i pradjedom svih animiranih kolega s obzirom da se smatra prvim crtanim likom kojem je udahnut život na filmskom platnu. Ujedno je i protagonist prvog animiranog filma sa zvukom, legendarnog 'Steamboat Willieja' iz 1928. godine. Upravo datum izlaska ovog filma kompanija Walt Disney slavi kao rođendan Mickeyja Mousea, ali i same firme.

Otada se popularni miš našao u raznim zgodama i nezgodama – dirigirao je orkestrom u 'The Band Concert', najčešće prikazivanom filmu o Mickeyju, poigravao se čarolijama kao čarobnjakov šegrt, posjetio je Arabiju, odslužio je vojni rok te postao pokretačem najmnogoljudnijeg kluba obožavatelja.

Legendarni tata Mickeyja Mousea i mnogih njegovih prijatelja, Walt Disney, za oživljavanje simpatičnog miša osvojio je počasnog Oscara, prvog od ukupno 22 tokom cijele karijere, dok je Mickey prerastao iz crtanog lika u modernu ikonu.

Zekoslav Mrkva

Ako je Mickey Mouse pradjed svih animiranih likova, Zekoslav Mrkva je kralj zemlje crtića. Dapače, prema renomiranom američkom tjedniku TV Guide, s Mickeyjem Mouseom dijeli titulu najvećeg crtanog junaka svih vremena. Poznat i kao Duško Dugouško ili, originalno, Bugs Bunny, nasmiješeni zeko gricka mrkvu dok se pita 'kaj te muči, Njofra?' već skoro 65 godina.

Moramo odati priznanje tvorcima koji su stvorili lik za koji je lako navijati, iako je, za razliku od dragog Mickeyja Mousea, lukav, vragolast te nepopravljiv napuhanko, vječne smirenosti i podbadajućeg osmijeha. Iako to nisu nužno kvalitete zbog kojih bismo ga zavoljeli, Zekoslav se uspijeva izvući s njima s obzirom da je uvijek naposljetku dobrica i poštenjačina. Bez obzira uhvati li se ukoštac s Elmerom Fuddom, pobješnjelim kaubojem Jurom ili nekim drugim, Zekoslav uvijek uspijeva izvući najbolje iz svojih najgorih protivnika. A tada im, naravno, sveže cijev puške u čvor i poentira sočnom pusom dodajući sol na ranu njihovog povrijeđenog ega.

Kad već spominjemo puse, malo tko od crtanih i stvarnih likova se može pohvaliti da je zažvalio Michaela Jordana! Jednako tako, malo koji crtani lik se može pohvaliti vlastitom zvijezdom na holivudskom Šetalištu slavnih. Za mnoge generacije Zekoslav Mrkva je jednostavno najveća faca u crtanom svijetu.

Beavis & Butt-Head

Grozno nacrtana, prepuna fizičkih i mentalnih mana, prosta i maksimalno politički nekorektna, ova dva fiktivna socijalna ispljuvka izvršila su desant na pop kulturu u stilu Hitlerovog blitzkriega. I, začudo, stekli su svjetsku popularnost preko noći! Beavis i Butt-Head su vladali MTV-jem devedesetih godina, a okorjeli obožavatelji tvrde da su čak i spasili najpoznatiji glazbeni kanal od propasti.

Istini za volju, karijere bendova su započinjale ili naprasno završavale ovisno o britkim, iako ne odveć inteligentnim komentarima dvojice antiheroja rocka. Jer zaista, Beavis i Butt-Head su zvuk distorzirane gitare i bubnjarskih baraža uzdigli do božanskog statusa, a brzo rastuća horda obožavatelja je novu religiju spremno prihvatila odbacujući ostalu 'tetkarsku' glazbu poput popa ili R'n'B-a. Upravo tako - loše verbalizirano mišljenje dvojice nevjerojatno maloumnih crtanih likova je zapravo držalo vodu kao kompas dobrog ukusa te istovremeno preusmjerilo tokove glazbenog interesa šireg gledateljstva MTV-ja, dok su klinci tijekom cijelog desetljeća dobivali instantno unapređenje na društvenom bojištu srednje škole ako bi znali vješto imitirati hihotanje Beavisa i Butt-Heada.

Danas vjerojatno ne bi zadržali jednaku oštrinu kakvu su imali krajem prošlog tisućljeća, ali mora se priznati da su posjedovali jednostavnost koja je na podsvjesnom nivou imala moć upravljati masama. Barem onim rokerskim.

Homer Simpson

Samo Homer Simpson bi se poslužio incidentom u kojem je udario suca bocom viskija za primjer vlastitoj djeci kako pravilno kontrolirati osjećaje. No unatoč svojim naglim ispadima nepromišljene brzopletosti, Homer je jedan od najzabavnijih, najpopularnijih i najutjecajnijih animiranih likova. Dapače, američki dnevnik USA Today uvrstio ga je na ljestvicu 25 najutjecajnijih osoba u posljednjih 25 godina, mudro dodajući da Homer utjelovljuje ironiju i nepoštivanje kao samu srž američkog humora.

Štoviše, Robert Thompson, ravnatelj američkog Centra za studij popularne televizije, smatra da će za tri stoljeća profesori na američkim fakultetima držati Homera Simpsona za jedno od najvećih povijesnih dostignuća u pripovijedanju. Thompson je možda na pravom tragu, s obzirom da je Homerov poznati usklik 'D'oh!' već našao svoje mjesto u modernoj kulturi. Osim u Wikipediju, uvršten je u Websterov te u Oxfordov rječnik.

Homer Simpson možda nema zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih, ali u 20 godina nastupanja u najdugovječnijoj animiranoj seriji zaradio je mjesto pored stoljećima starog simbola plodnosti, diva s erekcijom iz Cerne Abbasa.

Tom i Jerry

Mlađi obožavatelji 'Simpsona' pomislili bi da su Tom i Jerry nastali kao loša kopija popularnog crtića u crtiću, Itchy & Scratchy Showa. No Tom i Jerry su za Itchyja i Scratchyja stare iskusnjare sa stažem od preko šezdeset godina. Rat između mačke i miša činio se kao stara priča još u četrdesetima kada su William Hanna i Joseph Barbera stvorili Toma i Jerryja, no nakon sedam Oscara svima je postalo jasno da je ovaj animirani par dvojac zlatnih koka.

Istini za volju, svima je uvijek bilo jasno da je Jerry vodio glavnu riječ, posebice nakon što je izveo plesnu točku s Geneom Kellyjem u 'Diži sidra'. Nažalost, vremena su se promijenila, a njihovo animirano nasilje postalo je društveno neprihvatljivo. Novostečeno prijateljstvo između mačke i miša u novijim epizodama ne drži previše vodu, stoga, ako želite uživati u pravom Tomu i Jerryju, predlažemo vam da se držite klasika nastalih između četrdesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća.

X-Men

Vremena se nisu promijenila samo za Toma i Jerryja. Današnji klinci su zaključili da starim klasicima nedostaje oštrine. Upravo zato se pojavila nova generacija crtanih junaka, i to superjunaka, koji su animiranim likovima stare škole rekli: 'Maknite se, sad mi nastupamo!' Poput ostalih stripovskih superjunaka, Wolverine, Jane Grey, Storm, Magneto i ostatak X-Men ekipe su iz papirnatog podneblja najprije migrirali u medij animiranog filma. Predstavljajući istu zvjezdanu postavu originalnog stripa nastalog iz vizionarskog pera Stana Leeja ranih devedesetih, crtići 'X-Men' nastavljaju gdje je tiskano izdanje stalo.

Uz okvirno reprizirane epizode prvih stripova, nove animirane zgode mutanata s posebnim moćima pozabavile su se i ozbiljnijim društvenim temama na suptilan način kroz dobro osmišljene alegorije.

Kvalitetno animirane akcijske sekvence uz dramatične interakcije glavnih likova učinile su 'X-Men' najdugovječnijim animiranim serijalom o superjunacima, premašivši čak i dugovječnost animiranog 'Batmana', a odsad će u moćima mutanata moći uživati i gledatelji MAXtv-a uz novi kanal, Orlando Kids.

Zanimat će vas u MAXtv videoteci:
Iron Kid
Tom i Jerry