BE AFRAID, BE VERY AFRAID!

Najstrašniji filmski nacisti

Bionic
Reading

Donosimo vam top deset ponajboljih filmskih nacista po izboru portala fak-tvojfilm.net

Njemački su glumci poslije Drugog svjetskog rata, iz koga je njihova zemlja izišla kao poražena strana, imali nesretnu sudbinu tumačiti uglavnom njemačke vojnike (časnike) u filmovima o Drugom velikom ratu, koji su jedno vrijeme masovno snimani, čak i postali (pod)žanr za sebe.

Iako skučenih mogućnosti, neki od glumaca stvorili su svoju prepoznatljivost, potvrdivši glumačke kvalitete, a neki su veliki trag ostavili i u filmovima bivše Jugoslavije. U nastavku su najbolji filmski nacisti po izboru portala fak-tvojfilm.net.


10. Hanjo Hasse (1921. – 1983.)

Hanjo Hasse živio je u Istočnoj Njemačkoj pa zbog toga nije igrao u holivudskim ratnim filmovima, no nastupao je u kinematografijama zemalja istočnog bloka i u SFRJ. U potonjoj je tumačio glavne njemačke zapovjednike u filmovima 'Most' i 'Valter brani Sarajevo' u režiji Hajrudina Krvavca. U ovom drugom je upravo on izgovorio antologijsku rečenicu koja zatvara film: 'Sarajevo, das ist Walter!'. To mu je, možda i najznačajniji film u cijeloj karijeri (sigurno je najgledaniji). U seriji 'Povratak otpisanih' gostovao je u jednoj epizodi u ulozi paranoičnog njemačkog generala.


9. Hannes Messemer (1910. – 2002.)

Messemer je bio pripadnik njemačke vojske u Drugom svjetskom ratu i to na istočnom frontu. Tamo su ga  zarobili Sovjeti, no uspio je pobjeći iz logora. Ironija sudbine je ta da je danas najpoznatiji po ulozi zapovjednika logora za ratne zarobljenike koji spremaju bijeg u filmu 'Veliki bijeg' ('The Great Escape'). Osim toga, glumio je i u filmovima 'The Doctor of Stalingrad', 'Escape By Night' i drugim.



8. Wolfgang Preiss (1910. – 2002.)

Wolfgang Preiss jedan je od najtipičnijih i najčešće angažiranih glumaca u ulogama njemačkih časnika iz Drugog svjetskog rata. Tumačio je i neke povijesno znamenite njemačke časnike (Rommel je vjerojatno najpoznatiji među njima). Najpoznatiji filmovi su mu 'Prepad na Rommela', 'Anzio', 'Špijun po zapovjedi', 'Najduži dan' i drugi. Nastupao je u seriji 'War and Remembrance' koja je dobrim dijelom sniman u Hrvatskoj.



7. Karl Otto Alberty (1933.)

Alberty je glumac upečatljive pojave (izrazito plav, slomljena nosa i s povećim ožiljkom na licu), koji je igrao sporedne uloge u zbilja velikom broju filmova na ovu temu. Uglavnom je tumačio vrlo nezgodne njemačke časnike nižeg ili srednjeg ranga. Glumio je u 'Velikom bijegu', Is Paris Burning? 'Bitka za Britaniju', 'Đavolja brigada' i mnogim drugim.



6. Helmut Berger (1944.)

Helmut Berger austrijski je glumac poznat po suradnji s nekim od najvećih europskih redatelja, ali i po kontroverzama iz privatnog života. Na filmu je najčešće igrao dijabolične likove, često aristokrate, dok su njegovi nacisti bili zli, najčešće opaki SS-ovci. Glumio je u filmovima 'Prokleti', 'Salon Kitty', 'Najveća bitka' i 'Veliki transport' Veljka Bulajića, gdje je igrao zarobljenog njemačkog časnika. Od ostalih uloga, najpoznatiji je po gostovanju u 'Dinastiji'.


5. Gert Fröbe (1913. – 1988.)

Rođen kao Karl Gerhart Fröbe, Gert je 1929. godine ušao u Nacističku partiju, no iz nje je izašao 1937. godine. Tijekom nacističke diktature skrivao je dvoje Židova i tako ih spasio gotovo sigurne smrti. Tumačio je, uglavnom, ne pretjerano uglađene i elegantne visoke časnike u filmovima 'Najduži dan', 'Is Paris Burning? i drugima. Najpoznatiji je po ulozi glavnog negativca u 'Goldfingeru', silno željnog zlata.


4. Maximilian Schell (1930.)

Maximilian Schell je najpoznatiji kao dobitnik Oscara za glavnu mušku ulogu za ulogu mladog njemačkog odvjetnika u filmu 'Nuremberški proces' (za ovu ulogu prvobitno je planiran Marlon Brando; kad ju je dobio, Maximilian je bio tek šesto ime na špici, što je rekord). Naciste, najčešće časnike aristokratskog držanja, glumio je u 'Mladim lavovima', 'Željeznom križu' i mnogim drugim filmovima, a u Bulajićevom 'Atentatu u Sarajevu' glumio je misterioznog anarhista i glavnog organizatora atentata na Franza Ferdinanda.


3. Curd Jürgens (1915. – 1982.)

Velikan njemačkog i austrijskog glumišta karijeru je počeo kao novinar, a ostvario je bogatu glumačku karijeru te je nekoliko filmova i režirao. Kao protivnik nacizma, 1944. je deportiran u koncentracijski logor, no srećom, izvukao je živu glavu. Najpoznatije uloge nacista su mu u 'The Enemy Below', 'Najduži dan', 'Battle of Britain' i 'Bitki na Neretvi', gdje je glumio njemačkog generala. Poznat je i po ulozi glavnog negativca u 'Špijunu koji me volio', što je ponajbolji negativac serijala 007.


2.Hardy Krüger (1928.)

Jedan od zasigurno najpoznatijih njemačkih glumaca rođen je kao Franz Eberhard August Krüger. Premda maloljetan, koncem Drugog svjetskog rata regrutiran je u SS trupe te su ga zarobili Amerikanci. Jedno vrijeme živio je u Africi pa je često nastupao u filmovima čija se radnja odvija upravo na Crnom kontinentu (Hatari! je sniman upravo na njegovom posjedu). Najpoznatiji filmovi u kojima je glumio nacista su 'The One That Got Away', 'The Secret of Santa Vittoria' i 'Bitka na Neretvi'. Uloga u potonjem mu je donijela niz nagrada, između ostalih za najboljeg njemačkog glumca te godine.


1.Peter Carsten (1929. – 2012.)

Rođen kao Gunther Ramsentaler, Peter je prvo igrao u kazalištu, pa u njemačkim filmovima. Potom je jedno vrijeme glumio i u holivudskim filmovima, najčešće negativce da bi prešao u Italiju, gdje je upamćen po nastupima u špageti vesternima. Početkom 70-ih godina prošlog stoljeća prelazi u tadašnju Jugoslaviju, gdje često nastupa, uglavnom u partizanskim filmovima te je postao i jedan od zaštitnih znakova ovog žanra. Tu se i oženio i skrasio. Umro je u Sloveniji 2012. Naciste je glumio u filmovima 'Partizani', 'Djevojački most', 'Vrhovi Zelengore', 'Stići prije svitanja', 'Partizanska eskadrila', 'Tren', 'Pakleni otok', 'Dvostruki udar', 'Donator' i drugima, te serijama 'Marija', 'Povratak otpisanih', 'Slom'.


Više o filmskim nacistima pročitajte na portalu fak-tvojfilm.net