NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Najpoznatiji animirani likovi svih vremena

02.01.2011 u 10:18

Bionic
Reading

Zabavljaju nas od malih nogu, a neki od njih i u starijoj dobi. Riječ je o najzanimljivijim junacima iz animiranog svijeta od početaka do danas. Neki su u obliku životinja, neki su fantastična bića raznih oblika i boja, a stvoreni su da nam izmame osmijeh na lice

Mickey Mouse

Na pitanje kojeg se animiranog lika prvog sjetite iz doba djetinjstva, odgovor je uvijek isti. Naravno, riječ je o Mickeyju Mouseu. Generacije i generacije su odrastale uz vesele avature simpatičnog miša i njegovih prijatelja. Glavni junak je mali veseli miš, s crnim velikim ušima, crvenim hlačicama, bijelim rukavicama i osmijehom od uha do uha, a rodio se davne 1928. godine i postao zaštitno lice Walta Disneyja, kojem je priskrbio Oscara. Te iste godine prvi put nastupa u animiranom filmu pod nazivom 'Parobrod Willie' u kojem ima glavnu ulugu, a karijera mu se nastavlja do dana današnjeg. Stvorili su ga Ub Iwerks i Walt Disney, koji mu je posuđivao glas do 1948. Mickey Mouse je od jednostavnog animiranog lika postao jedna od najprepoznatljivijih ikona u cijelom svijetu.

Zekoslav Mrkva

Kada čujemo rečenicu 'Kaj te muči, Njofra?' svi znamo o kome je riječ. Bugs Bunny, sivi zec, u nas poznat kao Zekoslav Mrkva, uvršten je na sam vrh junaka svijeta animiranog filma. Glavna zanimacija mu je doći do mrkve, a njegov glavni protivnik je nesposobni lovac koji ga pokušava uhvatiti. Lik simpatičgog zeke nastaje davnih četrdesetih godina prošlog stoljeća u New Yorku, pod direktivom Warner Brosa u crtanom serijalu Looney Tunes. Grickajući mrkvu 'glumio' je u stotinama crtića te u filmovima 'Tko je smjestio zeki Rogeru' i 'Space Jam' gdje je zajedno s cijelom Looney Tunes ekipom igrao košaricu s Michaelom Jordanom. U jednoj je anketi 2002. godine Zrkoslav Mrkva izabran za najpopularniji crtani lik svih vremena, a koliko je zaista važan potvrđuje i činjenica da je njegov lik krasio - poštansku marku.


Paško Patak

Rame uz rame uz miša i zeca, počasno mjesto dobio je i patak kojeg prepoznajemo po kapici i plavom mornarskom odjelu kojeg krasi crvena mašna. Njegovo ime je Donald Duck, u našem prijevodu znan je kao Paško Patak, a karakterizira ga simpatična i šašava, a ponekad i nagla narav. Rođen je pod okriljem Walta Disneyja, a prvu 'ulogu' dobiva 1934. godine u crtiću 'Mudra mala kokoš'. U sljedećem nastavku pridružuje mu se i Vlatka Patka (Daisy Duck) kojoj se Paško udvara, kao i tri nestašna nećaka koji svojom inteligencijom nadmašuju ujaka Paška te ga uvlače u svoje nestašluke. Ovaj animirani lik nastupio je u preko stotinu nastavaka, a 1943. osvaja i Oscara za animirani film naslova 'Der Fuehrer's Face'. Zanimljiva činjenica je da je crtić bio zabranjivan u Finskoj i Švedskoj zbog nedostaka hlača kao odjevnog predmeta.





Tom i Jerry

U ovom popisu nikako se ne smiju zaboraviti avanture nerazdvojnog dvojca, mačke i miša koji ne znaju kako bi se zabavili da nemaju jedno drugo. Tom je plavi mačak, Jerry smeđi miš, a obojica hodaju na dvije noge. Nastaju u produkciji Metro-Goldwyn-Mayera, a tijekom desetljeća prikupili su simpatije djece, tinejdžera i odraslih u cijelom svijetu te postali ikone američke kinematografije. Časopis Time ih 2000. godine proglašva najvećom televizijskom animiranom emisijom svih vremena.




Popaj

U djetinjstvu smo često znali čuti roditelje kako govore: 'Jedite špinat i bit ćete jaki poput Popaja!' Limenka špinata postala je poznata prehrambena namirnica zahvaljujući animiranom liku mornara koji dobiva snagu kada ga pojede. Popaj je simpatični istetovirani mornar koji puši lulu i spašava svoju dragu Olivu od grabežljivca Badže (Bluto). Izmislio ga je američki crtač Elzie Crisler Segar, a 1980. godine Robert Altman snima i film o avanturama poznatog mornara.




Ptica Trkačica i kojot Mirko S. Zlikovski

Najpoznatiji neprijatelji u svijetu crtića, a i u povijesti filma, su ptica i kojot koji se pokušavaju nadmudriti. Kojot nikada ne uspijeva u svom planu, a uz poznati zvuk 'mik, mik' Ptica Trkačica mu daje do znanja da je pobjednik cijele priče. Bez ijedne izgovorene riječi ovaj dvojac postaje jedna od ikona Looney Tunesa.




Tweety

Više od pola stoljeća prije nego što je Twitter kao socijalna mreža postao popularan, nastao je animirani lik malog žutog kanarinca po imenu Tweety. Najčešće je umiljat i sladak, ali čim mu zaprijeti opasnost od mačka Silvestra - postaje agresivan. Kanarinac je osvojio svojom dragošću mnoga srca malih i velikih gledatelja, a zbog dobrih kritika zaslužio je i nagradu Oscar za svoju ulogu u filmu 'Tweetie Pie' u kojem je, na sreću svojih tvoraca, zamijenio Peru Dijetlića i ušao u legendu.




Pink Panter

Mnoge generacije odrasle su prateći nastavke crtića u čijoj je ulozi elegantna ružičasta pantera. Počeci 'Pink Panthera' bili su 1963. godine kada je redatelj Blake Edwards trebao animirani početak za svoj film 'The Pink Panther'. Sama špica postala je poznatija od filma nakon kojeg nastaje animirani serijal o avanturama pantere. Osim crtića, postaje poznata i glazbena jazz tema koja se proteže od uvodne špice do kraja animiranog filma.



Garfield

Protagonist je debeli narančasti mačak - izrazito lijen, najomiljenije jelo su mu lazanje i zove se, naravno, Garfield. Tako bi najkraće opisali glavnog junaka animiranog filma koji je svojim karakterom osvojio gledatelje cijelog svijeta. Ciklus crtića nastaje osamdesetih godina prema istoimenom stripu. Uz glavnog junaka sudjeluju i njegov vlasnik Jonathan Q. 'Jon' Arbuckle i pas Odie. Garfielda je osmislio Jim Davis, a u 21. stoljeću snimila su se i tri dugometražna animirana filma.




Homer Simpson

On je radnik u nukleranoj elektrani, voli spavati, jesti i piti pivo. Suprug je Marge Simpson i otac troje djece: Barta, Lise i najmlađe Maggie. Živi u imaginarnom gradiću Springfieldu. Untoč svim svojim manama, Homer je osvojio gledatelje simpatičnošću i šlampavom odgovornosti prema svojoj obitelji. Po izboru jednog američkog magazina uvršten je na drugo mjesto omiljenih animiranih likova u povijesti. Mnogi ga smatraju jednim od najzabavnijih i najpopularnijih junaka crtanog film današnjice. Simpsoni (The Simpsons) su animirana TV serija nagrađivana brojnim nagradama. Među ostalima, serija je osvojila čak dvanaest uzastopnih nagrada Annie koje se dodijeljuju isključivo animiranim serijama te čak 27 Emmy nagrada u četiri kategorije. 'Simpsone' je stvorio Matt Groening krajem osamdesetih, a oni su njemu zauzvrat priskrbili British Comedy Award, nagradu za životno djelo. Serija je satirička parodija američkog načina života, a uvelike je utjecala i na popularnu kulturu.



Shrek

Početkom 2001. godine iz radionice Dreamworksa izašao je animirani film Shrek i opčinio javnost svojim tehnološkim dostignućima, ali i zavidnom razinom humora koji, isitini za volju i na zadovoljstvo ozbiljnije publike, nije u potpunosti prilagođen najmlađima. Protagonist radnje je istoimeno veliko ružno čudovište koje živi u močvari i mrzi ljude. Svojom simpatičnom čangrizavošću Shrek osvaje milijune gledatelja i postaje kultni lik suvremenog animiranog svijeta. Osim Shreka i ostali animirani junaci postaju popularni, poput Magarca kome daje glas Eddie Murphy i Mačka u čizmama kojeg glasom utjelovljuje Antonio Banderas. Film je po IMDB-u uvršten u 250 najboljih filmova na svijetu.