PROGRAM 'KRATKI UTORAK'

Najbolji filmovi s Tabor Film Festivala u Tuškancu

17.06.2013 u 11:43

Bionic
Reading

U utorak, 18. lipnja, u kinu Tuškanac u Zagrebu, u 19 i 21 sat bit će prikazana dva programa najboljih filmova s ovogodišnjeg, upravo završenog Tabor Film Festivala

Tabor Film Festival najveći je i najznačajniji međunarodni festival kratkog metra u Hrvatskoj, koji se ove godine održava već 11. put. Iako se, uz Animafest, 25FPS, ZagrebDox i Human Rights Film Festival, radi o jednom od rijetkih domaćih festivala koji na sustavan i relevantan način prati i prezentira dio filmske umjetnosti kojim se bavi, kao i festivalu koji ima sjajne kontakte i reputaciju u svijetu, njegova zastupljenost u domaćim medijima, financijskim planovima državnih institucija pa i razgovorima na filmskoj sceni sramotno je mala.

Razlog tome, osim poslovične ignorancije i površnosti institucija, medija, a i publike, dobrim dijelom je i njegova dislociranost iz centra zimskih (Zagreb) i ljetnih (obala i Istra) filmskih zbivanja, kao i seljenje mjesta održavanja festivala zbog renoviranja dvorca Veliki Tabor (nasreću od ove godine festival je ponovo na mjestu svog originalnog održavanja).

Stoga je kino Tuškanac otvorilo vrata najboljim filmovima s ovogodišnjeg programa Tabora, a direktor festivala Nenad Borovčak dao je carte blanche kuratoru Kratkog utorka Ivanu Ramljaku da odabere filmove po svom nahođenju.

Prvi program sastoji se od četiri filma nominirana za Europsku filmsku nagradu, svojevrsnog evropskog Oscara za kratki film koji svake godine dodjeljuje Europska filmska akademija.


'Jutro na blagdan svetog Ante'

Iz njega izdvajamo začudni ljubavni horor 'Jutro na blagdan svetog Ante' Portugalca Joaa Pedra Rodriguesa, autora jednog od najhvaljenijih lanjskih dugometražnih naslova 'The Last Time I Saw Macao'.

Drugi program filmova sastoji se od četiri filma iz službene konkurencije festivala, iz kojeg izdvajamo zadnji dio trilogije 'Plot Point' genijalnog Belgijanca Nicolasa Provosta, film pod nazivom 'Divovi Tokija'. U njemu autor na sebi svojstven način konstruira krimi zaplete iz dokumentarnih snimki ljudi na cestama glavnog japanskog grada.

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a ulaz na projekcije besplatan je. Filmovi imaju titlove na engleskom, a prikazivat će se digitalno.

Raspored programa:

19:00 Izbor najboljih filmova nominiranih za Europsku filmsku nagradu 2012. (83 min)

Jutro na blagdan svetog Ante, João Pedro Rodrigues, Portugal 2012, 25 min, igrani
Kako brati bobice, Ellina Talvensaari, Finska, 2011, 18 min, dokumentarni
Izvan okvira, Yorgos Zois, Grčka, 2011, 10 min, eksperimentalni
Dva broda, Justine Triet, Francuska, 2011, 30 min, igrani

20:30 razgovor s direktorom Tabor Film Festivala Nenadom Borovčakom

21:00 Izbor najboljih filmova iz konkurencije Tabor Film Festivala 2013. (74 min)

Divovi Tokija, Nicolas Provost, Belgija, 2013, 23 min, eksperimentalni
Ljudska gomila, Gabriel Gauchet, Velika Britanija, 2012, 17 min, igrani
Stvarnost 2.0, Victor Orozco Ramirez, Meksiko, 2012, 11 min, animirani dokumentarac
Ljubavni odvod, Augusto Canani, Brazil, 2012, 23 min, igrani