OD 24. DO 31. KOLOVOZA

Nagrađivani filmski naslovi u Zadru

22.08.2013 u 13:19

Bionic
Reading

Dana 24. kolovoza počinje Avvantura festival film forum Zadar i u svojim programima donosi oko stotinjak igranih, kratkih i dokumentarnih filmova, brojne premijerne naslove

Festival u subotu otvara kung-fu spektakl 'The Grandmaster' ('Veliki meštar') slavnog redatelja Wong Kar-Waija koji je bio film otvaranja 63. Berlinala, prikazuje se na zadarskom Forumu u prisutnosti slavnoga japanskog kompozitora Shigeru Umebayashija ('In the mood for Love',  'A Single Man') koji se na Zapadu i proslavio skladajući za kultnog hongkonškog redatelja Wong Kar-Waia. Umebayashy je ujedno i u žiriju ovogodišnjeg 4. izdanja festivala zajedno s glumicom Artom Dobroshi, velikim poljskim redateljem Krzysztofom Zanussijem, glavnim kanskim selektorom Christianom Jeuneom i TV urednikom Deanom Šošom

Foršpan filma 'The Grandmaster'

Festivalski tjedan pune zvučni naslovi provjerenih redatelja, kao i radovi mladih neafirmiranih filmaša. U Zadru se premijerno prikazuje i kontroverzna 'Pieta' Kim Ki-duka, film o izopačenoj ljubavi koji je u Veneciji dobio Zlatnoga lava. Nakon Sarajeva, također kao premijerni naslov u Hrvatskoj, na zadarski festival stiže film Oskarovca Danisa Tanovića 'Epizoda u životu berača željeza',  film 'Heli redatelja Amata Escalantea koji je u Cannesu nagrađen za najbolju režiju, film 'Like father, like son' redatelja Hirokazu Kore-eda dobitnik je specijalne nagrade kanskoga žirija, u njemu obitelj saznaje da je njihov šestogodišnji sin zamijenjen s biološkim djetetom u rodilištu... Među kandidatima za Oscara u kategoriji stranoga filma bio je i 'NO Pabla Larraina, film koji tematizira Pinochetovu diktaturu izazvao je mnogo polemika u Čileu, u Zadru možemo vidjeti i zašto.

Foršpan filma 'Like father, like son'

Floating skyscrapers' njegov je redatelj Tomasz Wasilewski nazvao 'prvim poljskim LGBT filmom' pobijedio je u sekciji East of the West, festivala u Karlovym Varyma, a mladi redatelj također stiže na Avvantura festival. Kao i njemačka redateljica Pia Marais s 'Laylom Fourie', filmom koji se natjecao u konkurenciji ovogodišnjeg Berlinala. DoajenPatrice Leconte u 'The suicide shop' duhovit je i briljantan, vidjet ćemo što će se dogoditi s dućanom koji prodaje rekvizite za samoubojstva kada dobiju novoga, veselog člana obitelji.

Širokoj će se publici zasigurno svidjeti festivalski hit Richarda Linklatera 'Before midnight', kao i 'Broken circle breakdown' belgijskog redatelja Felixa Van Groeninga nagradila je publika berlinskoga festivala, tamo ga i europska kina proglašavaju najboljim filmom, na Tribeca festivalu dobiva nagradu za najbolji film i scenarij.

Foršpan filma 'Before midnight'

Lokalna se publika posebno veseli premijeri prvog zadarskog igranog filma 'Mali div'. Očekuje se i hrvatska premijera dokumentarnoga filma 'Okupacija, 27 slika' redatelja Pave Marinkovića o kontroverznome redatelju Loradanu Zafranoviću. Film stiže sa Sarajevskog filmskog festivala, kao i dokumentarac Arsena Oremovića U braku sa švicarcem'.

Austrija je 'zemlja partner' festivala, pa u sklopu toga festival podsjeća na velikog Michaela Hanekea prikazujući 'Ljubav' i 'Bijelu vrpcu', kao i najnoviji dokumentarac o slavnome redatelju. 'Soldate Jeannette' režirao je mladi austrijski redatelj Daniel Hoesl i dobio nagradu na roterdamskom festivalu.  Pripremljen je i izbor austrijskih kratkih filmova. Prava poslastica u brzom digitalnom vremenu, na klasičnoj filmskoj 35-ici, filmovi su velikog francuskog redatelja Roberta Bressona u programu 'Klasici na Jadranu'. Direktor festivala Sergej Stanojkovski ne krije zadovoljstvo i online inačicom festivala na tportalu, gdje će se na jesen besplatno prikazivati filmovi mladih redatelja.

Festivalske projekcije na Forumu naplaćuju se simboličnih 15 kuna, sve projekcije u Kazalištu lutaka Zadar su besplatne.

281354,281340,280464,280460