FOX NEWS OTKRIVA

'Mona Lisu' je naslikao Leonardo DiCaprio

26.09.2015 u 11:27

Bionic
Reading

Dok znanstvenici naoružani lopatama i ugljikom 14 pokušavaju iskopati ostatke žene za koju vjeruju da je poslužila kao model za najpoznatiji svjetski portret, novinar Fox Newsa Shepard Smith otkrio je dosad nepoznatu činjenicu - Mona Lisu je naslikao Leonardo DiCaprio

Svjetski poznatom glumcu, velikom zavodniku i ekološkom aktivistu Smith je ulogu slavnog renesansnog slikara dodijelio izvještavajući o napretku znanstvenika koji pokušavaju utvrditi identitet žene koja je 'poslužila kao model za Mona Lisu Leonarda DiCaprija'.

Lapsus ili krivo čitanje s blesimetra prošlo bi nezapaženo prije desetak godina, no na nesreću Sheparda Smitha, živimo u vrijeme društvenih mreža i brzog dijeljenja informacija.


Spomenimo da su talijanski znanstvenici tragali za lubanjom Lise Gherardini, surpuge firentinskog trgovca svilom Francesca del Gioconda za kojega se pretpostavlja da je 1503. naručio portret od slavnog renesansnog slikara. Iskapanja su počela 2011. godine na mjestu bivšeg samostana u središtu Firence u kojem je bila pokopana.

Nakon završenih iskapanja stručnjaci su zaključili da je lubanja Lise Gheardini nestala zbog čega su razočarani jer im je cilj bio rekonstruirati lice te žene i usporediti ga s portretom. Pronašli su bedrenu kost za koju pretpostavljaju da je njezin ostatak, ali ni to ne mogu sa sigurnošću tvrditi jer zbog višestoljetnog djelovanja vlage na ostatke članove te obitelji DNK usporedba nije moguća.

No ako je vjerovati online legendi, Leo ipak ima neke veze s Firencom i renesansom. Navodno, svoje ime duguje prvom udarcu kojega je njegova majka osjetila dok je s njim u trbuhu stajala ispred da Vincijevog portreta u Firenci.