26. LISTOPADA NA ZAGREBAČKOM VELESAJMU

Modeselektor i Hot Chip zvijezde Electronic Beats festivala

13.08.2012 u 15:32

Bionic
Reading

Nakon prošlogodišnjeg prvog Electronic Beats festivala u Zagrebu koji je prošao u znaku i više nego iznimne posjećenosti u vrućoj Tvornici kulture, riječ je o događaju za koji se traži karta više. Ovogodišnje izdanje ove jednodnevne elektronske manifestacije održat će se 26. listopada na Zagrebačkom velesajmu, prostoru većeg kapaciteta za sve ljubitelje elektronike

Organizatori drugog Electronic Beats festivala na domaćim prostorima donose vam svježa i aktualna imena svjetske elektronske scene. Tako će vas 26. listopada zabavljati njemački elektronski duo Modeselektor, engleski electro geekovi Hot Chip, francuski virtuoz Woodkid i djevojka s berlinskom adresom, Dillion

Modeselektor, slavni berlinski dvojac sačinjavaju berlinski izvođači i producenti Gernot Bronsert i Sebastian Szary, koji su do 1996. godine bili poznati kao Fundamental Knowledge

Modeselektor ft. Thom Yorke - 'Shipwreck'

Svoj prvijenac 'Hello Mom!' na BPitchu izdali su 2005, demonstrirajući sve tragove svojih glazbenih početaka, dok dvije godine poslije izlazi 'Happy Birthday!', kojim pokazuju što im je, uz druženje, najbitnije - od hard rapa s francuskim notama preko dancehalla do dubstepa u najširem smislu.

Fuzija podžanrova elektronike i raznolikost utjecaja vidljiva je u svim njihovim projektima - od suradnje s Ottom Von Schirachom na 'Hyper Hyper' (remiksu Scooterovog happy hardcore hita), dubstepaste balade 'The White Flash' s Thom Yorkeom, dvije obrade Bjork - 'Dull Flame of Desire', do niza remiksa i suradnji.

Hot Chip - 'Night and Day'

Ono što se danas naziva indie elektronikom bez pogovora su među prvima popularizirali britanski bend Hot Chip. Oni dolaze iz Londona i iza sebe imaju pet albuma i nebrojeno mnogo uspješnih kolaboracija. Ovogodišnji album naziva 'In Our Heads' pobrao je hvalospjeve kritike. Najnoviji album uspješno se nastavio na 'One Life Stand' iz 2010. godine na kojem su se odmaknuli od glazbenih eksperimentiranja s početka karijere, koje su sada uspješno pretočili u groovy prizvuk, iskrenih plesnih pjesama.

Osim predstavljanja nešto drugačijeg zvuka na najnovijem nosaču zvuka, 'In Our Heads' je prvi album Hot Chipa stvoren za novi label, nakon posljednja tri albuma za izdavačku kuću EMI, Domino je novi label koji stoji iza ovih poznatih elektroničara.

Ime Woodkida je neupitno postalo veliko iznenađenje na glazbenoj sceni prošle godine. Ovaj dvadesetosmogodišnjak svijetu je predstavio svoj EPIron’ s kojim je postupno odskočio od titule talentiranog glazbenog redatelja, koji stoji iza spotova zvijezda poput Lane Del Ray Katy Perry, Mistery Jetsa, Mobyja i mnogih drugih.

Woodkid - 'Iron'

Woodkid, originalnog imena Yoann Lemoine, nije zapostavio svoju vrlo uspješnu karijeru glazbenog redatelja kada je stvaranje njegove vlastite glazbe u pitanju. Sav svoj talent za stvaranje jedinstvenih glazbenih spotova iskoristio je u najavnom singlu EP-a ‘Iron’ za istoimenu pjesmu za koju je angažirao britanski top model Agyness Deyn. Woodkid trenutno radi na albumu naziva ‘The Golden Age’, za koji otkriva kako će ga krasiti iznenađujuće glazbene suradnje.

Dillion - 'Tip Tapping'

Vješto kombinirajući pjevačku i skladateljsku notu s elektronskom podlogom, devetnaestogodišnja djevojka sa stalnim prebivalištem u Berlinu, Dominique Dillion de Byington, poznatija kao Dillion, počela je stvarati glazbu u vrlo ranoj dobi. Svijetu je postala poznata nakon par objavljenih videa na Youtubeu kojima je skupila hordu obožavatelja, što joj je priskrbilo nastupe na brojnim festivalima i suradnju s velikim imenima elektronske scene. Na debi albumu jednostavnog naziva ‘Dillion’, ova mlada glazbena umjetnica surađivala je s imenima poput Thiesa Mynthera i Tamera Fahri Özgönenca iz kolektiva MIT.

Producenti s kojima Dillion usko surađuje zasukali su rukave i pred kraj prošle godine napravili novi, aktualan album ‘The Silence Kills’, s kojim se Dillion maknula s demo scene i zakoračila prema većoj prepoznatljivosti.