FILM PAWELA LOZINSKOG

'Mjesto rođenja' na programu Hall of Fame

17.02.2014 u 16:35

Bionic
Reading

Dokukino nastavlja sa svojim vodičem kroz klasike dokumentarnog filma - Hall of Fame. Projekcijama prethodi kratki uvod s Nebojšom Slijepčevićem, a nakon projekcije rasprava o filmu s posebnim gostom večeri. U četvrtak, 20. veljače u 21 sat, pogledajte 'Mjesto rođenja' poljskog redatelja Pawela Lozinskog ('Miejsce Urodzienia', Poljska, 1992., 42’). Nakon filma slijedi razgovor s redateljicom Moranom Komljenović, autoricom dokumentarca 'Bosanoga'. Ulaz na filmove je slobodan

U četvrtak, 20. veljače u 21 sat, pogledajte fantastičan dokumentarac Pawela Lozinskog 'Mjesto rođenja'. Svojim debitantskim filmom Pawel Lozinski oduševio je i publiku i kritičare, i već na početku karijere iskočio iz sjene svog slavnog oca. Ovim rijetkim predstavnikom žanra detektivskog dokumentarca nastavljamo serijal Hall of Fame i potragu za istinom u dokumentarnom filmu.

Nakon filma slijedi razgovor s redateljicom Moranom Komljenović, autoricom detektivskog dokumentarca 'Bosanoga'. Pola stoljeća nakon što je iz Poljske emigrirao u SAD, književnik Henryk Grynberg vraća se u rodno selo kako bi pronašao ubojicu svojeg oca. Pred kamerom se otkrivaju mračne tajne iz II. svjetskog rata, a snimanje filma postaje metoda otkrivanja istine.

Foršpan filma 'Bosanoga'

Svako od predavanja započinje kratkim uvodom, svojevrsnom uputom za gledanje. Autori će biti predstavljeni u povijesnom kontekstu, uz kratak pregled karijera i osvrt na specifičnosti njihova rada. Nakon toga slijedi projekcija na velikom platnu, u većini slučajeva premijerno za Hrvatsku, s desetljećima zakašnjenja. Nakon filma slijedi razgovor s gostom večeri - nekim od uvaženih dokumentarista koji dodatno predstavlja autora.

Više o programu kina, saznajte na web-stranici dokukino.net