UOČI OSCARA

'Milijunaš s ulice' uvjerljivo vodi na kladionicama

22.02.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Iako se nekoliko filmova spominje u konkurenciji za osvajanje prestižnog zlatnog kipića, najveći favorit na kladionicama je uvjerljivo indijski 'Milijunaš s ulice' koji je zasjenio i filmove s velikim holivudskim zvijezdama poput Brada Pitta ili Kate Winslet

'Milijunaš s ulice' (Slumdog Millionaire), film prema romanu indijskog pisca Vikasa Swarupa o siromašnom klincu koji postaje pobjednik kviza, svidio se mnogim kritičarima koji hvale izvrsnu glumu gotovo anonimnih glumaca.

Zanimljivo je da je taj film koji je zaradio 10 nominacija prošloga ljeta umalo završio izravno na DVD-u bez distribucije u američka kina, a većina kladioničara vidi ga kao izrazitog favorita za Oscara za najbolji film i režiju.

Jay Kornegay iz kladionice Las Vegas Hilton SuperBook 'Milijunaša' navodi kao favorita za najbolji film s odnosom 1:3. Nate Silver, voditelj web stranice FiveThirtyEight.com, koja je sa zapanjujućom preciznošću pogodila ishode američkih izbora 2008, također predviđa Oscara za isti film, ističući da je pokupio sve druge glavne nagrade, što je 'važan indikator'.

Ta trojica uglavnom se slažu i oko drugih glavnih Oscara. Najbliži nagradi za glavnu mušku ulogu po njima je Mickey Rourke za 'Hrvača'.

'Milijunaš s ulice' (Slumdog Millionare)

Kada je pak riječ o favoritima za glavne nagrade, postoji rijetko zabilježen stupanj suglasnosti u prognozama.

Kate Winslet je sigurna dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu, a na njoj se u kladionicama čak ne može ni zaraditi. Ona je dosad bila nominirana čak šest puta, ali još nema nagradu.

Sigurnim dobitnikom Oscara za sporednu mušku ulogu smatra se pokojni Heath Ledger za ulogu Jokera u 'Vitezu tame'.

Najveće razilaženje kladioničari i kritičari imaju u kategoriji ženske sporedne uloge gdje bitku rame uz rame vode Penelope Cruz, Viola Davis i Taraji Henson.

Dodjela 81. po redu nagrada Oscar održat će se večeras u losangeleskom Kodak Theatreu.