U KINIMA: NOVAC NIKADA NE SPAVA

Michael Douglas - najsvjetlija točka novog 'Wall Streeta'

19.11.2010 u 09:22

Bionic
Reading

Redatelj Oliver Stone još je od samih početaka svoje karijere filmovima poput 'Voda smrti' slao nedvosmislene signale da ga uvijek više interesira komentar društveno-političke situacije jezikom prilagođenim širokim narodnim masama nego bavljenje umjetnošću

Zato nimalo ne čudi što je nakon velike svjetske financijske krize odlučio snimiti nastavak jednog od svojih najpoznatijih filmova, 'Wall Street', u kojem je oštro kritizirao nemoralni svijet pohlepnih bankara.

Ovoga puta njegova je oštrica trebala biti još ubojitija – morski psi s Wall Streta 80-ih izgledaju kao dobroćudni janjci u usporedbi s dvoglavim aždajama koje danas caruju financijskim tržištem – no rezultat nije ni izbliza toliko efektan. Onog što je bila temeljna snaga prvog 'Wall Streeta', a to su dobro oslikani karakteri protagonista, u prvom redu beskrupuloznog Gordona Gekkoa kojega je sjajno utjelovio Michael Douglas, te moralno labilnog glavnog junaka Buda Foxa kojega je tumačio Charlie Sheen, danas nema ni u tragovima. Nastavak ne samo da nema karizmatičnog zlikovca, nego je glavni junak toliko ispravan i besprijekoran da su čak i njegova sitna zastranjenja mlaka i nezanimljiva.

Radnja prati mladog, ambicioznog i nadasve poštenog brokera Jakea (Shia La Beouf) koji mašta o poslu u kojem će moći ulagati u obnovljive izvore energije i toliko duboko voli svog šefa da ga kad dobije bonus poljubi u glavu?! Ništa manje strastveno Jake nije zaljubljen ni u svoju zaručnicu, kćer Gordona Gekkoa, slavnog burzovnog mešetara iz 80-ih, koji se netom vratio na svjetsku scenu promovirajući, nakon 12 godina provedenih u zatvoru, svoju knjigu u kojoj propituje istinitost vlastite teze da je pohlepa dobra. Pomalo fasciniran slavnom prošlošću budućeg punca, s kojim njegova zaručnica ne razgovara već godinama, i u želji da se osveti za smrt voljenog poslodavca, Jake se upušta u neku vrstu mentorskog odnosa s Gekkoom, no dobrodušan i naivan kakav jest, nije osobito zanimljiv izazov starom liscu. Ipak, Gordon Gekko ovoga puta nije glavni filmski negativac (nažalost!). Ta je čast pripala bankarskom moćniku Brettonu Jamesu - naime, burzovni mešetari su 'out', pohlepni bankari su 'in'. Ipak, u glumačkom smislu Michael Douglas toliko je sjajan u ulozi čiji je karakter osmišljen za originalni film da je samo dodatno do izražaja došla beskrvnost Josha Brolina u ulozi glavnog negativca, kao i njegov traljavo napisan lik.

Kao ni Brolin, ni La Beouf nije uspio ostvariti osobito dojmljivu rolu. No nisu glumci toliko krivi zbog toga koliko činjenica da bi malo tko mogao iscijediti više iz oskudne karakterizacije i beskrvnog scenarija.

Unatoč superiornosti originalnog 'Wall Streeta' (na čijem je scenariju ipak radio i sam Stone, što se poprilično osjeti), ni s novim filmom Stone nema za čime žaliti. Možda će ga pokoji negativni komentar američke kritike i bocnuti, ali brzo će ga utješiti milijuni koji su se naslagali na računu zahvaljujući tome što je film postigao sjajne financijske rezultate na kino blagajnama. Je li nam to Stone i ne želeći ipak pokazao da pohlepa jest dobra?