TEGAN I SARA:

'Mi imamo seksualnost, ali naša glazba je nema'

28.10.2013 u 10:53

Bionic
Reading

U četvrtak, 7. studenoga, u Tvornicu kulture stiže svjetski poznata atrakcija, kanadski indie-rock dvojac Tegan i Sara. Uoči koncerta porazgovarali smo s jednojajčanim blizankama o glazbi, slavi, ljubavi i ostalom

Tegan i Sara kanadski su indie-rock dvojac koji je odnedavna prerastao kultni status i stasao u svjetski poznatu atrakciju. Premda iza sebe imaju sedam studijskih albuma i na glazbenoj su sceni više od 15 godina, ove jednojajčane blizanke postale su svjetski poznate nakon što su se njihove pjesme zavrtjele u serijama poput 'Uvoda u anatomiju', 'One Tree Hilla' i 'Veronice Mars'.

Tegan i Sara od početka karijere otvoreno govore o svojoj seksualnosti i premda u pjesmama politiku u pravilu zaobilaze, svojim intervjuima i javnim nastupima podsjećaju da ljubav u doba homofobije jest politika. Trenutačno na turneji promoviraju posljednji album Heartthrob, čiji se prvi sing Closer popeo na vrhove svjetskih glazbenih ljestvica. Zagrebačka će ih publika prvi put imati priliku vidjeti uživo 7. studenoga u Tvornici kulture.

Prvi put nastupate u ovom dijelu Europe. Zašto vam je toliko trebalo da dođete do nas?

Uvijek nam je bio cilj nastupati na novim mjestima i graditi karijeru u različitim dijelovima svijeta, ali svijet je velik pa nam je trebalo malo vremena da dođemo i do vas. Veoma smo uzbuđene što konačno nastupamo u Hrvatskoj.

Iako stvarate glazbu i nastupate od kraja 90-ih, trebalo je proći dosta godina da doprete do šire publike. Kako danas gledate na to 'putovanje' iz alternative do mainstreama? Koja je bila prijelomna točka u vašoj karijeri i kad ste shvatile da ste uspjele?

U 14 godina karijere doživjele smo mnogo uzbudljivih trenutaka. Ali posljednji je album bio prijeloman, i pogodio je žicu kod šire publike. Mislim da nas je iskustvo širenja projekta tijekom svih tih godina mnogo naučilo. Bendovi često nisu spremni na uspjeh pa se njihova infrastruktura s njim ne može nositi. Mi smo danas u sjajnoj poziciji da u njemu možemo uživati i iskoristiti prilike koje nam se pružaju.

Koliko svoj širi uspjeh možete zahvaliti drugim medijima, primjerice televizijskim serijama? Jesu li danas možda glazbenicima da dopru do publike važniji i učinkovitiji televizija i film nego, primjerice, radio - koji bi trebao biti primarni način glazbene komunikacije?

To ovisi o mnogočemu. Radio nam je ove godine bio od velike pomoći, ali prije toga je pojavljivanje u serijama i filmovima odradilo ključnu ulogu u izgradnji naše baze obožavatelja. Zapravo, najvažnije nam je oduvijek bilo da naša glazba dopre do slušatelja preko svih dostupnih medija.

Za razliku od većine umjetnika i (pop)kulturalnih djelatnika, vas dvije od početka karijere bez problema govorite o svojem lezbijstvu. Mislite li da je to utjecalo na vašu glazbenu karijeru i sudbinu benda? Jeste li ikada imale problema zbog svoje otvorenosti - ne nužno s publikom, nego s menadžerima, službom za odnose s javnošću itd.? Zašto mislite da je važno biti aut?

Uvijek smo u osobnom i profesionalnom životu bile okružene ljudima koji su nas podržavali u odluci da budemo otvorene oko svoje seksualnosti. Nismo imale nikakvih problema sa suradnicima. Bilo je trenutaka u kojima smo se suočile s homofobijom i seksizmom, ali sretna sam što mogu reći da je toga s godinama sve manje. Na neki sam način vrlo ponosna na naš doprinos i ulogu u toj promjeni. Uvijek smo naglašavale da nema naša glazba seksualnost, nego mi. Htjele smo da se naša glazba svidi različitim ljudima bez obzira na rodne identitete, spol ili seksualnost. Seksualnost je i dalje važan dio nas kao osoba, ali naša glazba još uvijek dopire do različitih ljudi, što nas veoma veseli.


Na svojim koncertima između pjesama mnogo govorite i šalite se - koliko vam je humor važan u komunikaciji s publikom i/ili medijima? Planirate li se okušati u stand up komediji?

Pričom uvijek pokušavamo uspostaviti osjećaj bliskosti s publikom. Tako probijamo led i dajemo publici do znanja tko smo kad ne nastupamo. Zbog toga nas publika intenzivnije prati, a i bolji je doživljaj gledati nas uživo. Što se tiče pothvata onkraj glazbene industrije, nikad se ne zna!

Pišete li pjesme zajedno ili odvojeno? Koje su glavne razlike između pjesama koje piše Tegan i onih koje piše Sara? Imate li iste glazbene idole i utjecaje? Je li glazbeni ukus urođen ili posljedica odgoja?

Uglavnom pišemo odvojeno, ali ponekad i surađujemo. Jedna smo drugoj neka vrsta lakmus papira. Tegan mi šalje pjesme da ih poslušam drugim parom ušiju i da joj, nadam se, dam savjete koji će pomoći da se učvrsti pjesma. Naše se pisanje razlikuje u mnogo aspekata, kao i naš pristup pisanju. Tegan je veoma nagla i brzo piše. Ja obično pišem veoma sporo i stalno prerađujem pjesmu prije no što je završim. Nadopunjujemo jedna drugu i odličan smo tim!

Jeste li ikada iskoristile priliku što ste jednojajčane blizanke i pokušale jedna drugoj ukrasti djevojku? (To bi u svakom slučaju bila dobra tema za pjesmu!)

Nismo! Ha!

Što očekujete od zagrebačke publike i koncerta?

Jedva čekamo doći u Hrvatsku! Očekujemo odličan provod i da će naši obožavatelji, bez obzira gdje živjeli i odakle dolazili, na koncert doći nabrijani i veseli! Vidimo se uskoro!