THE ORB FEAT. DAVID GILMOUR

'Metallic Spheres'

  • Autor: Velimir Grgić
  • Zadnja izmjena 27.10.2010 09:11
  • Objavljeno 26.10.2010 u 10:00
The Orb feat. David Gilmour 'Metallic Spheres'

The Orb feat. David Gilmour 'Metallic Spheres'

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Legendarni 'elektroničari' i jednako legendarni gitarist grupe Pink Floyd u zajedničkoj chill out misiji – imaju li snage donijeti nešto novo i zanimljivo?

'Ambijentalni događaj godine', tvrdi reklama na naljepnici CD izdanja ove suradnje dva velika imena, još uvijek aktivna, ali najpamtljivija po nasljeđu koje su ostavili djelovanjem u 20. stoljeću – jedan nešto ranije, a drugi nešto kasnije, na naizgled suprotnim polovima glazbenog spektra.

'Hymns To The Sun'

Prije nego odgonetnemo je li reklama s naljepnice samo ono što reklama uglavnom jest, komad propagande, ili pak istinita tvrdnja koja je ipak nešto više od navlakuše za kupovinu, podsjetimo se tko su zapravo ta dva velika imena, odjednom u 2010. sparena na istom albumu, u istim pjesmama, svaki sa svojim oružjem pokušavajući pronaći novi jezik, novi zvuk i alkemiju koja bi sudarom svjetova, umjesto katastrofe, trebala rezultirati stvaranjem veličanstvenih novih svemira.

The Orb, za one koji su toliko duboko u rock and rollu da ne znaju ama baš ništa o zvučnom zidu stvorenom softverom, čine Alex Paterson i nekoliko različitih suradnika na drugom kormilaru (danas je to Thomas Fehlmann, no kroz godine, 'broj dva' se često mijenjao), dvojac koji je tijekom devedesetih nosio štafetu tzv. IDM glazbe (Intelligent Dance Music), one koja se oslanjala o kompjutere i proizvodila tzv. elektroniku, ali bez forsiranja komercijalnog plesnjaka, tj. stvarajući pjesme, trackove i SF simfonije za chill out sobe divljih partija, koliko i za kućnu uporabu. Sjetimo se samo klasika kakvi su 'Little Fluffy Clouds', 'Perpetual Dawn'... U novom mileniju Orb nisu prestali s radom, samo nestali pomalo s radara, pregaženi nekim drugim trendovima, nekim mlađim imenima i friškim idejama sa svih strana digitalnog spektra.

David Gilmour, za one koji su toliko duboko u elektronici da ne znaju ama baš ništa o svijetu definiranom žičanim instrumentima, jest jedan od pilota kolosalnog prog-rock projekta Pink Floyd, legendarnih megalomanijaka s kojima ne samo da je svirao glavnu gitaru, već je upravo u tom bendu nerijetko pjevao i pisao pjesme, od 1968. godine pa naovamo. Pjesme koje su često bile upravo rock and roll pandan ambijentali.

'Metallic Spheres', deseti studijski album The Orb, nastao je kao plod suradnje ova dva imena, na kojem Paterson, Fehlmann i Gilmour zajedničkim silama pokušavaju spojiti ritmove, efekte, orkestracije i gitare u jednu 'tekuću' ambijentalnu cjelinu.

Nažalost, 'Metallic Spheres' je daleko bliže onome što možemo definirati kao 'ambijentalni kič' nego istinski zanimljivoj eteričnoj elektronici, kakvu danas fantastično rade imena kao što su, primjerice, Demdike Stare, Deru, Eluvium i sl. Suradnja Orba i Gilmourea u osnovi je rezultirala pomalo cheezy spojem svega u rasponu od new age mantranja preko 'najkičastijih' Cafe del Mar laganica do već sto puta prežvakanih kombinacija usporenog breakbeata i gitarističkih solaža. Ne baš melting pot, prije komunikacija dva različita jezika i dvije različite kulture koji nikako da pronađu dobar zajednički jezik.

A što se tiče reklame na naljepnici... pa, 'Metallic Spheres' nije čak ni ambijentalni album u pravom smislu te riječi jer 90 posto materijala jest zasnovano na klasičnom breakbeatu, u ambijentalnoj ambalaži koja nažalost nije ništa zanimljivija od onoga što se nalazi ispod nje.

Ocjena: 5 / 10

Izdavač: Columbia Records

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!