KONCERT ZA PAMĆENJE

Los Lobos - rock bez roka trajanja

14.05.2010 u 10:43

Bionic
Reading

Izvrstan dvosatni nastup američke tex-mex atrakcije dodatno je začinjen sudjelovanjem hrvatskog mariachi orkestra Los Caballeros koji je gostovao u čak pet pjesama

Prvi nastup Los Lobosa u Hrvatskoj protekao je u maniri – svoji na svome. Iznimno raspoložen bend dočekala je publika koja se valjda četvrt stoljeća nabrijavala za taj koncert (prema slobodnoj procjeni, od otprilike 1500 posjetitelja je svaki deseti bio ispod 50 godina), a sve su začinile domaće mariachi snage – Los Caballeros. Svi elementi inspirativnog rock-događaja su se nekako glatko poklopili i posjetitelji su mogli svjedočiti koncertu za pamćenje.

Los Lobos djeluju od 1973. godine, a najveću popularnost stekli su sredinom osamdesetih, na valu novih bendova kao što R.E.M., Green On Red, Jason & The Scorchers ili Long Ryders, koji su preispitivali američku rock-tradiciju križajući je s drugim rock-pravcima. Najveći uspjeh postigli su obradama pjesama Ritchieja Valensa u filmu 'La Bamba', a njihovo chicano podrijetlo umnogome je utjecalo na njihov tex-mex izraz u kome vješto kombiniraju čvrste, klasične rock-pjesme i meksičke popijevke. Nastup je započeo naslovnom pjesmom njihova međunarodnog prvijenca 'Will The Wolf Survive', a petoro vremešnih frontmena – David Hidalgo, Cesar Rosas, Steve Berlin, Conrad Lozano i Louie Perez - pokazalo je da srčana i uzbudljiva glazba može izvirati i iz prilično statičnog nastupa. Jednostavno, ovakvom nastupu nisu trebali nikakvi scenski ni specijalni efekti – bila je to pokazna vježba o esenciji rock-glazbe.

Ponajviše su svirali skladbe s albuma 'How Will The Wolf Survive' i 'By The Light Of The Moon', a pjesme kao što su 'Don't Worry Baby', 'Shakin' Shakin' Shakes' ili 'One Time One Night' sasvim su oduševile publiku. Prijelaz na 'meksički teritorij' nastao je obradom klasika Ritchieja Valensa 'C'Mon Let's Go', a veselica je započela hitom 'Anselma'. U finišu koncerta bendu se priključio domaći mariachi sastav Los Caballeros s kojim su izveli četiri skladbe, od tradicionalne 'Volver, Volver' do očekivano ekstatične verzije 'La Bambe'.

Na bisu su odsvirali dvije pjesme, a prva je opet bila s Caballerosima, svima poznata 'Quantanamera'. Nakon dvosatnog nastupa sigurno je da su svi imali dojam da se iz repertoara Los Lobosa moglo iznijeti još mnogo pjesama, no valja očekivati da nastavak slijedi. Jer Los Lobos uistinu mogu bilo gdje stvoriti sjajnu atmosferu i – očito – odsvirati koncert za pamćenje.