NAGRADNJAČA

Leningrad Cowboys u Tvornici kulture!

30.08.2013 u 09:45

Bionic
Reading

Finske rock legende, znameniti Leningrad Cowboys, nastupit će u Tvornici kulture u četvrtak, 5. rujna, a tportal.hr svojim čitateljima poklanja 3x2 ulaznice!

Prva glazbena poslastica nakon ljetnih praznika stiže 5. rujna u obliku raspjevanog ansambla koji već gotovo tri desetljeća ne prestaje oduševljavati, kako svojim verzijama brojnih hitova, tako i osebujnim frizurama i odjećom.

Leningrad Cowboys nastali su davne 1986. godine u glavama Sakkea Jarvenpaa, Mate Valtonena i režisera Akija Kaurismakija, ali su proboj i planetarnu slavu doživjeli koju godinu kasnije Kaurismakijevim remek-djelom 'Leningrad Cowboys Go America'. Nakon filma započinje i pravi glazbeni život benda kroz koji je prošlo više od 20 članova i koji danas broji 11 kauboja i dvije dame.

Mada su prve asocijacije na Leningrad Cowboyse predimenzionirane kokotice, čizme s velikim špicevima i klišeiziran rock image grupa je od samog početka zasluženo dobila predznak koncertne superatrakcije što su godinama potencirali nezaboravnim nastupima – poput onih s ansamblom Alexandrov, ruskim vojnim zborom. Repertoar im se na početku sastojao od obrada poznatih hitova poput rock klasika ili narodnih pjesama, ali među ukupno devet albuma nalaze se i dva s autorskim stvarima. Bilo da obrađuju ili komponiraju Leningrad Cowboys inspiraciju crpe iz vodke, polke, progresivnog rocka, Džingis Kana, traktora, velikana poput Beatlesa, Doorsa, Led Zeppelina, Lynyrd Skynyrda ili Eurythmicsa i nezaobilaznog ruskog folklora. Na kraju krajeva, bend je i nastao kao interna šala na račun Sovjetskog Saveza.

Domaća publika odlično ih poznaje. Prošle godine nastupili su na Špancirfestu, a posljednji zagrebački nastup imali su upravo u Tvornici kulture gdje se vraćaju 5. rujna.

Po dvije ulaznice su osvojili:

Marko Koprtla
Petar Baburić
Davor Veljača